Ugrás a tartalomra

Magyarországi egyházak kérik a hegyi-karabahi harcok beszüntetését

MTI
Utoljára módosítva
2020. október 09. péntek 15:25
A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia kéri a hegyi-karabahi harcok beszüntetését - olvasható a két testület közleményeben.

Az egyházi szervezetek szomorúan értesültek arról, hogy a hegyi-karabahi konfliktusban október 8-án az azeri erők súlyos károkat okoztak a susai Megváltó Krisztus Székesegyházban. "Osztozunk örmény keresztény testvéreink fájdalmában" - írták, hozzátéve: a támadás jelentősen hozzájárulhat a harcok eszkalálódásához azzal, hogy az etnikai konfliktus egyre inkább vallási színezetet ölt.

"Éppen ezért kérjük és felszólítjuk a konfliktusban érintett vallási vezetőket, keresztényeket és muszlimokat, hogy lehetőségeikhez képest tegyenek meg mindent a további pusztítás megakadályozásáért, a harcok beszüntetéséért és a békés rendezésért" - olvasható a közleményben.

A Sztepanakerttől mintegy 15 kilométerre délre fekvő Susában csütörtökön rakétatalálat érte az örmény székesegyházat; az épület jelentős károkat szenvedett, nagy lyuk tátong a tetőzetén, kitörtek az üvegablakai, törmelék és por borítja a felborult padokat - jelentette az AFP francia hírügynökség.

A várost, ahol sokáig a muszlim azeri és a keresztény örmény kultúra egyaránt jelen volt, gyakran nevezik Hegyi-Karabah Jeruzsálemének. Az örmények egyik nemzeti jelképének számító székesegyházat az 1990-es évek elejei első karabahi háború után építették.

Baku tagadta, hogy az azeri hadműveletek következtében rongálódott meg a susai székesegyház. "Az azeri hadsereg nem támad történelmi, kulturális és különösen nem egyházi épületekre" - közölte az azeri védelmi minisztérium.

A susai támadásban megsebesült három újságíró is, egyikük állapota súlyos - közölték a hegyi-karabahi hatóságok.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!