Ugrás a tartalomra

Már hőkamerákat is felszereltek az egyetemen

Miskolc Televízió/Kujan István
Utoljára módosítva
2020. október 04. vasárnap 08:50
A koronavírus-járvány miatt további szigorításokat, intézkedéseket vezettek be a miskolci campuson.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium rendszeresen ad ajánlásokat a felsőoktatási intézmények számára. Ezeket előzetesen egyeztetik az országos Operatív törzzsel – mondta el érdeklődésünkre Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. – A fő szabály az, hogy amíg lehetséges, a hallgatók legyenek jelen az előadásokon, szemináriumokon.

Fotó: Mocsári László

A levelezőképzésben tér el ettől a Miskolci Egyetem: október 15-étől bevezetik az online oktatási formát. Erre azért volt szükség, mert a felsőoktatási intézmény hallgatóinak több mint 35 százaléka ilyen képzésben vesz részt, az ország minden részéből érkeznek busszal, vonattal a diákok a péntek, szombati órákra. – Nem örömteli, de szükséges lépés. Ezzel tudjuk csökkenteni a kockázatot. A tananyagokat természetesen biztosítjuk számukra.

Ami a nappali oktatást illeti: már a tanévkezdéstől kezdve bezártak néhány bejáratot, hogy könnyebben tudják ellenőrizni az egyetemre érkezőket. Kézfertőtlenítés, maszk használata kötelező, emellett lázat is mérnek. Hőkamerákat is elhelyeztek az egyetem néhány bejárata elé. Naponta többször és alaposabban takarítanak, amiből a hallgatói önkormányzat tagjai is kiveszik a részüket.

Amelyik csoportban mégis lenne fertőzött, ott karantént rendelnek el, de itt is biztosítják számukra az online oktatást.

Létrehoztak egy e-mail címet is, ugyanis mindenkinek – hallgatónak, oktatónak, más egyetemi munkatársnak – be kell jelentenie, ha pozitív tesztet mutat, vagy kontaktszemélyként beazonosították. – Tudnunk kell, hány fertőzött személy van az egyetemen. Erről naponta jelentést teszünk a minisztérium számára.

Bevezették azt is, hogy a Professzor emeritus címmel rendelkezők, valamint a 65. életévüket betöltött kollégák, vagy akiknek beazonosított krónikus betegsége van, azok otthon végezzék a munkájukat. Az egyetem területén csak olyan rendezvényeket tarthatnak, amelyek kis létszámúak, és valamilyen módon kötődnek az egyetem fő, tehát oktatási tevékenységéhez.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!