Ugrás a tartalomra

Még hizlalom a kulcscsomómat

Szántó István
Utoljára módosítva
2020. augusztus 08. szombat 16:10
Sokat költözünk, lakást, zárakat cserélünk és néhányszor kocsit is váltunk az életben. Mindannyiszor marad vagy előkerül egy jó pár, már soha semmire se jó nyelves vagy fűrészfogú, szekrényekbe való apró vagy speciális slusszkulcs. Akár el is hajíthatnám, de sosem teszem. Gyűjtögetem. Mígnem egy hatalmas és súlyos kulcsgombolyagom lesz. Pontosan olyan, mint amilyen Miskolcon csak Grósz Géza és Szegedi Mihály lakatosoknak volt. Már fiatalon irigyelem tőlük, hiszen akinek ilyen van, az a világ összes zárával, lakatjával könnyen megbirkózhat.

Időrendi sorban Géza bácsi a hetvenes évek szupermenje. Nonstop szolgálatban van. Mindenki tudja, ha elvesztette a kulcsait, s nem akarja a zárat feltörni, csak Grósz Gézát tárcsázza. Kocsija nincs, magához veszi a kulcsokkal teli táskáját, majd taxiba pattan. Megkéri a tulajdonosát, forduljon el néhány percre, majd finoman kimondja, szézám tárulj. S a lakás már nyitva. A nyolcvanas évektől Lakatos Mihály a sztár. Mindannyian a rendőrség hivatalos partnerei. Sérülésmentesen nyitnak, csuknak, és ha kell, bármilyen széffel elbánnak. Roncsolás nélkül dolgoznak, ha kell, még ujjlenyomatot se hagynak. Igazi profik.

Kázár Lászlóval, a legismertebb miskolci biztonságtechnikai zárszakértővel nosztalgiázunk. Elárulja, ő maga a sparheltajtót is két kézzel nyitja. Elméletileg tudja, melyik a legjobb, legbiztonságosabb zárszerkezet, nyugodt lelkiismerettel oszt tanácsot, de az ő kezei nem olyanok, mint a névtelen nagy öregé volt. Meséli, Sátoralújhelyen volt egy idős termékfejlesztő konstruktőr, aki nem ismerte a lehetetlent. Egy szál madzaggal és egy dróttal bármilyen zárat kioldott. Sírba vitte a titkát. Mackósként sokra vihette volna. Valamikor a mágneses kulcsokban látták a jövő biztonságtechnikáját. Másolhatatlannak hitték, de a technikai fejlődés ezen már alaposan túlhaladt. A betörők hogy, hogy nem egy lépéssel mindig előbbre járnak, mint a biztonságtechnikusok.
Mi magunk is jelen vagyunk, amikor az ottani Toldi Vasipari Szövetkezet Botond páncélszekrényét tesztelik. A rendőrök kihozzák a börtönből a legismertebb mackósokat. Egyenként próbálkoznak, a kulcsokon kívül minden szerszámot megkapnak. Kiveri őket a csuromvizes verejték, hiszen nagy a tét, de mindannyian felsülnek. A Botondokkal szemben alulmaradnak. Jelenleg Nyiczky Ernő lakatos, az ÁFÉSZ-ek volt karbantartója vezet a szakmában. Mindegy, hogy kódos vagy egyszerű rugós a zár, ha ő úgy akarja, kinyitja a legmakacsabb széfet is. Hivatalosan, megrendelésre. Igazi bizalmi szakma az övé.
Kázártól tudom, Miskolcon ma is vannak mesterek, akik segítenek, ha zárba törtük a kulcsunkat - Bodnár Istvánra és Szinai Ferencre bármikor számíthatunk. Jómagam egyelőre nem versenyzek velük. A mesterek szerint egy gombolyagnyi kulcsköteggel még a fasorba se lennék. Hiszen ők, amikor egy zárba piszkálnak, lelki szemeikkel látják, érzékelik, melyik csappantyú az, amelyik már igen vagy még nem engedelmeskedik. Ehhez nem elég a fantázia. Így aztán hizlalhatom még a kulcscsomómat…

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!