Ugrás a tartalomra

Megmentenék a diósgyőri szakrendeléseket

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2022. október 04. kedd 18:26
Bartha György és Bazin Levente továbbra is attól fél: a megyei központi kórház bezárja a vasgyárban működő járóbeteg-ellátást, ezzel több tízezer miskolci életét megnehezítve. A politikusok részletes tájékoztatást várnak, emellett petíciót is indítottak az ügyben. 
Volt olyan rendelésre siető ember, aki már a sajtótájékoztató közben aláírta az íveket. Fotók: Juhász Ákos

Aláírásgyűjtést indítanak a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Diósgyőri Szakrendelőjének megmentése érdekében a Velünk a Város frakció önkormányzati képviselői. Bartha György és Bazin Levente MSZP-s politikusok mindezt egy, a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón jelentették be kedden. 

A két városatya nem először állt az Örös utcai épület elé: már júliusban figyelmeztettek arra, hogy olyan pletykák keringenek a városban, melyek szerint bezárják vagy leépítik a szakrendelőt. A városvezetés ekkor levélben érdeklődött a híresztelés igazságtartalma felől. A kórház akkori reakciója szerint viszont erről nincsen szó: csupán a felhalmozódott szabadságok kivétele miatt érezhetőek átszervezések. 

Bazin Levente és Bartha György


Bazin Levente emlékeztetett, egy héttel ezelőtt ismételten tájékoztatót tartottak ugyanezen a helyen, akkor azt mondták, hogy úgy tudni, már a szülészet-nőgyógyászati és a szemészeti szakrendelés sem üzemel már az épületben. „Nyilván ezt továbbra is különféle indokokkal magyarázzák, de ha valami hetek, hónapok óta zárva van, azt én csak bezárásként tudom értelmezni” – mondta el. 

Bartha György hozzátette, most arról kaptak információt, hogy újabb szakrendelések költöznek el a vasgyári épületből. A politikus elkeserítőnek nevezte, hogy pontos információs továbbra sem kap sem az önkormányzat, sem pedig a lakók, jóllehet, a járóbeteg-szakrendelés megszüntetése több tízezer miskolci életét keserítené meg. 

- Mivel információ nincsen, Bazin Levente képviselőtársammal úgy döntöttünk, aláírásgyűjtésbe kezdünk: szeretnénk, hogy a miskolciak és azok, akik a térségben érintettek kifejezhessék: a szakrendeléseknek a jelenlegi helyen kell maradniuk! – mondta Bartha György, aki Kiss János országgyűlési képviselőhöz (Fidesz-KDNP) és a város ellenzéki önkormányzati képviselőihez is szólt. Azt kérte tőlük, hogy ne hallgassanak, ne hagyják cserben a választókat. 

Az aláírásgyűjtés a szakrendelő előtt kezdődött, a további helyszínekről pedig a politikusok a saját Facebook-oldalaikon fognak beszámolni. 


Cáfolják a bezárásról szóló híreket
Nem tervezték, és jelenleg sem tervezik a diósgyőri szakrendelői tevékenység megszüntetését, annak bezárását - reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra közleményben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház.
Ebben emlékeztetnek, az intézmény jelenleg 3 városban, 6 telephelyen látja el feladatait, "egyetlen telephely megszüntetésére sem került sor az elmúlt években és azt nem is tervezzük". 
- Ugyanakkor a betegforgalmi adatok, az aktuális létszámhelyzet és immáron az energiafelhasználási szükségletek is olyan tényezők, amelyek mentén szükség szerint az ellátásszervezés módosulhat, miként módosult eddig is például a szabadságolás vagy a COVID járványhelyzet időtartama alatt - fogalmaznak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!