Ugrás a tartalomra

Megvonás-csomag helyett valódi ajándékcsomagot kért Hegedűs Andrea a parlamentben

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 23. kedd 16:26
A Demokratikus Koalíció helyi politikusa keddi napirend utáni parlamenti felszólalásában azt a kérdést fogalmazta meg, hogy mit tesz a kormány azért, hogy a miskolci intézmények ősszel és télen ne kerüljenek lehetetlen helyzetbe?

– A város programözönnel ünnepli a jubiláló intézményeit, hívta fel a kormánypárti képviselők figyelmét a politikus. – A kormánynak mi a terve, milyen ajándékcsomaggal készül a szülinaposokat megajándékozni – szegezte a kérdést a képviselőknek Hegedűs Andrea.

A jubiláló intézményeket felsorolva így szólt a politikus: vegyék elő a naptárjukat és jegyezzék fel, hogy miért szükséges a kincstárajtót kinyitni. 200 éves hazánk első kőszínháza, a Miskolci Nemzeti Színház, 160 éve épült a város egyetlen megmaradt Zsinagógája, nem lehet megfeledkezni Miskolc jelképéről, az Avasi kilátóról sem, melyet 60 évvel ezelőtt avattak fel és vele egy időben alakult a Miskolci Szimfonikus Zenekar, 50 éves a „magyar Woodstock”, vagyis a diósgyőri rockfesztivál, 40 éves a Miskolci Állatkert, 30 éves a Miskolci Csodamalom Bábszínház, 10 éves a Pannon-tenger Múzeum.

Hegedűs Andrea kiemelte: 2023 Miskolcon a kultúra éve. Ritkaság az, amikor egy városban annyi rendezvény és évforduló van, mint idén Miskolcon. Majd megjegyezte, hogy a város mindig is az ország egyik legkimagaslóbb kulturális és szellemi bástyája volt. Idén ezek a magaslatok még inkább láthatóvá válnak, hiszen több kulturális intézmény egységesen jubilál. – Ezt a ritka évfordulós találkozást igazi programkavalkáddal ünnepeljük meg. Miskolc érezhetően pezseg, megtelt élettel. A nyolc ünnepeltnek nem csak torta dukál gyertyával, konfettivel, lufival, köszöntő kártyával, hanem ajándék is! – hívta fel ismételten nyomatékosan a figyelmet Hegedűs Andrea.

Az előzményekre emlékeztetve a politikus elmondta, hogy a kormány a Jegybank elnöke által is nemlétezőnek nevezett háborús inflációra hivatkozva olyan magasra emelte az energiaárakat, hogy szó szerint a vér is meghűlt az ereinkben! Igen, szó szerint, mert a tízszeresére szökő távhődíjat lehetetlen volt a közintézményeknek kigazdálkodni! Egymás után zártak be az uszodák, a könyvtárak, a sportközpontok! S a dominóelv alapján a kultúra bástyái is sorra dőltek el.

A politikus rámutatott, hogy az elkeserítő körülményekre a kormány vállrándítással válaszolt: „Oldják meg! – üzenték a kolostorból, a kályha melege mellől, ahol nem lámpással, vagy mobillal világítanak.” Majd a következő kérdést intézte a képviselőkhöz: Mit tesz a kormány, hogy ne kerüljenek ezek az intézmények ismételten ennyire lehetetlen helyzetbe? Hogyan fognak segíteni?

Hegedűs Andrea felszólalásában megköszönte Miskolc művészeinek, gondolkodóinak, szellemi nagyságainak, hogy töretlenül kitartottak és kitartanak, és védelmezik a kulturális életet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!