Ugrás a tartalomra

Mentesen (is) szép az élet – A miskolci konyhaművészet csillagai (17. rész)

Muntyán Bernadett
Utoljára módosítva
2019. augusztus 03. szombat 09:23
Glutén-, laktóz-, tej-, tojás-, cukor-, és adalékanyagmentes, szénhidrátcsökkentett, vegan és paleo – áll a Kazinczy legújabb falatozójának üvegkirakatán. Az utca – amely a köznyelvben „a gyros-os” utcaként ismert – néhány hete olyan hellyel gazdagodott, melyre már sok ételintoleranciában szenvedő, és tisztán étkező miskolci vágyott: megnyílt a Mentes.
Forrás: Mentes Facebook-oldala

Napról napra derül ki ismerőseinkről, családtagjainkról, hogy valamilyen ételintoleranciában szenvednek. A nagyszüleink persze joggal mondhatják (és mondják is, hogy) „bezzeg az ő idejükben ilyen nem volt”, mára azonban népbetegséggé vált a glutén- és laktózérzékenység. Ha pedig belegondolunk, tulajdonképpen ez mit jelent, akkor oda lyukadunk ki, hogy nem igazán van olyan pékség, vagy ebédelő hely, ahol a különféle ételérzékenységeinkre is gondoltak volna. Így tehát annak, aki nem süt-főz magára otthon nap, mint nap, annak bizony napközben marad a saláta… de persze az is öntet nélkül. Legalábbis eddig így állt a miskolci étkezdék szénája, aztán jött Huszár Alexandra (akinek már egy Cukormentes Cukrászdát is köszönhetünk, ahol a tiltott gyümölcs, többé már nem tiltott) és párja, Frigyik Dániel, akik megnyitották a Mentest.

Fotók: Végh Csaba

– Mivel többféle ételérzékenységem van, így a saját bőrömön tapasztaltam, mennyire nincs lehetőségük a hozzám hasonló embereknek akár megenni reggelire egy túrósbatyut, vagy rendelni egy hamburgert – mondta Huszár Alexandra, mikor a Mentes létrejöttéről kérdeztük. Ez volt az egyik alappillére a nyitásnak, a másik része pedig Dániel álma volt: egy kávézó, ahol egyedi világos pörkölésű speciality kávékat lehet kapni. Így nyitottak egy reggelizős, ebédelős, kávézós helyet, speciális alapanyagokból.

„Glutén-, tej-, tojás-, szójamentesek vagyunk, nem használunk semmilyen adalékanyagot, színezéket, sem tartósítószert és minden zöldség és gyümölcs, amit használunk, bio.” – foglalta össze egy mondatban a Mentes hitvallását.

Kínálat:

Túrósbatyu, csokipudingos croissant, barackos galette, lekváros batyu, kakaós csiga, cukkinis pogácsa, cipók, zsemlék, bagettek, szendvicsek, pizza, tortilla, hamburger – csak néhány a Mentes kínálatából. Olvasva ezeket a gyerekkorunk óta kedvencként ismert péksütiket kijelenthetjük, hogy mentesen is lehet jókat enni, sőt! – Van vegan körözöttes, növényi fasírtos, és vegan csirkemelles szendvicsünk, túrórudi pohárdesszertünk, és chiapudingunk, valamint sacher vagy nyers vegan tortánk – sorolta a finomabbnál-finomabb, egészséges, mentes, vegan fogásokat Alexandra.

Minden nap fél 5-kor ébred, hogy negyed 6-tól már süthessen, hiszen semmit sem tesz ki másnap a pultba – mesélte el egy napját, hozzátéve: vannak itt olyan emberek, akiknek a nap végén odaadhatja a megmaradt péksütiket, nekik úgyis szükségük van rá.

A vegan hamburger édesburgonyával a legnagyobb sláger a miskolciak körében. De szokott csinálni tortillát, vagy quinoa-salátát (vega) fasírttal. – Próbálom behozni a vegan dolgokat is a Mentesbe, mint például a vegan kolbász, de nagyon sok termékben találok szóját, amit én nem tartok túl jó dolognak nagy mennyiségben, úgyhogy eléggé korlátozottak a lehetőségeink. A húst jelenleg a szafis fasírttal tudom kiváltani – részletezte.

Hamburger:

A hambi puha kenyérlisztet és szénhidrátcsökkentett lisztet tartalmaz. Ebbe jön a fasírt, ami természetesen szafis fasírt. – A recept szerint répával kellene csinálni, de én nem azzal szoktam, mert a répának nagyon magas a szénhidráttartalma, így én cukkinivel szoktam helyettesíteni – árulja el műhelytitkait Alexandra. A buciba pedig kerül még uborka, paradicsom, hagyma, cukormentes ketchup, és mustár. Az egészet pedig édesburgonyával tálalják.

Akkor kóstoljunk!

Nos, én alapvetően odavagyok a mentes ételekért, így egy kicsit elfogult vagyok – már, ami a kóstolást illeti. De, ha nem lennék elfogult, akkor is azt kell, mondjam, ez a hamburger isteni! Egyrészt nem úgy leszel vele tele, mint a déli busz, és nem akarsz egyből elheveredni egy kanapén, hogy mindenki hagyjon békén. Másrészt szeretem, ha úgy ehetek ilyesfajta ételeket, hogy utána nem kell azon túráztatnom az agyamat, hogy ezért mennyit kell majd pluszban edzenem, hogy lemenjen. Én ugyanis azt a tábort erősítem, akin már az is meglátszik, ha ránéz egy sütire, így egyenesen odavagyok a Mentes kínálatáért! És nem mellesleg, nagyon finom! Abszolút hamburger ízű hamburger – üzenem ezt a hitetlenkedőknek.

Forrás: Mentes Facebook-oldala

Ami pedig a Mentest illeti, nemcsak az ételérzékenységben szenvedőkre gondoltak, hanem a környezetünkre is: – Úgy gondolom, nagyon rossz irányba tart a világ, környezetszennyezés tekintetében, így nálunk minden 100 százalékig lebomló – emelte ki.

Augusztus 5-étől indul – a Netpincér által – az ételkihordás. Lesznek tésztás ételek is, aminek az alapja természetesen mentes, szafis tészta lesz. De lesz vegan hamburger, vegan pizza. A lényeg, hogy az embereknek megmutassuk, lehet jó ételeket enni húsmentesen is – hangsúlyozta ki Huszár Alexandra.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!