Ugrás a tartalomra

Mintegy 200 fertőzött a tiszaújvárosi gyár építői között

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. október 06. kedd 12:06
Tömeges koronavírus fertőzés történt Tiszaújvárosban, ahol az ott épülő gyár dolgozói produkáltak pozitív teszteket.

A Facebookon tett komoly bejelentést dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere. Itt épül a Mol megbízásából a cég új üzeme, amelynek kivitelezője a ThyssenKrupp. A német cég arról tájékoztatta a Molt, hogy az összes ottani dolgozót leteszteltette, és nagyon sok pozitív eredmény született. A mintegy 200 koronavírusosról azt írták, hogy mindannyian tünetmentesek, a tesztelés időpontjától kezdve karanténban vannak. A kontaktkutatás megkezdődött – áll a cég közleményébe. Ennek kapcsán dr. Fülöp György az alábbi bejegyzést tette közzé.
"Kedves Tiszaújvárosiak!
A koronavírus tekintetében sajnos kedvezőtlen hírekkel kellett szembesülnünk a hét kezdetén. Jelenleg 39 új típusú koronavírussal fertőzött aktív esetet tartanak nyilván a hatóságok Tiszaújvárosban.
A Poliol beruházás dolgozói körében végzett széles körű tesztelés eredményeiről már értesülhettek a MOL Petrolkémia Zrt. közleményéből, mely szerint mintegy 200 fertőzöttet regisztráltak.  Pap Zsolt alpolgármester úr folyamatosan kapcsolatban van a MOL Petrolkémia Zrt. és a thyssenkrupp képviselőivel, akiknek ezúton is köszönöm a rendszeres tájékoztatást. Alpolgármester úr nyomatékosan kérte a cégek vezetőit, hogy lehetőség szerint senki ne hagyja el a konténerváros területét.
A hírrel kapcsolatban Miskolczi István rendőrkapitány úr arról tájékoztatott, hogy a rendőrség kiemelt figyelmet fordít mind a konténerváros rendjének fenntartására, mind pedig a karanténban lévő tiszaújvárosiak ellenőrzésére. Az elkövetkezendő időszakban a rendőrség munkáját az idegenrendészet állományának tagjai is segíteni fogják a konténerváros környezetében. A mai naptól kezdve pedig minden közterületen tartózkodó külföldit igazoltat a rendőrség.
Sajnos az elmúlt hetekben rendszeresen elvégzett szennyvízvizsgálat legutóbbi eredménye sem biztató: a vizsgálatot végző labor szakemberei szerint jelentősen megemelkedett az új típusú koronavírus örökítő anyagának a jelenléte a szennyvízben. A mintavétel múlt hétfőn (09.28.) történt, ebből tehát arra következtethetünk, hogy az előttünk álló napokban nagy mértékben megemelkedhet a fertőzöttek száma.
Engedjék meg, hogy ezzel kapcsolatban néhány kiegészítő információt is megosszak Önökkel:
-A mintavétel 4 település – Sajószöged, Sajóörös, Nagycsécs, Tiszaújváros – szennyvizéből történik, ez összesen 23.000 állampolgárt érint.
- A Poliol beruházás mellett található konténerváros szennyvizét külön kezelik, tehát az ott élő fertőzöttek száma nem befolyásolja a fenti eredményt.
- A szakemberek tájékoztatása alapján a korábban fertőzött, de mára már gyógyult betegek is üríthetik az új típusú koronavírus örökítőanyagát.
Tekintettel a növekvő esetszámokra folyamatosan kapcsolatban vagyunk a tiszaújvárosi köznevelési intézmények fenntartóival. Tudjuk – hiszen megtapasztaltuk -, hogy a bölcsődék és óvodák bezárása, valamint a digitális tanrend bevezetése milyen nagy terhet jelentene a családoknak. Bízunk benne – és az intézmények mindent megtesznek azért-, hogy ne legyen szükség ilyen drasztikus intézkedések bevezetésére, de jelenleg minden eshetőségre fel kell készülnünk.
Korábban már beszámoltam róla, hogy a Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ és a Rendelőintézet vásárolt a már tavasszal is alkalmazott koronavírus gyorstesztekből. Jelenleg is folyamatosan figyeljük a piacon megjelenő új teszteket és igyekszünk szakértő véleményekre alapozva beszerezni a legmegbízhatóbb gyorsteszteket. A napokban az önkormányzat is vásárolni fog egy újabb típusú, nyálkahártyából vett mintát vizsgáló gyorstesztből.
A fentiek ismeretében továbbra is tisztelettel kérem Önöket, hogy tartsanak be néhány egyszerű szabályt és lehetőség szerint most redukálják minimálisra a közösségben eltöltött időt, éljék tudatosan a mindenna
pjaikat. A központi intézkedések alapján továbbra is arra következtethetünk, hogy a tavaszihoz hasonló teljes bezárkózásra nem kerül sor. Ebben az esetben azonban még nagyobb az egyéni felelősség szerepe, mindannyian sokat tehetünk azért, hogy a vírus ne terjedjen olyan ütemben, amellyel már nem tud lépést tartani az egészségügyi ellátórendszer.
Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!"

A MOL NyRt az alábbi tájékoztatást küldte szerkesztőségünknek:

"A MOL német fővállalkozójától, a thyssenkrupp-tól értesült arról, hogy az országos trendeknek megfelelően a tiszaújvárosi Poliol projekten dolgozó munkavállalóinak körében is nőtt a COVID-19 fertőzöttek száma.
A MOL elvárja, hogy az alvállalkozók is teszteljék dolgozóikat, és ehhez minden segítséget megad. A MOL eddig is több száz teszttel segítette az alvállalkozók folyamatos szűrését. A vállalat telephelyeire a hatályos jogszabályok által előírt követelmények betartásával léphetnek be az alvállalkozók külföldi dolgozói.
A jelenleg érintett alvállalkozó mintegy 230, pozitív teszteredménnyel bíró munkavállalója a tesztelés időpontjától kezdve karanténban van. Mindannyian tünetmentesek és nem szorulnak kórházi kezelésre. A fertőzés továbbterjedésének megelőzésére a fővállalkozó thyssenkrupp úgy döntött, hogy a teljes kivitelezői létszámot – mintegy 2000 embert - leteszteli. A kontaktkutatás is megkezdődött.  
A MOL a kialakult helyzetet folyamatosan nyomon követi, a további intézkedéseket ennek megfelelően, a hatóságokkal együttműködve teszi meg.
Magyarországon és a környező országokban is nőnek az esetszámok, így a MOL számolt a dolgozói fertőzésszámok emelkedésével is. Ahogy tavasszal és a nyár folyamán, a vállalat az őszi második hullámban is készen áll a védekezésre. A munkatársak biztonsága és az üzemfolytonosság fenntartása érdekében szigorú óvintézkedéseket hoztunk: irodaházainkban és telephelyeinken kötelező a maszkhasználat, a rendszeres fertőtlenítő kézmosás és a távolságtartás, valamint rendszeres fertőtlenítő takarítást végzünk. Emellett folyamatos teszteléssel, a fertőzöttek azonnali házikaranténba helyezésével törekszünk a munkatársak és alvállalkozóink biztonságának fenntartására.
A járványfertőzés az egész országban jelen van, ilyenkor felelős cégként a MOL elsődleges feladata, hogy betartsuk a szigorú elővigyázatossági intézkedéseket. A MOL Magyarországnál tovább folytatjuk a teljes fizikai munkavállalói kör, valamint az irodai és szellemi munkatársak ütemezett tesztelését. Ennek megfelelően, műszakbeosztástól függően 2-3 hetente minden fizikai dolgozót szűrnünk, valamint október végéig a szellemi dolgozók 100%-át leteszteljük."

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!