Ugrás a tartalomra

Miskolc mindenekfelett – kihirdette programját Varga Andrea Klára polgármesterjelölt

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. május 30. csütörtök 19:45
Stabilitás és folytonosság – Varga Andrea Klára, Szopkó Tibor és Szarka Dénes, a magukat Veres Pál politikai örököseinek valló városvezetők okos, zöld, büszke és biztonságos Miskolcot ígérnek, ahol jól fizető munkahelyek várják az itt maradó, illetve ide visszatérő fiatalokat. Megválasztásuk esetén rezidens programot indítanak a házi gyermekorvosok képzésének támogatására, a pedagógusokat pedig egy oktatási alap létrehozásával támogatják.
Fotók: Mocsári László

Élhetőbb Miskolc – Szívvel-lélekkel városunkért címmel mutatta be választási programját a Függetlenek SZIVE, a Jobbik-Konzervatívok és a Momentum csütörtökön az egyik belvárosi kávézóban.

„Mi, akik Veres Pál polgármesterrel együtt évek óta irányítjuk a várost, felhatalmazást kérünk a folytatásra a miskolci polgároktól” – kezdte a programhirdető sajtótájékoztatót Varga Andrea Klára, a Függetlenek SZIVE polgármesterjelöltje.

Nem feladat megállítani Brüsszelt vagy Moszkvát

Emlékeztetett, a Momentum és a Jobbik-Konzervatívok már április elején bemutatta közös programpontjait, ezek „jelentős részben” egybevágtak a Függetlenek SZIVE által elkészített programmal. Az elmúlt hetekben ezeket összedolgozták, és kikristályosodott, hogyan folytatnák Miskolc vezetését. Mint elhangzott: „egy okos, zöld, büszke, biztonságos és jól működő európai várost” szeretnének.

„Magunkat Veres Pál politikai örököseinek tartjuk, legfőképpen abban, hogy Miskolc érdekét mindenek, így pártpolitikai ideológiák és országos politikai akaratok fölé helyezzük”

– hangsúlyozta Varga Andrea Klára.

„Nem az önkormányzat dolga megállítani Brüsszelt vagy Moszkvát, de a mi dolgunk határozottan képviselni mindenhol, és ha kell, mindenkivel szemben a város, az önkormányzat érdekeit” – hangsúlyozta Varga Andrea Klára, hozzátéve: ezt fogják tenni a magyar kormánynál, de az európai intézményeknél is, hogy a várost „együttműködésre alkalmas partnernek” tekintse az Európai Unió.

– Miskolcnak alapvető érdeke, hogy ne csak a kormánytól függő támogatási formákat, hanem az uniós támogatásokat közvetlenül is igénybe tudja venni – húzta alá a polgármesterjelölt, kiemelve: „jól megalapozott, bizalmi kapcsolatot” tudtak kialakítani az Európai Bizottsággal az elmúlt években. Ezt fogják építeni.

Stabilitás és biztonság

A gazdaságpolitikában cél, hogy a környezetet nem terhelő, jól fizető munkahelyek létrejöttét segítsék elő Miskolcon. Kutatás-fejlesztéssel, innovációval foglalkozó cégeket szeretnének bevonzani a meglévők megtartása mellett.

Cél továbbá, hogy növeljék Miskolc vonzerejét, ehhez pedig például a lakhatást is javítanák, hogy mások mellett a rendőrök, orvosok, pedagógusok, fiatal szakemberek számára megkönnyítsék az itt maradást, a letelepedést.

Újabb óvodákat, iskolákat újítanak fel, oktatási alapot hoznak létre. Erősítik továbbá az egészségügyi alapellátást, rezidensprogramot indítanak a házi gyermekorvosok képzésének támogatására.

Varga Andrea Klára hangsúlyozta, „semmit sem a nulláról kezdünk”, számtalan programot visznek tovább, legyen szó részvételiségről, klímavédelemről, közterületek zöldítéséről, vagy éppen a nyugdíjasok támogatásáról.

Kiemelte azt is, hogy garantálják az önkormányzati cégek, intézmények munkatársainak a biztonságát. Tovább fejlesztik a mimap applikációt az önkormányzati beruházások átláthatóbbá tétele érdekében. És létrehozzák a városi főmérnök intézményét, hogy biztosítsák a fejlesztések műszaki, minőségi felügyeletét, a város érdekeinek még erősebb érvényesítését.

„Van tapasztalatunk, rutinunk, jól működő gyakorlatunk. Szeretnénk folytatni, nem változtatás nélkül, de nem is felforgatva mindent. Stabilitást akarunk nyújtani a városnak és a város alkalmazottjainak is. Megválasztásunkkal folyamatosságot, biztonságot és megújuló várospolitikát kínálunk” – hangoztatta Varga Andrea Klára polgármesterjelölt.

Startup központ, kkv-tőkealap

Szopkó Tibor, a Momentum képviselőjelöltje szintén azt hangsúlyozta, hogy versenytársaikkal szemben pontosan ismerik a rendszert, az önkormányzat munkáját napi szinten meghatározó jogszabályi környezetet, az önkormányzat költségvetését, a működési szabályokat.

„Pontosan tudjuk tehát, milyen vállalásokat tehetünk, mit tudunk megvalósítani”

– utalt a többi jelölt helyenként túlzó ígéreteire. Úgy fogalmazott: „egy megvalósítható és számon kérhető” programot tettek le az asztalra.

Kitért arra is, hogy magas hozzáadott értéket képviselő ipart szeretnének Miskolcra, ehhez új ipari parkok fejlesztését vállalják. Fontos azonban, hogy mind méretében, mind ágazati szempontból diverzifikált, sokszínű legyen a vállalati paletta.

– Elősegítjük a korábban helyben kevésbé meghatározó ágazatok erősítését. Ágazati beruházásösztönző programot indítunk, ehhez létrehozunk egy kis- és középvállalkozásokat segítő tőkealapot, valamint egy startup központot is – sorolta Szopkó Tibor.

A képviselőjelölt szólt arról is, hogy a Hodobay-programmal nagy volumenű ingatlanfejlesztésbe kezdtek a magántőke bevonásával, aminek – például a Bazár-tömb fejlesztésével – már látni az eredményeit.

Megalapozott vállalások

Szarka Dénes, a Jobbik-Konzervatívok képviselőjelöltje elmondta, számos program folytatását, fejlesztését vállalják a „komoly, átgondolt és megvalósítható” programjukban. Fejlesztik például a népszerű kerékpárúthálózatot, a közösségi közlekedésben továbbra is támogatják az alternatív közlekedési módokat, és bővítik a megújuló energiával működő járművek beszerzését. Ugyanakkor növelni kívánják az önkormányzat, és így a lakosság érdekérvényesítő képességét a közösségi közlekedésben.

A városüzemeltetésben szintén növelik a hatékonyságot, és ez a cél a rendészet esetében is. Bővíteni kívánják például a térfigyelő kamerarendszert, növelnék a támogatási összegeket.

„Üres ígéretek helyett megvalósítható, megalapozott vállalásokat teszünk”

– reagált Szarka Dénes más jelöltek valóságtól elrugaszkodott ötleteire, például a közutak felújítását illetően. Mint mondta, Miskolc történelmi léptékű fejlesztést hajtott végre, komoly összeget fordított a város úthálózatának javítására. Szakértői számításokra hivatkozva elmondta, a teljes úthálózatra több mint 80 milliárd (!) forintot kellene fordítani, ami közel duplája Miskolc teljes költségvetésének.

– Egy megalapozott vállalást teszünk ezen a téren is: vállaljuk, hogy a következő években részben önkormányzati forrásból mintegy 10 milliárd forintot fordítunk a miskolci fenntartású utak felújítására – mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!