Ugrás a tartalomra

Miskolc a TOP 5 város között – már termel a GS Yuasa

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. október 05. szombat 09:12
Elkészült az elektromos autókhoz lítiumionos akkumulátorokat gyártó, high-tech japán cég, a GS Yuasa miskolci üzemcsarnoka a város déli ipari parkjában. A 60 ezer négyzetméter alapterületű üzemet kedden adták át. A közel 9 milliárd forintos, a smart & green elveket messzemenőkig teljesítő beruházással Miskolc újra a TOP 5 város közé került, fogalmazott Alakszai Zoltán jegyző. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig arról szólt, hogy Miskolcon újabb fejlesztések várhatók: bővülnek az ipari területek, és megépül az Y-híd például.

A legfontosabbak:

  • az első Japánon kívüli lítiumionos akkumulátorokat gyártó üzemét Miskolcon hozta létre a cég
  • a vállalatvezetők szerint számos érv szólt Miskolc mellett: a nagyon jól kiépített infrastruktúra, a jól képzett szakemberek, a környezetbarát megoldások
  • a beruházás összértéke eléri a 8,8 milliárd forintot, amihez a magyar kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott
  • Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a japán cég jól döntött, amikor Miskolcot választotta
  • Alakszai Zoltán jegyző hangsúlyozta: Miskolc a beruházással tovább lép a célja felé, és erős, biztos városként hátországa lesz a régiónak és az országnak

Erősíti a magyar-japán kapcsolatokat

A vállalat 17 országban van jelen, 37 gyára van, az akkumulátor-piacon a második legnagyobb cégnek számít – tudtuk meg Toshiyuki Nakagawától. A GS Yuasa Cooperation pénzügyi igazgatója kiemelte, a környezetvédelem és a széndioxid-kibocsátás csökkentése mellett fontos számukra a telephelyeiken élők életminőségének javítása is. A miskolci gyárból az európai és a világpiacra termelnek, és 3 év alatt mintegy 500 millió dollárt kívánnak befektetni a lítiumionos akkumulátorok gyártásába.

A magyar-japán gazdasági kapcsolatok erősödéséhez is hozzájárulhat a GS Yuasa és Miskolc kapcsolata Takamizu Hidero, a Japán Nagykövetség első beosztott diplomatája szerint. Kiemelte: a beruházáshoz elengedhetetlen volt a kormány és a város segítsége.

Miskolc újra a TOP 5-ben

A letelepedésről hozott döntést követően alig másfél évvel hivatalosan is elindíthatják a miskolci gyár üzemszerű működését. – A beruházás olyan ütemben zajlott, ami Miskolc gazdasági fejlődéséhez hasonlítható – fogalmazott a város jegyzője. Alakszai Zoltán kiemelte, beérett a 2010-ben megfogalmazott gazdaságfilozófia: ugrásszerű változást csak akkor érhetünk el, ha a 21. század legmodernebb technikai vívmányait képviselő vállalatokat telepítünk le Miskolcon.

A fejlődés a kormánnyal és a vállalkozásokkal együttműködésben valósult meg, mára Miskolc újra a TOP 5 hazai város között szerepel. – Ez a dinamika fennmarad, hiszen a nemzetközi nagyvállalatok és a hazai cégek folyamatosan növelik termelési kapacitásukat – hangoztatta. – Helyet találhat itt magának egy új szakembergárda, és akik a már elindított, 21. századi szakképző iskolákból kerülnek ki. Stabil munkahely és jó fizetés várja őket.

Rámutatott: senki nem szeretné, hogy a város olyan válsághelyzetbe kerüljön, mint 2010 előtt, amikor 13 ezer volt a munkanélküliek száma, a helyi vállalkozások pedig az életben maradásért küzdöttek.

– A miskolciak sok évtizedet vártak arra, hogy szeretett városuk példaértékű eredményekkel jelenhessen meg az ország közvéleménye előtt. Ilyen eredmény ezen gyár felépítése. Miskolc ezzel is tovább lép a célja felé, és erős, biztos városként hátországa lesz a régiónak és az országnak – zárta beszédét Alakszai Zoltán.

„Jól döntöttek”

– Gratulálok a miskolciaknak, hiszen nem először jelenthetünk be nagy jelentőségű, modern beruházást a városban – méltatta az elmúlt évek gazdaságfejlesztési munkáját a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kiemelte: Miskolcon vonzó beruházási feltételeket teremtettek a befektetők számára, fejlesztették az ipari területek infrastruktúráját és a közösségi közlekedést, így vált számos nagy nemzetközi vállalat otthonává a borsodi megyeszékhely.

Hangsúlyozta: hogy ez a lendület fennmaradjon, szükséges a Miskolcot Kassával összekötő autópálya megépítése, ami 2021-re teljesül is. Az ipari területeket is tovább fejlesztik, megépül az Y-híd, és tovább fejlődik a város közösségi közlekedési rendszere.

Hazánk külgazdasági és külügyminisztere beszédében egy teljesen új autóipari korszakról beszélt, amiben Magyarország is komoly szerepet játszik: a világon a 18. helyet foglaljuk el a legnagyobb autóipari exportot lebonyolító államok rangsorában. – Az egész világon versenyképesek vagyunk, az új korszak magyarországi beruházásainak lendülete egyértelművé teszi, hogy hazánk az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik – hangoztatta Szijjártó Péter, kiemelve azt is, hogy az autóipar a magyar gazdaság „gerincoszlopa”, több mint 175 ezren dolgoznak az iparágban.

Mocsári László képgalériája

– Egy újabb, csúcstechnológiát megtestesítő, nagy keleti vállalat döntött a magyarországi termelés mellett. 8,8 milliárdos beruházást hajtanak végre, első körben 51 új, kifejezetten magas hozzáadott értékű munkahelyet hoznak létre. A kormány 456 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást biztosított a beruházás végrehajtásához – tudatta a miniszter.

– Köszönjük a GS Yuasa vezetőinek, hogy Magyarországra jöttek. Jól döntöttek, amikor Miskolcot választották – zárta beszédét Szijjártó Péter.

További hírek

Olvasnivaló