Ugrás a tartalomra

A Miskolci Törvényszék kimondta: 20 milliót fizessen vissza a korábbi Holding-vezér

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. április 15. csütörtök 16:56
Több mint nettó 30 millió forinttal távozott, most 20 millió visszafizetésére kötelezte Pálffy Kingát, a Miskolc Holding Zrt. korábbi vezérigazgatóját a Miskolci Törvényszék. Az ítélet nem jogerős, a Holding jelenlegi vezetése és Pálffy is fellebbezett. Az ítélet részleteiről Simon Gábor felügyelőbizottsági elnök beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Nagy felháborodást váltott ki a miskolciak körében, amikor a korábbi Holding-vezér már a 2019 októberi önkormányzati választást követő napokban azonnali hatállyal felmondott, és – kihasználva az átadás-átvétel közötti interregnumot – nettó 33 millió forinttal távozott. A cégcsoport új felügyelőbizottsága többször is tárgyalta ezt a lépést, és jogtalannak ítélte meg mind a felvett összeget, mind azt, ahogyan Pálffy távozott. 2020 januárjában pert is indítottak „a jogtalanul felvett összegek visszaszerzése érdekében” – idézte fel Simon Gábor, aki a váltás óta vezeti a Holding felügyelőbizottságát. 2021 áprilisában aztán megszületett az elsőfokú ítélet.

– A Miskolci Törvényszék kimondta a felmondás jogellenességét. Ennek értelmében arra kötelezte a volt vezérigazgatót, hogy nagyságrendileg 20 millió forintot fizessen vissza a Holdingnak – jelentette be Simon Gábor, hozzátéve: az ítélet nem jogerős, mind Pálffy, mind a Holding fellebbezett az ügyben. Az ügy most a Debreceni Ítélőtáblához kerül.

Simon Gábor felügyelőbizottsági elnök mutatja a Miskolci Törvényszék ítéletét. | Fotó: Juhász Ákos

A döntés utáni helyzetet úgy értékelte a felügyelőbizottsági elnök: példátlan a rendszerváltozás utáni Magyarországon, hogy a bíróság több tízmillió forint visszafizetésére kötelezzen egy korábbi csúcsvezetőt.

Simon Gábor végül felhívta arra is a figyelmet, hogy több, jogszabályba ütköző ügyet tártak már fel az előző városvezetés munkájából, számos esetben büntetőjogi gyanúsítás és kihallgatás is történt.

Pálffy Kinga fellebbezett az ítélet ellen

– Összességében azt tudom mondani, hogy azok a feltárt, jogszabályba ütköző cselekmények, amelyek az előző városvezetéshez kapcsolódnak, azok folyamatban vannak, több büntetőjogi gyanúsítás is történt. Kétes holdingos ügyekről beszélünk. Ezekben szakértői vélemények alapján hozott döntéseket a felügyelőbizottság, majd kezdeményezte az eljárásokat. Olyan büntetőfeljelentést nem tett a Miskolc Holding, amelyet a nyomozóhatóság visszautasított, lezárt volna – fogalmazott Simon Gábor.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!