Ugrás a tartalomra

Miskolcon is hamarosan elindul az új ügyeleti rendszer

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. március 09. csütörtök 14:45
Április 1-jén Miskolcon és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindul az egységes alapellátási ügyeleti rendszer - jelentette be Győrfi Pál, a munkát koordináló Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön a Petőfi utcai mentőállomáson.
Fotók: Juhász Ákos

A vármegyében tíz háziorvosi ügyeleti telephelyet alakítottak ki, éjszakai ügyeletet pedig nyolcat kereshetünk majd fel (lásd keretes írásunkat). Április 1-jétől Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is az egységes, 1830-as telefonszámot kell majd hívni - felnőtteknél és gyermekeknél egyaránt - ügyeleti időben.

- Ha valaki rosszul érzi magát, súlyos panaszai, tünetei vannak, és nem várhat a következő rendelési időig, azoknak azt tanácsoljuk, hogy mielőtt útnak indulnának éjszaka, előbb hívják a 1830-as telefonszámot - hívta fel a figyelmet Győrfi Pál.

A hívás a vármegye mentésirányító központjában, egy ügyeletirányító munkaállomáson csörög majd - folytatta a szóvivő -, ahol egy szakember fogadja a hívást. Neki az a feladata, hogy a beteg panaszainak ismeretében tanácsot adjon. Lehet, hogy pusztán ezzel is segíteni tud, de ha súlyos esetről - például vakbélgyulladásról, lázgörcsről, sztrókról, szívinfarktusról - van szó, akkor azonnal mentőautót riaszt a beteghez. Ha a probléma kevésbé súlyos, akkor az ügyeleti egység megy ki, és ellátja a beteget. De megmarad a lehetőség arra is, hogy valaki személyesen menjen be az ügyeletre éjszaka a vármegye nyolc pontján.

Akik személyesen keresnének fel egy éjszakai ügyeletet, azoknak a vármegye nyolc pontján lesz majd erre lehetőségük, hétköznap este 10 és reggel 8 óra között, hétvégén és ünnepnapokon délután 2 és reggel 8 óra között: Miskolc, Mezőkövesd, Encs, Szerencs, Kazincbarcika, Ózd, Tiszaújváros és Sátoraljaújhely.

Orvosi ellátásra is van lehetőség hétköznaponként délután 4 és este 10 óra, hétvégén és ünnepnapokon reggel 8 és délután 2 óra között: Miskolc, Mezőkövesd, Encs, Szerencs, Kazincbarcika, Ózd, Sátoraljaújhely, Tiszaújváros, Sárospatak és Edelény.

A betegek eloszlását, a demográfiai viszonyokat, az egészségügyi ellátórendszer felépítését egyaránt vizsgálták, és ezek alapján határozták meg, hol indokolt ügyeleti telephelyeket fenntartani, illetve létesíteni.

A koncepció része, hogy az ügyeleteket minél közelebb helyezik a sürgősségi ellátóhelyekhez, így Miskolcon a megyei központi kórházban kap helyet az ügyelet - ahogy a központi gyermek ügyelet is.

Győrfi Pál elmondta ugyanis, a gyermekek panaszai esetén is bemehetünk a legközelebbi ügyeletre, a központi gyermekügyelet - ami eddig is Miskolcon volt - marad a vármegyeszékhelyen, csak a központi kórházban fog áprilistól működni.

A szóvivő hangsúlyozta, egy "egységes, betegközpontú, ellenőrizhetően működő rendszert" hoztak létre. Hajdú-Bihar vármegyében másfél éven keresztül tesztelték a rendszert, ahol azt tapasztalták például, hogy délután 4 és este 10 óra között főleg háziorvosi jellegű problémákkal keresték meg az ügyeleteket. Az éjszakai órákban telefonálóknak viszont már valóban akut egészségügyi problémájuk volt, ami sürgősségi ellátást igényelt.

- Meggyőződésünk, hogy az egységes ügyeleti rendszer a betegek javát szolgálja, hiszen a neki leginkább megfelelő ellátást kapja mindenki, ez lehet telefonos tanácsadás, ügyeleti ellátás a lakásán vagy a telephelyen, de lehet azonnali mentőküldés is - húzta alá.

Kádár Balázs, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója hangsúlyozta, a vármegye mentőellátása "rendkívül jó", 22 mentőállomásról és 2 mentési pontból 66 mentőegység végez szolgálatot minden nap, és ez az ellátás éjszaka is biztosított. Hozzátette, 16 kiemelt mentőegységgel rendelkeznek a vármegyében. A mentési kapacitás megmarad, és ezek mellett alakítják ki az ügyeleti pontokat a vármegyében - a gyerekügyelettel együtt - tíz helyen.

- A betegbiztonság folyamatosan fenntartható - emelte ki, hozzátéve: a vármegyében minden tárgyi és személyi feltétel rendelkezésre áll, tehát "felelősséggel" azt tudják mondani, hogy minden feltétel adott lesz, a betegbiztonságot garantálni tudják.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője kérte végül, hogy délután 4 és este 10 óra között, ha nem akut a probléma, akkor a saját háziorvosnál, rendelési időben vegyék igénybe az orvosi ellátást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!