Ugrás a tartalomra

Mit Miskolc adhat, itt - több mint 50 projektről beszéltek

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. február 01. kedd 19:47
Rendhagyó sajtótájékoztatót tartottak Borsod-Abaúj-Zemplén megye I-es és II-es országgyűlési választókerületének jelöltjei. Részletesen beszéltek az előző városvezetéstől megörökölt fejlesztések helyzetéről, a jelen projektjeiről és a következő ciklus terveiről. Ha érdekli, hogyan és mi változik a városban, a lenti cikkből kiderül.
Fotók: Horváth Csongor

Szilágyi Szabolcs és Varga László közös sajtótájékoztatón ismertette, milyen munka áll a városvezetés mögött, és megválasztásuk esetén milyen teendőik lesznek a körzetükben, a körzetükért. 

- Egy olyan városért szeretnénk dolgozni, ahol tervezhető a jövő, ahol jó élni, és ahová jó visszatérni - fogalmazott Varga László, az ellenzék közös képviselőjelöltje a megye II-es számú országgyűlési egyéni választókerületben (OEVK).

Elmúlt beruházások szelleme

- 2019-ben, amikor bizalmat kaptunk, hogy a Miskolciakért dolgozhassunk, rendkívül rossz állapotokkal találkoztunk a városházán és a Miskolc Holding Zrt. háza táján is: az előző városvezetés valóban sikerrel pályázott számos városfejlesztési forrásra, a megvalósítások terén azonban már komoly gondok voltak – ezt már Szilágyi Szabolcs állította, aki Csöbör Katalin kihívója lesz a Borsod-Abaúj-Zemplén I-es OEVK-ban. – 2015-ben az önkormányzat jelentős forrásokhoz jutott, azonban

a teljes rendelkezésre álló támogatásnak 2019-ig csupán a 18 százalékát sikerült felhasználni, holott a vállalt projekteket 2023 közepéig be kell fejezni.

A képviselő-jelöltek szerint 2019-ben azzal fenyegetett a kialakult helyzet, hogy Miskolc elveszítheti ezeket a lehetőségeket.

- A kitartó munkának hála, mostanra sikerült 60 százalékra emelni a felhasznált összegek mértékét. Komoly energiákat fektettünk abba, hogy ezek a források itt maradjanak. Ehhez azonban meg kellett javítani a terveket, újra kellett kalkulálni a – sok esetben – elrontott költségvetéseket, műszaki tartalmakat, és bele kellett fogni a megvalósításba – fogalmazott Varga László.

A két politikus ezután felváltva sorolta a „megmentett”, és már valamilyen formában alakot öltött fejlesztéseket.

A HOM Görgey úti épülete egy kétszintes kiállítótérrel bővül, ahol a Petró- és a Kövesi-gyűjtemény kap helyet

  • A Halom utcai és a Bacsinszky utcai orvosi rendelő infrastrukturális fejlesztése

A felújítás mellett bővítik és akadálymentesítik a rendelőket, amik így energiahatékonyabbak lesznek, tehát a fenntartási költségeik is csökkennek majd.

  • A Stadion Sport Tagóvoda, a Szeder úti Tagóvoda és a Dózsa György úti tagóvoda férőhelybővítése és energetikai korszerűsítése

A férőhelyek bővítése mellett új hőszigetelést kapnak az épületek, a kivitelezők elvégzik az energetikai korszerűsítést is.

- Sok fejlesztés igen silány módon volt előkészítve. Ennek egyik legsúlyosabb példája az Otthon téri beruházás volt, amit a helyiek megkérdezése nélkül terveztek meg. A városvezetés igyekezett enyhíteni a rossz előkészítéssel okozott károkat, megmentett zöld területeket, fákat, parkrészeket. A fejlesztés végül megvalósul és új egészségház épül a Kilián délen – kommentálta ezt a projektet Varga László.

A két jelölt elmondta, a Horváth-tető átépítése megkezdődött, a beruházás során sétautak és tanösvények létesülnek, a múlt századi teraszok új funkciót kapnak, lesznek új játszóterek több korosztály számára, teret biztosítanak a kutyával érkezők számára is. Lesz mászó fal és külön pálya a deszkásoknak és a bicikliseknek. Felújítják a lépcsősorokat, megoldódik a közvilágítás problémája.

  • Megújul, és kulturális központként új funkciót nyer a Szentpáli Iskola egykori épülete

A földszinten konyha és étkező is lesz, az 1. és 2. emeleten a Bartók Béla Zeneművészeti és Táncművészeti Szakgimnázium helyiségei, a 3. emeleten és a tetőtérben pedig a Miskolci Kulturális Központ irodái kapnak helyet. A beruházás eredményeként egy Modern Művészeti Központ jön létre a belvárosban.

2022-ben indul

- Számos, a múltból ránk maradt fejlesztésen még most is dolgoznak a város szakemberei, nehogy a város elessen ezektől a forrásoktól – fogalmazott Szilágyi Szabolcs.

  • Elkezdődik a Heim Pál Bölcsőde férőhely bővítése és energetikai korszerűsítése

annak érdekében, hogy az intézmény több gyermeket fogadhasson kényelmesebb, biztonságosabb és könnyebben fenntartható körülmények között. 

  • Még 2022-ben megkezdődik a kivitelezése annak a kerékpárút-szakasznak is, ami beköti Miskolcot a Kistokaj-Mályi-Nyékládháza felé vezető kerékpárút rendszerébe

- Utóbbi egy megyei fejlesztés, amit a bringások úgy tudnak majd a legbiztonságosabban kihasználni, ha ezt kiegészítjük – számolt be Szilágyi Szabolcs. – Egy 1500 méteres szakaszt építünk, összekötve Miskolcot és a városba vezető kerékpárutat a déli városkapunál.

A parkkal egyébként sok terve van a városvezetésnek.

  • Kerékpárút épül Miskolc – Felsőzsolca felé, a településhatár és Auchan csomópont között, a Tiszai pályaudvar felé való továbbépítés lehetősége mellett
  • A megvalósítandó projektek közé tartozik a Kiss Ernő utca felújítása, valamint a Thököly Imre utca és a Hideg sor felújítása és kiszélesítése, emellett számos egyéb utat újítanak fel Miskolctapolcán.
  • Folytatódik a Diósgyőr városközpont integrált rehabilitációja, ahol a Pálosok parkjában sportparkot létesítenek
  • Több kerékpárutat, kerékpársávot alakítanak ki szerte a városban
  • Fejlesztik a Kazinczy utcai és a Kiss Ernő úti orvosi rendelőket
  • 32 önkormányzati szociális bérlakást újítanak fel a Vasgyárban
  • Megújul a miskolctapolcai csónakázó-tó, a hozzá kapcsolódó sétányokkal
  • A forgalom – és ezáltal a balesetveszély – csökkentése érdekében meghosszabbítják a Dayka utcát a Meggyesalja utcáig. A Meggyesalját 3 sávosra szélesítik, átépítik a jelzőlámpás csomópontokat
  • 2022-ben újabb elemmel bővül a történelmi Avas és az Avastető rekonstrukciója, felújítják az Avasi kilátót

- Ezek mellett egyéb projektek várnak arra, hogy megmentsük őket – vázolta a helyzetet Szilágyi Szabolcs, aki szerint számos esetben „rezeg a léc”, hogy meg tudják-e valósítani ezeket a szabott határidőig, 2023-ig. - Ezen dolgozunk, reméljük a lehető legtöbb megmenthető lesz, ugyanis ezek között kerékpárút-fejlesztések, csapadékvíz-elvezetés, bölcsőde-felújítások, orvosi rendelők, könyvtárak rendbehozatala egyaránt szerepel – tájékoztatott a képviselő.

Fejlesztések jövőidőben 

Miskolc 31,35 milliárd forint, már jóváhagyott fejlesztési forrásból gazdálkodhat a következő években. Varga László úgy fogalmazott, a pazarló presztízsberuházások helyett olyan fejlesztések kellenek, amelynek középpontjában a miskolciak állnak.

- Látványberuházások helyett olyan fejlesztésekre van szükség, amelyek a helyiek érdekeit szolgálják - jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Az összeg egy részéből városközpontokat fejlesztenek szerte Miskolcon, annak érdekében, hogy a legfontosabb szolgáltatások a különböző városrészekben helyben is elérhetőek lehessenek.

Szilágyi Szabolcs elmondta, városközpontot fejlesztenek a Selyemréten és a Martinkertvárosban. Fejlesztik az Avas városközpontot, ahol bővülnek majd a parkolási lehetőségek, ugyanakkor zöldebb és rendezettebb lesz a terület a tervek szerint. A Szentpéteri kapuban a húszemeletes melletti szolgálatóházra fókuszálnak majd a helyi szolgáltatások elérhetősége érdekében. Hejőcsabán rendezik az évtizedek óta romló állapotú műemlék gyógyszertár helyzetét, ami méltó környezetet kap egy új, Hejő-terasz kialakításával.

A Népkertet – a Sportcsarnok szerepének és az előtte lévő térnek az újragondolása mellett – a város sport- és szabadidőközpontjává szeretnék változtatni.

Varga László arról beszélt, hogy tovább fejlesztik a Diósgyőri Városközpontot.
- Családi pihenőterületeket, rekreációs zónákat alakítunk ki, és rendbe tesszük a helyi gazdasági szolgáltatási környezetét.

A Győri kapui városközpont legfontosabb eleme, a Tokaj szolgáltatóház: a kulturális funkciók mellett itt is a helyi szolgáltatásfejlesztés, a parkolási lehetőségek javítása, és a játszóterek állnak majd a középpontban.

Bulgárföldön – magántőkéből – megindul a városközpont fejlődése, de ehhez a város is hozzáteszi a magáét a helyben elérhető szolgáltatások bővítésével. Lesz bankautomata is a területen.

Az Újgyőri főtéren nagyon sok lesz a tennivaló a képviselő szerint.

- Rendbe kell tennünk a Bükk áruház előtti teret, javítani kell a tér forgalomáteresztő képességét, és ami a legfontosabb, saját rendőrőrsöt szeretnék Újdiósgyőr főterére.

Számos városrészben megkezdődik a csapadékvíz-elvezetési problémák orvoslása: Martinkertvárosban, Szirmán megkezdődnek, Perecesen és Kilián déli részén folytatódnak a munkák.

Rehabilitációs programot indítanak a Tetemváron, a Bábonyibérc északi részén, valamint a Gizella utca környékén
A Szinva Zöld folyosó projekt keretén belül a Szinva mentén az egész városon végighúzódva kerékpárutak, pihenőterületek, teraszok, gyerekbarát övezetek létesülnek majd a források felhasználásával.

A város pályázatot nyújtott be Lillafüred komplex egészségturisztikai fejlesztésére, amelynek első lépcsőin már sikeresen túl is jutott. A képviselők arról is beszámoltak, hogy amint lehetőség nyílik rá, újranyitják a strandot Diósgyőrben.

A most következő fejlesztési ciklusban átalakítják a Szent István teret: a tervek szerint egyszerre lesz a város méltó főtere és turisztikai központja is, a rövidesen megújuló Avasi kilátó közelében. Az ígéretek szerint ehhez közlekedési fejlesztések is tartoznak majd.

Szeretnék rendbe tenni a Herman Ottó múzeum Papszer utcai épületét is, valamint a sétálóutca kapualjait - utóbbit a helyi vállalkozások, a helyben lakók és a miskolciak érdekében.

- A helyi, kezdő vállalkozások érdekében Startup Miskolc programot indítunk. Közösségi Irodával, maker hellyel, városi tőkealappal, amelynek érdekében a város vezetése már előrehaladott tárgyalásokat is folytatott, sőt, amelyhez már üzleti tanulmány is készült – számolt be a projekt alakulásáról Varga László.

- Ilyennek gondoljuk a jövő Miskolcát a konkrét fejlesztési tervek szintjén. Ilyen a mi Nagy-Miskolcunk – zárta a gondolatait az országgyűlési képviselő.

Szilágyi Szabolcs hozzátette, a következő 2 hónapban a fejlesztéseket egyenként, részletesen is ismertetik majd.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!