Ugrás a tartalomra

Módosult a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény

MTI
Utoljára módosítva
2023. május 03. szerda 11:58
Az Országgyűlés 132 igen, 43 nem és 15 tartózkodás mellett elfogadta a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosítását a kormány kezdeményezésére, tette közzé a Magyar Távirati iroda.
Fotó: pixabay.com

A jogszabály a felügyeleti szabályokat - amelyek jelenleg csak a víziközművet szolgáltatókra vonatkoznak - kiterjeszti a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalra, amely szintén végez ellenőrzéseket.

A módosítás három ellenőrzéstípust - cél-, téma- és utóellenőrzést - vezet be, valamint a jogorvoslati lehetőségek biztosítása érdekében azt is rögzíti, hogy a jövőben minden ellenőrzés határozattal zárul.

A törvény az üzemeltetési szerződések közös megegyezéssel való megszüntetése esetére nyolc hónap helyett négy hónapos határidőt vezet be.

Azért, hogy a víziközmű-fejlesztési hozzájárulásból felújított, rendszerfüggetlen elemekért ne kelljen kétszeresen fizetnie az ellátásért felelősnek, és azok az adott víziközmű-rendszeren maradjanak, a jogszabály kimondja, hogy az üzemeltetési szerződés megszűnése esetén a víziközmű-szolgáltató legfeljebb könyv szerinti nettó értéken ajánlja fel megvételre az ellátásért felelősnek a tulajdonában álló rendszerfüggetlen víziközmű-elemet. Ha ezt a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás terhére újították fel, akkor a könyv szerinti nettó érték ezzel az összeggel csökken.
    

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!