Ugrás a tartalomra

MOL-vezér: hazárdírozunk az ársapkával

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. július 11. hétfő 09:47
Hernádi Zsolt szerint az évre szükséges üzemanyagmennyiség egyharmada áll rendelkezésre.
Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója

A Mol elnök-vezérigazgatója vasárnap este, az ATV Heti Napló című műsorában szokatlan szókimondással beszélt az ársapkáról: a kormány által gondosan került, más berkekből azonban már jól ismert szavak hangzottak el. Hernádi Zsolt ugyanis úgy véli, 

maga az árszabályozás is komoly problémát vet fel, mert ennek a következménye előbb-utóbb a hiány lesz.

A MOL töltőállomásain azért is vezették be a tankolási limitet (50 liter), mert spórolni kell az üzemanyaggal, hogy maradjon az év hátralévő részére is. Hernádi hozzátette, reméli, hogy 50 liternél nem kell lejjebb vinni a limitet, de hangsúlyozta: rendkívül veszélyes időszakban vagyunk, mivel a hazai üzemanyagfogyasztás az ársapka következtében növekszik, az üzemanyagimport gyakorlatilag leállt. Ennek főbb okai, hogy miközben csökken az Európába tartó orosz olajexport, az ukrán finomító-kapacitás megsemmisült, leállt az OMV schwechati finomítója is.

Ami a hazai, százhalombattai finomítót illeti, ott augusztusban részleges karbantartás lesz, vagyis a finomító 65 százaléka állni fog. A Mol pozsonyi finomítója most áll, és majd július 20-án indul újra.

Hernádi szerint Magyarországon jelenleg "relatív üzemanyaghiány van", tehát most takarékoskodni kellene a fenti karbantartások miatt. Ez nem megy a megfelelő ütemben, így csak a szükséges mennyiség egyharmada áll rendelkezésre.

Emiatt mindenképpen kérniük kell az állami stratégiai készlet egy részének felszabadítását, de ezt vissza kellene tölteni a leállás után.

Hernádi Zsolt úgy véli messze túl vagyunk már azon a ponton, hogy tartható legyen az árkorlátozás, itt már „picit elkezdtünk hazardírozni”, hiszen Magyarországon fogyasztásnövekedés van, de az üzemanyagimport megszűnt. 

Programok

Jelenleg nincsenek programok!