Ugrás a tartalomra

MSZP: csökkentsék öt százalékra az energiahordozók áfáját!

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 22. csütörtök 09:51
Az energiahordozók áfakulcsának öt százalékra mérséklését javasolja az MSZP társelnöke, frakcióvezetője.

Tóth Bertalan a szocialista párt Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, a szocialisták a rezsistopra tett javaslatuk keretében azt kezdeményezik, hogy az egyetemes villamosenergia- és földgázszolgáltatás, a tűzifa, a brikett, a vezetékes PB-gáz és a palackos PB-gáz áfakulcsa 27 százalékról 5 százalékra csökkenjen.

- Az MSZP áfacsökkentési javaslatát törvényjavaslat formájában már benyújtotta, arra vár, hogy a Parlament megszavazza. RezsiSTOP csomagunkban pedig további javaslataink szerepelnek a családok terheinek csökkentésére – hangsúlyozta Tóth Bertalan. Amúgy is kiugróan magas az áfa Magyarországon, európai összevetésben pedig főleg, tette hozzá. 

Az MSZP társelnöke szerint ez az adócsökkentés egy család számára több tízezer, akár százezer forint megtakarítást is jelenthet csak a fűtési szezon alatt. A politikus Magyarország gazdasági gondjait sorolva kijelentette, megélhetési válság kezdődődött, az Orbán-kormány politikája pedig részben előidézte, illetve mélyíti a válságot. Tóth Bertalan hozzátette, a kormány magára hagyott mindenkit, megemelte a rezsiköltségeket. Miközben Európa más országaiban éppen növelik a kormányok a rezsitámogatását, az Orbán-kormány éppen elveszi azokat. Példaként említette, hogy a szocialista spanyol kormány 21 százalékról 5 százalékra csökkentette a gáz és a tűzifa forgalmi adóját; a szociáldemokrata vezetésű német kormány nemrég 19-ről hét százalékra mérsékelte a földgáz áfáját. Mindkét intézkedés októbertől hatályos. 

- Ez csak két európai példa arra, hogyan segítenek a lakosságnak azon országok kormányai, ahol az országban az ember a legfontosabb. Mindkét országban baloldali kormány van – hangsúlyozta Tóth Bertalan. - Vajon a magyar embereknek, a magyar családoknak nincs szükségük segítségre, csak a spanyol és a német családoknak? – tette hozzá. Szerinte a kormány folyamatosan hazudik a gázról és a villanyról, és arról is hazudtak a kampányban, hogy megvédik a rezsiárakat. A szocialista képviselő közölte, a megemelt áraknak az emelkedő adóbevételek miatt egyetlen nyertese van, a kormány.

Felháborító, hogy a komoly bajba került családokon, időseken akar nyerészkedni a kormányzat, a több százmilliárd forintra rúgó többletbevétellel akarja befoltozni az összetákolt költségvetésen szaporodó lyukakat - zárta Tóth Bertalan.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!