Ugrás a tartalomra

Nehéz idők nyugalomtechnikái

Gallai Judit
Utoljára módosítva
2022. november 20. vasárnap 12:31
Két nappal ezelőtt a teraszomon üldögéltünk reggel egy bögre forró kávéval, és gyönyörű volt az égbolt. A felhők vékony réteget vontak az égboltra, a nap még erővel sütött, és épp egy felhő húzott csíkot fölöttünk. Jó érzés volt megélni a nyugalmat, és érezni a nap sugarait mielőtt beáll a tél.

Hogyan teheted te is szebbé a pillanatot?
Hogyan töltődhetsz apró lépésekkel napról napra?
Figyelj magadra, az érzéseidre, a megérzésekre, ébredéstől – elalvásig igyekezz alkalmat találni arra, hogy akár csak pár percre is, de éld meg a pillanatot.

Összegyűjtöttem néhány apró fogást, melyek támogatnak, és segítenek abban, hogy magadra és a közvetlen környezetedre fókuszálj.

Már korán reggel indíthatod a napot azzal, hogy hálát mondasz mindazért, ami előtted áll. Jó ötlet, ha ébredés után nem pattansz ki rögtön az ágyból, hanem hagysz magadnak néhány percet csak hallgatni a csöndet. Próbáld ki, hogy legalább egy órán át hozzá sem nyúlsz a telefonodhoz. Amikor kitöltötted a reggeli forró kávét vagy teát, gondold át a napi teendőid, vagy kezedben a bögrével, nézd a felkelő napot, az utcát, az embereket, a felhőket, kavargó színes faleveleket, és csak legyél.

Bármilyen dolgos és pörgős is a napod, biztos vagyok abban, hogy egészen rövid időre, akár csak pár percre, de meg tudsz állni. Ilyenkor hagyatkozz az érzékszerveidre. Hallgasd a madarakat vagy az esőcseppek kopogását az ablakpárkányon. Figyeld a vonuló felhőket. Emlékszel, mikor gyerekként formákat, alakokat kerestél bennünk kirajzolódni? Tedd most is! Vihar támad? Érezd a természet hatalmasságát, hallgasd a dörgést, a szél zúgását. Gyönyörű őszi napjaink vannak, nézd meg, hogyan hullnak a falevelek. Ha gyalogosan vagy, érezd, ahogy a szél a hajadba kap vagy ahogy a nap süti az arcod.

Amikor több időt tudsz magadra szánni, ülj le egy parkban, mikor jó az idő, vagy egy kávézóban, és csak figyeld a tájat vagy az arra sétáló embereket. Elég, ha egy teát iszol, ne morogj azon, hogy drága egy sütemény. Attól, hogy bosszankodsz rajta, olcsóbb nem lesz. Ha otthon vagy, akár úton, hallgasd meg a lelkednek kedves zeneszámokat. Ha van kedved, lapozz át néhány régebbi fényképet, és éld újra az emlékeket. Most ősszel, amikor már rövidebbek a nappalok, gyújts egy gyertyát, figyeld a lángját vagy épp csak egy füstölőt, és koncentrálj a füstre, mely felszáll. Ezzel a lelked is megáll egy kicsit és nyersz egy szusszanásnyi időt. Olvass el egy verset vagy pár oldalt a kedvenc könyvedből újra és újra. Adj pár forintot vagy egy péksüteményt annak, aki rászorul, vagy etess meg egy kóbor állatot. Neked is jólesik, ha másnak tudsz segíteni.

Vidámságra van szükséged? Keresd meg magadban rég elfeledett gyermeki éned – az önfeledt perceket. Fújj szappanbuborékokat akár a gyerekekkel, akár egyedül is. Jön a tél - kapj el néhány hópihét, s figyeld, hogyan olvad el a tenyeredben. Sétálj a szitáló esőben! Énekelj! Táncolj, léggitározz – mosolyogj! Ha kéznél van a telefonod, készíts egy vidám fotót minden nap. Fontos, hogy hálás légy minden percért, melyet megélsz. A barátokért, a családodért. A munkádért. A hobbidért, a kicsi szabadidőért. Minden tapasztalatért, melyet az élettől kapsz.

Észrevetted már, hogy kifogásokat gyártasz arra, miért nincs időd a hozzád közel állókra? Hívd fel, aki hiányzik. Írj pár sort neki kézzel, és add is fel, vagy tedd az asztalára. Öleld meg, aki fontos számodra. Bocsáss meg, hiszen haragot tartani olyan, mintha forró szenet tartanál a kezedben – téged éget meg először. Ha úgy érzed, akkor te kérj őszintén bocsánatot.

Mielőtt pedig nyugovóra térsz, vedd számba mindazt a jót, melyet azon a napon kaptál. Biztosan találsz legalább egy dolgot, melyet aznap elértél – még akkor is, ha kis dolognak tűnik. Olvass pár sort, oldalt az internet helyett. Írd le, mi volt az adott napon számodra a legkedvesebb esemény.

Olyan félelmetes új helyzetben éljük a mindennapokat, fontos, hogy lépésről lépésre erősödjünk meg és tartsuk a stabilitásunkat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!