Ugrás a tartalomra

Nem egyeztek a nézőpontok - közgyűlés után

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. április 30. szombat 16:22
A választások után első ízben ült össze a város közgyűlése, hogy döntsenek a Miskolcot érintő kérdésekben. Az alábbiakban a Miskolci Napló az ülésről szóló összefoglalóját, illetve a frakcióvezetők értékelését olvashatják.
Fotó: Mocsári László

Kilenc napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülésen, egy előterjesztést zárt ülésen vitattak meg, és az ülés kezdetéig beérkezett egy sürgősségi indítvány is. Az előterjesztések ismertetése előtt Paksi Szilvia, a VÁTI Városépítési Kft. szakmai vezetője ismertette az általuk a város számára készített Településrendezési Tervet. Ebben 501 változástípust alkalmaznak 6380 helyszínen. Ennek okai főként jogszabályváltozások, koncepcióváltozások, a közlekedéshálózat újratervezése, vagy lakossági és önkormányzati igények mentén születtek.

Ezután terítékre került az első napirendi pont: Javaslat az önkormányzat 2021. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet megalkotására. Az előterjesztést ismertető Szilágyi Kornél főosztályvezető szerint tavaly egy takarékos költségvetést fogadott el a grémium, amire komoly hatást gyakorolt a koronavírus: több szolgáltatási bevétel kiesésével kellett számolnia az önkormányzatnak, aminek a működőképessége a nehézségek ellenére is megmaradt.

A napirend fölött Szopkó Tibor alpolgármester az előterjesztők képviseletében osztotta meg gondolatait.

- Egyre nehezebb az egyensúlyt megteremteni, ennek ellenére alig változott a város vagyonhelyzete. Miskolcon számos területén történtek önkormányzati beruházások, noha más városoknál megfigyelhető tendencia, hogy egyre inkább az uniós forrásokra támaszkodnak – hangoztatta az alpolgármester.
Ezután következett a verbális sortűz a városi ellenzék részéről.

Soós Attila (Fidesz) felhívta a figyelmet, hogy a polgármester megválasztása óta hirdeti a nyitott ajtó politikáját és az átláthatóság fontosságát, épp ezért megkérdezte, milyen forrásokból valósult meg a dubai üzleti útja a városvezetésnek. Veres Pál reagált: a kérdést hamarosan megválaszolja, részletesen, írásban.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető az utóbbi idők ingatlanértékesítési ügyeiről beszélt. Emellett úgy véli, a városvezetés a benyújtott okirattal a saját tehetetlenségéről ad bizonyságot. Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető szerint nem történt olyan nagy volumenű befektetés, amire szükség lett volna. Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető elmondta, a zárszámadás tartalmazza, hogy a költségvetésnek mennyi kiadása és mennyi bevétele volt. A fideszes képviselők ebből politikai kérdést csináltak, nem értelmezni akarják a számokat, hanem hazug beállításba helyezik a zárszámadást.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város) kiemelte, sok olyan fejlesztés maradt rájuk az előző ciklusból, amit megmentettek.

A vitában számos más képviselő is megszólalt.

Ezt követően olyan napirendi pontokat tárgyaltak, mint a Csengey Gusztáv utca 10. szám alatti ingatlan hasznosításának kérdése, Greutter Antal sírjának védetté nyilvánítása a Mindszenti temetőben, közterületek elnevezése, a Kárpát-medence Népviseletei Gyűjteménnyel összefüggő jogviszonyok rendezése, kosár- és focipályák sorsa, de terítékre került a város és a Miskolci Nemzeti Színház közötti fenntartói megállapodás megújításának kérdése is.

A közgyűlés történéseiről bővebben az eseményről szóló percről-percre tudósításunkban olvashatnak.


Frakcióvezetői értékelések
 

Fotó: Juhász Ákos



Simon Gábor (Velünk a Város) frakcióvezető

Természetesen a legtöbb hozzászólás a város tavalyi teljesítményének értékeléséről a „zárszámadáshoz” volt. A több száz oldalas anyag áttanulmányázásból látszik, hogy a Fidesz sok milliárdot elvont Miskolctól, és a Covid is nehezítette munkánkat, mégis takarékos és feszes gazdálkodással biztosítottuk a működőképesség és a közszolgáltatások feltételeit.

De nemcsak működtünk, hanem fejlődtünk is. A teljesség igénye nélkül: a Vadaspark átépült, a diósgyőri közösségi ház felújítása zajlik, épül a diósgyőri egészségügyi komplexum, pár nap múlva elkészül a Csengey utcán az új művészeti középiskola és kulturális központ, épül a történelmi Avastető parkja számos attrakcióval, építjük a Herman Ottó Múzeum új szárnyát, folyamatban van Tapolca parkjának teljes átépítése és több Óvoda felújítása.

Számos egyéb fejlesztés is kivitelezés alatt áll kormányzati segítséggel, ilyen az Y-híd, a Diósgyőri vár vagy a Herman Ottó emlékpark is.

Ezen folyamatban lévő beruházások jól mutatják, hogy Miskolc dinamikusan fejlődik, amit visszaigazol, hogy több befektető is a városunkba települt. Munkahelyteremtő beruházások zajlanak ipari parkjainkban.

A közgyűlés döntéseiből kiemelkedik, hogy átvettük és biztonságba helyeztük a Lézerpont látványtár páratlan népművészeti gyűjteményét, biztosítottuk a Miskolci Nemzeti Színház stabil működését is. A sport területén fontos döntéseket hoztunk műfüves focipályák és szabadtér kosárlabdapályákkal kapcsolatban is.

Fotó: MiNap-archív/Beregi László

Hegedűs Andrea (Velünk a Város) frakcióvezető-helyettes

Minden nehézség és akadályoztatás ellenére a várost nemcsak működtetni tudtuk, hanem a folyamatban lévő, az előző ciklushoz köthető pályázatok egy részét is sikeresen be tudtuk fejezni, vagy racionális döntésekkel új, a miskolciak számára elfogadhatóbb tartalommal megtölteni.

A megörökölt projektek tekintetében a legnagyobb problémát az jelentette, hogy az építőipari konjunktúra következményeként a tervezett költségvetést projektenként folyamatosan át kellett szabni, a többirányú – beleértve a kormányzatot is – egyezkedés eredményeként nem mondtunk le egyetlen fejlesztési koncepcióról sem.

Azon tervezetek, melyek forráshiányossá váltak, beépítésre kerülnek az új 2021-2027 közötti, több mint 30 milliárd forinttal meghirdetett városfejlesztési csomagba.

A múlt évi gazdálkodás sikere az is, hogy nemcsak megőriztük, hanem meghaladtuk a Salkaházy-program megőrzése érdekében tett vállalásainak, sőt a kulturális rendezvények tekintetében visszaigazolást nyert a színvonalas programok iránti igény.

Következetes önkormányzati magatartás az is, hogy minden felmerült problémára kellő időben és empátiával reagálunk, így az óvodai átszervezést is folyamatosan monitorozzuk, a szükséges beavatkozásokat időben megtesszük.

A kulturális innováció egyik legjobb példája az, ahogy eljártunk Barna György hagyatékának gondozása terén, beillesztve a Herman Ottó Múzeum gazdagodásába az örökös további, jelentős adományait.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető

2019-ben Veres Pál polgármester és a baloldali képviselők átláthatóságot és tiszta viszonyokat ígértek. Ennek jegyében szerettük volna megismerni, hogy ki fizette a városvezetés dubaji kirándulását, és milyen eredményekkel járt a kiruccanás, de tények helyett a már megszokott módon ismét csak zavart hallgatás és halogatás volt a válasz. Ugyanakkor megtudhattuk azt, hogy a Velünk a Város képviselői és polgármester úr semmi kivetnivalót nem találnak abban, ha egy baloldali képviselő jóval a piaci árak alatt vásárolhat lakást az önkormányzattól, hiszen ez szerintük természetes. A zárszámadás adatai azonban egyértelműek: a korábbi városvezetés által elindított fejlesztésekkel való dicsekvés mellet az egy helyben toporgás jellemzi ma Miskolcot. A fejlődésnek nyomát sem látni, a vádaskodás és a múltra mutogatás közben a város fejlesztéséről változatlanul csak nagyívű beszédek és ötletek hangzanak el tényleges és látható eredmények nélkül, melyet a miskolciak már nagyon unnak. Ráadásul úgy tűnik, hogy a városvezetés csak egyetlen napon, május elsején képes gondoskodni a tragikus tömegközlekedési helyzet megoldásáról, hiszen sűrítik a járatokat, de az, hogy a többi 364 napon mit kell kiállniuk a miskolciaknak, egyáltalán nem érdekli őket.

Fotó: MiNap-archív/Juhász Ákos

Molnár Péter (KDNP) frakcióvezető

A baloldali városvezetés azt mondja magáról, hogy az átláthatóság híve. Úgy tűnik, ez is egy hamis állítás. Továbbra is titkolóznak a márciusi dubaji útjukról. A közgyűlésen sem volt hajlandó a polgármester elárulni, hogy ki fizette az utat, kivel és miről tárgyaltak. Pedig erre nagyon kíváncsiak a miskolciak. A baloldaliak nem voltak hajlandóak napirendre venni azt a módosító indítványunkat, amely arra irányult, hogy azt a közgyűlési jóváhagyás nélküli polgármesteri döntést, amely szerint áron alul adtak el egy értékes főutcai ingatlant az egyik DK-s önkormányzati képviselőnek, vonják vissza.

A zárszámadásból is látható: 2021-ben gyakorlatilag semmilyen önkormányzati fejlesztés nem volt Miskolcon. A jelenlegi baloldali városvezetés még az előző önkormányzat TOP-os pályázati felújításait végzi el. A nagy miskolci fejlesztések – Y-híd építése, új tapolcai élményfürdő, Diósgyőri vár fejlesztése, szakképző intézmények felújítása – mind-mind állami, kormányzati beruházások. Tavaly a kormánytól 1 milliárd 350 millió forint kompenzációt kapott az önkormányzat, 700 millió forint támogatás érkezett a Ellipsum működtetésére. Sajnálatos, hogy a 700 millió forintos kormányzati többlettámogatás ellenére az MVK menetrendje még mindig csapnivaló.

A Csengey utcai iskolaépület még az előző városvezetés idején kilobbizott projekt kapcsán újult meg. Sajnáljuk, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a művészeti szakképzésnek nem biztosítanak helyet az épületben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!