Ugrás a tartalomra

Nem lesz béremelés az oktatásban és az egészségügyben

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. június 19. vasárnap 08:51
Az oktatásért és egészségügyért is felelős belügyminiszter szerdán egy zártkörű, nem sajtónyilvános eligazítást tartott a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Népszava szerint a miniszter beszédéből az derült ki, hogy béremelésre nem számíthatnak a dolgozók, sőt annak örülhetnek, ha nem vonnak el a forrásokból idén.
Pintér Sándor

Az állománygyűlésre – amelyen kifejezetten megtiltották a hangfelvételek, fotók készítését – Orbán Viktor és Gulyás Gergely is elkísérte a belügyminisztert. Pintér Sándor a minisztériuma alá tartozó szakterületek közel 500 vezetője előtt mondta el, hogy a ciklus alatt milyen feladatokat akar megoldani.

A miniszter azt mondta, tudja, hogy minden, őhozzá tartozó területen vannak problémák a bérekkel, de ezek orvoslásáról szerinte csak akkor lesz érdemes beszélni, ha majd kiderült, hogy lesz-e mit szétosztani.

A Népszava szerint a miniszter szavaiból lényegében az derült ki, hogy a humánszférában még annak is örülhetnek majd a dolgozók, ha a meglévő forrásokat nem vonják el tőlük idén. Egyedül az orvosok örülhettek valamelyest, akiknél szó esett arról, hogy a jövő évben további 10 százalékos béremelésre számíthatnak, amelyet az intézményvezetők osztanak szét teljesítményarányosan.

A miniszter azt is közölte, hogy az ügyeleti rendszer átalakítását, az alapellátási praxisok számának észszerűsítését, valamint a mesterséges intelligenciának a diagnosztikában való szélesebb körű alkalmazását is tervezik a kormányzati ciklusban.

Hozzátette: van olyan terv is, miszerint a háziorvosi ellátás fenntartói feladatai az önkormányzatoktól az államhoz kerülnének, de ez nem jelentené azt, hogy a háziorvosok is a szolgálati jogviszony törvény hatálya alá kerülnének.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!