Ugrás a tartalomra

Nemzetközi léptékű példának számítana

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. január 28. vasárnap 17:52
A tizenhárom hektáros önkormányzati területet még idén átveheti a számozott utcák fejlesztése iránt elkötelezett befektető.

Tavasszal kerülhet a városi közgyűlés elé a vasgyári kolónia évtizedes viszonylatban leginkább elhanyagolt lakóövezeti maradványainak értékesítése – véli a Hodobay-programért felelős alpolgármester.

Egy idei pillanatkép a méltatlanul elhanyagolt városrészből | Fotó: Osztie Tibor

Szopkó Tibora lapunk által végigkísért tervezői ötletpályázat kapcsán – elmondta: a győztes Karcműhely által készített szakmai anyag számos olyan markáns támpontot fektetett le, amihez az önkormányzat ragaszkodni fog az értékesítés során.

Elvégre – mutatott rá a városvezető – a bő egy éve útjára indított, komplex szemléletű városfejlesztési koncepció lényege, hogy Miskolc leértékelt részeit ne pusztán beruházási és ingatlangazdálkodási mérőszámok mentén közelítsék meg a piaci szereplők, hanem tegyenek eleget a településrendezés és közterület-fejlesztés kívánalmainak is.

Partnerségben

Az idáig főként a belvárosi tömbök rehabilitációjára fókuszáló program a Vasgyár előtérbe helyezésével az alpolgármester szerint érzékelhetően mozgósította Miskolc tenni vágyó építészeit. Szopkó Tibor úgy értékeli, sokkal könnyebb befektetőt találni, ha már rögtön az elején ennyire végiggondolt és kimunkált elképzelésekkel rendelkezik a város.

Látványterv | Forrás: Szél Norbert (Karcműhely)

A távlatos és a nyilvánosság előtt zajló közös gondolkodás pedig – fejtegette – azt a Nyugat-Európában meghonosodott gyakorlatot segítene szárba szökkenni, aminek révén az egykori vasgyári kolónia utcáihoz hasonlóan perifériára szorult településrészeket csatolnák be újra a város vérkeringésébe.

Hangsúlyozta: a majdani ingatlanfejlesztés azzal értékelheti fel csak igazán a Szinvától északra eső vasgyári övezetet, ha nem az azonnali megtérülés lebeg a beruházó szeme előtt, hanem kalkulálnak a helyi közösségek hosszú távú érdekeivel és igényeivel is.

Mintául

Hazánk legnagyobb ingatlanfejlesztő cégeit keresi fel ezekben a hónapokban a városháza, hogy működő tőkével a háta mögött, több ütemben, számos építészeti iroda tudását összefogva Miskolc rendszerváltás óta íródó történetének legrobusztusabb városrész-helyreállítási projektéhez láthasson aztán hozzá.

Az alpolgármester a Karcműhely által készített terveket taglalja | Fotó: Takács József

A 2019 előttivel ellentétben a mostani városvezetés – számolt be Szopkó Tibor – a demográfiai és szociológiai folyamatok alapos számbavételével kívánja az ehhez hasonló fejlesztéseket meglépni. Meggyőződése alapján célkitűzésük csakis az lehet, hogy a fiatalok számára is elérhető négyzetméter-árakkal alakítsák ki az új ingatlanokat.

A Hodobay-programot a vállán vivő alpolgármester lapunknak végezetül elárulta: a színfalak mögötti érdeklődés is azt jelzi, hogy a potenciális szereplők komolyan számolnak a rehabilitáció sikeres véghezvitelével felmutatható amolyan beruházási referenciamű presztízserejével.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!