Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor: a szigorú intézkedések maradnak január 11-ig

Bájer Máté – Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2020. december 08. kedd 08:13
A szilveszteri bulik biztosan elmaradnak, legfeljebb szentestére várható egynapos enyhítés, de erről is csak 21-én, az aktuális adatok tükrében döntenek.

Újabb egy hónapig maradnak a november 11-én életbe lépett járványügyi intézkedések – jelentette be Magyarország miniszterelnöke a Facebook-oldalára feltöltött videóban. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a koronavírussal továbbra is harcban állunk, „nemcsak mi, hanem egész Európa, mert egész Európában fertőz.”

- Kórházainkban a betegeinkért küzdenek az orvosok és az ápolónők, az iskoláinkban pedig a pedagógusok azért dolgoznak, hogy a gyermekek szülei megmenthessék a munkahelyüket. Mind az ápolónőinknek, mind az orvosainknak, mind pedig a pedagógusainknak köszönettel tartozunk – hangoztatta.

A miniszterelnök emlékeztetett, két hete célzott, tömeges tesztelés indult hazánkban, majd úgy fogalmazott: „múlt héten már a legtöbbet tesztelő országok közé tartozott Magyarország.” Kijelentette, az elmúlt napokban több konzultációt is folytatott járványügyi szakemberekkel, professzorokkal, akiktől azt kérdezte: szükséges-e fenntartani, a december 11-én lejáró kijárási tilalmat és szigorú intézkedéseket.

- A válasz egyöntetű volt: a szigorú intézkedéseket fenn kell tartani. Azt mondták szigor kell, mert karácsony jövőre is lesz, most az a fontos, hogy mi is legyünk – jelentette ki Orbán Viktor.

Ennek megfelelően az Operatív Törzs az alábbi döntéseket hozta:

- A jelenlegi kijárási tilalom és szigorú intézkedések január 11-ig, tehát további egy hónapig érvényben maradnak. Ez azt jelenti, hogy este nyolc és reggel öt óra közt továbbra is kijárási tilalom van.
- Azt, hogy szenteste kivételt jelenthet-e, csak december 21-én dönthetik el a szakemberek az akkori állapotok ismeretében.
- Az viszont biztos, hogy nem lesz kivétel december 31-én, a szilveszteri bulikat és utcabálokat idén nem lehet megtartani, „ezekért ugyanis nem érdemes kockára tenni mindazt, amiért hónapokon keresztül együtt dolgoztunk.”

Orbán Viktor ismét elmondta, „a megoldás a vakcina, ami most már belátható távolságban van, holnaptól indul a regisztráció, mindenki jelentkezhet, ha be akarja magát oltatni." 

- Azért dolgozunk, hogy Magyarországon az elsők között juthassunk vakcinához, mindenkivel tárgyalunk, se a politikát, se az egymással versengő nagy nemzetközi cégek érdekeit nem vesszük figyelembe, csak az számít, hogy a magyarok mindenkinél gyorsabban és minél biztonságosabban juthassanak vakcinához – jelentette ki a miniszterelnök, aki végül mindenkit a járványügyi szabályok betartására kért.

Orbán Viktor bejelentése:

További hírek

Olvasnivaló