Ugrás a tartalomra

Orbán Viktor veretett egy old school Nokia reklámot

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. június 21. kedd 16:13
A miniszterelnököt az ukrán elnök kereste; mielőtt felvette volna a telefont, azért gyorsan lőtt egy képet Facebookra a hívásról.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a háború kitörése után igazi, nemzetközileg elismert egyéniséggé vált: sokan a megingathatatlan harcos nemzetvédőt látják benne, míg mások Ukrajna vélt vagy valós nacionális rémtetteivel azonosítják a kormányfőt. Egy biztos, Putyin ellenpólusaként kezelik, és nem árt neki felvenni a telefont.

Persze meg is várhatjuk, amíg valaki hoz egy okostelefont, elrendezi a megfelelő hátteret, és készít egy képet a hívásról.

Történt ugyanis, hogy kedd kora délután hazánk miniszterelnöke kirakott egy posztot hivatalos közösségi oldalára, ahol az látszik, Zelenszkij hívja éppen, így tisztelve meg kollégája hívását (ahelyett, hogy mondjuk fogadná idejében azt, és nem túráztatná a másikat, míg ő lő egy képet a facséra).

Orbán Viktor hivatalos Facebook oldalán tette közzé a fenti képet

Itt pedig elértünk az anyag egyik lényeges kérdéséhez. Nem, nem ahhoz, hogy hogyan biztosítja Orbán Viktor és Zelenszkij csevelye a nemzet békéjét (vélhetően erről is posztol majd a miniszterelnök valamit), hanem ahhoz, miért van a magyar miniszterelnöknek old school nyomógombos telefonja?

Ha valaki fitymállóan csak bunkofonnak hívja a régi vágású telókat, először azért nézzen körbe, nincs-e a közelben egy Orbán Viktor. Másodszor, gondolkozzon el, miért nem használ az ország feje valami legújabb generációs, spéci okostelót.

A kérdésre egy 2013-as Bors cikk adhat választ. Akkor úgy fogalmaztak, Orbán Viktor egy

"Nokia 6300-ason beszél, ám ez sem felturbózott példány: azaz nem az okos- vagy az androidos telefonok világából való. Viszont a ma alkalmazott legmagasabb szintű biztonsági rendszerek védik, hogy feltörhetetlen legyen".

A Blikk is kiszúrta, hogy a miniszterelnök - bár technokrata - nem éppen technomán, ők azonban a nemrégiben parádésan behúzott, 0-4 re végződő angol-magyar meccsen vették észre az elnöki telefont. Ők a következő magyarázattal látták el a jelenséget: szoftveresen nehéz lehallgatni egy ilyen készüléket.

Orbán Viktort és telefonját az angol-magyaron kapták le Fotó: Getty Images

"A miniszterelnök évek óta egy Nokia 6700 Classic tulajdonosa (...). A műholdas telefonokban van titkosítási lehetőség, mert nem a szabványos, klasszikus GSM-hálózatra kapcsolódnak. Ha a GPS-koordinátánkat kívánjuk elrejteni, amit az okostelefonok alapból jeleznek, azok helyett érdemesebb egy régi Nokiát elővenni, aminek még az akkumulátorát is ki lehet venni, így megakadályozva a lehallgatást" – fejtette ki a Blikk által megkérdezett IT biztonsági szakértő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!