Ugrás a tartalomra

Őszi Kavalkád: összművészeti délután a Balázs Győző Református Gimnáziumtól 

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. szeptember 21. szerda 15:33
Kavalkád címmel színesíti a városi szabadtéri programok sorát a Balázs Győző Református Gimnázium – szombaton három és öt óra között a Szinva teraszon futhatunk az intézmény növendékeinek alkotásaiba és előadásaiba.
Fotó: Horváth Csongor

A szerda délelőtti beharangozó sajtótájékoztatón az intézmény tánctagozatának vezetője emlékeztetett: a kavalkád mint kifejezés nem új az iskola kulturális életében, hiszen tavaly nyáron már rendeztek ehhez hasonló performanszt. Mint arra Marschalkó Edit kitért, céljuk ezúttal sem kevesebb, minthogy a gimnázium apraja-nagyja bemutatkozhasson ebben a pár órában.

Az idei tanév színházi táncos növendékei néptánc-, kortárstánc- és színpadi tánc-produkcióikkal állnak a nézőközönség elé, melyet a diákszerzők "Napraforgok" című verseskötetének felolvasásával vegyítenek majd. – Szeretnénk egy őszi szabadtéri rendezvényt a városban. Olyan jók a helyi fesztiválok, amikor egy szombat délutáni séta közben arra lehetünk figyelmesek, milyen kulturális értékek vannak Miskolcon – bontotta ki indíttatásukat a pedagógus. Hozzátette: mindemellett az iskola bemutatására is kiváló lehetőség nyílik, miután a tánctagozatos diákok – a rendszerint a Művészetek Házában tartott – májusi vizsgaelőadására rengetegen nem jutnak el olyanok, akiket egyébként érdekelnének a táncos növendékek fellépései.

A most hétvégi műsorban a tavaly végzett grafikus, animációs és fotós diákok filmjei és úgynevezett show reel-jei is terítékre kerülnek. Utóbbi lényege, hogy abban egy-egy fiatal több alkotása is helyet kap. Somlai Balázs, a képzőművészeti munkaközösség-vezetője szerint – habár a képzős diákok vizsgakiállításának a Miskolci Galéria évről évre helyet ad – nem érdemes lemaradni például azokról a filmekről, grafikai munkákról és fotókról, amelyek egy része eredetileg analóg technikával készült, s csak utólag vetették alá azokat digitalizálásnak. 

További hírek

Olvasnivaló