Ugrás a tartalomra

Ötcsillagos társulatok érkeznek az ötkarikás színházi játékokra 

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2023. március 16. csütörtök 15:58
Grandiózus előadásokkal ünnepli alapításának kétszázadik évfordulóját a miskolci teátrum. A Színházi Olimpia keretében egyebek mellett a Comédie-Française és a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata is fellép Miskolcon. 
Fotók: Juhász Ákos

Neves külföldi társulatokat lát vendégül a 10. Színházi Olimpián április és október között az idén kétszáz éves Miskolci Nemzeti Színház – ismertette csütörtökön, a teátrumban, Veres Pál polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján Béres Attila. 

- Az idei év nemcsak a városban, hanem az egész Kárpát-medencében a színházról fog szólni. A 10. Nemzetközi Színházi Olimpia és a Miskolci Nemzeti Színház megnyitásának kétszázadik jubileuma is 2023-ra esik. A Színházi Olimpia gazdasági és művészi keretei lehetőséget adnak arra, hogy a Miskolci Nemzeti Színház születésének évfordulóján rendkívüli előadásokat tudjunk Miskolcra hozni – jelentette be a teátrum igazgatója. Mint mondta, az eseménysorozat részeként olyan társulatokat hívtak meg, melyek nemcsak Miskolcnak rendkívüliek, hanem bármely európai nagyváros büszke lenne arra, hogy náluk vendégszerepelnek. - Ezek az előadások úgy valósulhatnak meg városunkban a színházi olimpia keretein belül, hogy a 200 éves évforduló okán Miskolc kicsit többet kapott. Erre nagyon büszke vagyok, mert amiért én dolgozom, az Miskolc – hangsúlyozta Béres Attila. 

- A matematikában az abszolút érték mindig pozitív. A Miskolci Nemzeti Színház Magyarország, sőt a Kárpát-medence történetében egy abszolút érték. Ezt az abszolút értéket óvni, ápolni, szeretni, éltetni kell. Azt nem tudjuk, hogy a kétszáz évvel ezelőtti elődeink ilyen színházat álmodtak-e. De azt tudom, hogy a kétszáz évvel ezelőtti miskolciak büszkék lennének a ma Miskolcára azért, hogy ezt az abszolút értéket ennyire szeretik. A Miskolci Nemzeti Színház egy nemzeti kincs – fogalmazott a direktor. 

A megnyitásának kétszázadik évfordulóját napra pontosan augusztus 24-én ünneplő Miskolci Nemzeti Színház jubileumi programjainak egy részét ismertetve a színházigazgató elmondta: a 10. Színházi Olimpia részeként április 21-én és 22-én Miskolcon vendégszerepel a Schauspielhaus Zürich. A Das Weinen (A sírás) című darabot Dieter Roth szövegei alapján napjaink legnagyobb rendezője, a színházi világ Lionel Messije, Christoph Marthaler állította színpadra. 

Április 29-én a Vertigo Dance Company a Pardes című táncelőadással érkezik a Miskolci Nemzeti Színházba. A világhírű táncegyüttes az izraeli kultúra nagykövete szerte a világon, a társulat folyamatosan meghívást kap a legrangosabb nemzetközi fesztiválokra, a világ legismertebb színházaiba. 

Május 3-án és 4-én a Miskolci Nemzeti „idősebb testvére”, Európa egyik jelentős színháza, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulata lép fel városunkban. A teátrum 3-án Eugène Ionesco: Macbett című darabját adja elő Silviu Purcarete rendezésében, másnap pedig George Owell Állatfarmja elevenedik meg a deszkákon. A zenés darabot Puskás Zoltán rendezi. 

Október 13-án és 14-én a Comédie-Française látogat Miskolcra. A francia, állami színházat 1680-ban alapították, a világ legrégebbi aktív színházi társulata. „Azt gondolom, hogy ha ők egy Tartuffe-öt hoznak el hozzánk, akkor tényleg a legnagyobbjukat mutatják meg nekünk” – fogalmazott a francia társulat vendégjátéka kapcsán Béres Attila. Október végén még egy jelentős európai színházi műhelyt lát vendégül a Miskolci Nemzeti: a Bukaresti Bulandra Színházat. A társulat Shakespeare Viharját, valamint Donald Margulies: Vacsora négyesben című darabját adja elő. 

Veres Pál köszönetét fejezte ki a teátrum igazgatójának azért, hogy állhatatosan, kemény harccal, véghez viszi azt a tervet, amit erre az évre meghatározott. - A Színházi Olimpia egy nagy lehetőség, de azért, hogy ezek a produkciók Miskolcra jöhessenek, Béres Attila nagyon sokat dolgozott. Rendkívül hálásak vagyunk Miskolc egész közössége nevében – fogalmazott a városvezető. 

Mint mondta, azok akik Miskolcra látogatnak, rácsodálkoznak, hogy mi mindent találnak városunkban. - Még mindig a homlokunkon van jó néhány olyan bélyeg, ami már évtizedek óta nem igaz, mégsem sikerül levakarni. Azt gondolom, hogy jó úton haladunk abba az irányba, hogy Miskolc valódi értékei közismertek legyenek. Az értékek között ott van a kultúra. Nagyon fontos, hogy legnagyobb kulturális értékünkre, a Miskolci Nemzeti Színházra irányítsuk a figyelmet – jelentette ki Veres Pál. 

A jubileumi évad műsorát és kiegészítő programjait május elején ismerteti a színház. Annyit azért elöljáróban elárult Béres Attila, hogy augusztus 24-én a Tatárok Magyarországon című darabot mutatja be a teátrum: ezzel az előadással nyitott kétszáz évvel ezelőtt a Miskolci Nemzeti Színház. Terveik szerint a premier után a Szent István téren a miskolciakkal közösen fújják el a teátrum hatalmas, születésnapi tortáján a kétszáz szál gyertyát. 

Az 10. Színházi Olimpia előadásaira a jegyek már kaphatók. A nem magyar nyelvű darabokat magyar felirattal kísérik.
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!