Ugrás a tartalomra

Ötven éve nem látott törődést kaphat az Avas

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. április 25. csütörtök 11:08
Tizenhat városrész közül az egyik leglátványosabb fejlődésen eshet át az Avas városközpont. Ennek feltétele már „csak” az uniós pénzek folyósítása. 
Fotók: Horváth Csongor

A Miskolcot érintő, 2027-ig tartó Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) városrészi fejlesztéseiről esett szó azon a szerda délutáni sajtótájékoztatón, melyen Szopkó Tibor emlékeztetett: a közel harminckétmilliárd forintos forrás egy meghatározó részét kívánja a városvezetés arra fordítani, hogy Miskolc városrészeiben olyan fejlesztések valósuljanak meg, amik az ott élők mindennapjaira is kihatnak, és „ne pedig látványberuházásokkal legyen tele Miskolc”.

Ahogy azt lapunk is nyomon követte: a 2022 őszén társadalmasító helyszíni fórumokon kérték ki a helyi lakosok véleményét, milyen legyen lakóövezetük legfrekventáltabb pontja. A tervezési szakasz egészét meghatározta, hogy a miskolciak beleszólással bírtak a folyamatokba.

Miskolc fejlesztésért felelős alpolgármestere felidézte: köszönhetően annak, hogy a hivatali dolgozók hosszú és komoly csapatmunkáját követően nemrég elkészítették Miskolc Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját, jelenleg minden adott ahhoz, hogy a következő uniós fejlesztési ciklus beruházásait, köztük a városközpontok fejlesztésére vonatkozóakat is a legmagasabb készültségi szinten tartsák.

A városvezető szerint ezért rendkívül lényeges, hogy a kormányzat mielőbb megállapodjon az Európai Bizottsággal. Addig ugyanis a többi közt Hejőcsabára, Szirmára és a Dísz térre vonatkozó tervek megvalósításához a város önerőből nem tud hozzáfogni. Tőle tudtuk meg: Miskolc viszonylag még jó helyzetben is van, tekintettel arra, hogy az EU kiemelt településként kezel bennünket, vagyis közvetlenül – nem pedig a kormányon keresztül – ítélte oda a településnek a fenti tételt.

– Az avasi lakótelep első üteme 1973-ban épült. Az akkor rendkívül modernnek számító városrészben az elmúlt ötven esztendőben aligha zajlott stratégiai jellegű fejlesztés – jegyezte meg nem csupán a körzet önkormányzati képviselőjeként Szarka Dénes, hozzátéve: az Avastető közelmúltbéli fejlesztése is megmutatta, hogy a kilátó és környezete milyen módon szorult már rá a felújításra.

A fejlesztési tanácsnok a konkrét látványtervet bemutatva elmondta: a városközpont új arculata alkalmas lehet arra, hogy mind a helyiek, mind pedig a város más pontjain élők tetszését elnyerje. Egyúttal köszönetét fejezte ki azon helyieknek, akik a városrész postája előtti teret az elmúlt években civil aktivizmusból rendbe tették.

A már megvalósultak mellett a tervezett fejlesztésekről, így az Avas városközpontról is olvashatunk és nézelődhetünk a mimap.hu oldalán.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!