Ugrás a tartalomra

Ötvenötödik évadát zárta a Miskolci Szimfonikus Zenekar

minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 01. hétfő 16:25
85 koncert, amiből 3 külföldi, 25 pedig ifjúsági, több mint 37 ezer néző, és megannyi különleges produkció – a Miskolci Szimfonikus Zenekar 55. évadának számadatai. Hétfőn tartotta évadzáró társulati ülését a Miskolci Szimfonikus Zenekar, mely során értékelték az elmúlt évadot, köszöntötték azokat, akik jubiláltak a zenekarban és átadták az Évad zenésze díjat is.
Juhász Ákos képgalériája!

Franciaországban kezdődött és a Mesék birodalmában ért véget a Miskolci Szimfonikusok ötvenötödik évada. Egy kalandos franciaországi turnéval indult az együttes 2018/2019-es szezonja, amit több mint 80 koncert követett még az évadban.

Kiss János alpolgármester az évadzáró társulat ülésen kiemelte: mind a közönség, mind a lakosság szemében egyre nagyobb népszerűségnek és elismerésnek örvend a zenekar. – Az a közös kulturális misszió, kooperáció a városvezetés és az együttes között, miszerint mindenkihez jusson el a zene szeretete, nagyon jó úton halad – tette hozzá az alpolgármester. Ezzel azt is szeretnék elérni – folytatta –, hogy más városok kíváncsian nézzenek Miskolcra, ahol a klasszikus zene felértékelődik. Biztosította továbbá az együttest a város támogatásáról.

Nagy Réka polgármesteri biztos kifejtette, méltán lehet büszke a város a Miskolci Szimfonikus Zenekarra, amely nemcsak szakmailag, hanem közösségi szempontból is kiemelkedő szereplője Miskolc kulturális életének.

– Bár az 55 év nem olyan kerek évforduló, mint az 50, azért igyekeztünk különlegessé, és ünnepivé tenni az évadot – mondta el Szászné Pónuzs Krisztina, a Zenekar ügyvezetője. Ennek fényében, októberben az egyik bérletes hangversenyükre meghívták az alapító tagokat, valamint a Zenekarhoz közel álló művészeket is. Ez alkalomból a Bartók Rádió egész délután Miskolcról jelentkezett, a zenekar életével kapcsolatos beszélgetésekkel, korábbi felvételekkel és az esti koncert közvetítésével köszöntötték a jubiláló együttest. Szintén novemberben újult meg a Zenekar honlapja, amely a mai trendekhez és a klasszikus zenei hagyományoknak is igyekszik megfelelni.

„Számomra egy tanulmányi kirándulás volt az elmúlt év, tele élménnyel. Csodálatos egyéni, szólam és nagyzenekari teljesítmények voltak a szezonban. A közönség ajándéka volt, hogy a megszokott 3 helyett idén 4 telt házas Újévi hangversenyt adtunk, úgy gondolom, ez mindenképp egy elismerés az együttes munkája felé” – mondta Antal Mátyás művészeti vezető.

Végh Csaba képgalériája!

Emellett a klasszikus zenei bérletsorozatok eladása is szépen teljesített, 20 százalékkal nőtt ugyanis a Tűzvarázs és a Hangforrás bérlek értékesítése. Szintén sikerként könyvelhető el a budapesti rövid, kétalkalmas sorozatuk az Olasz Kultúrintézetben, amelyek rendre telt ház mellett zajlottak, így a következő évadban már három alkalommal találkozhat a miskolci együttessel a fővárosi publikum. „Fontosnak találom megemlíteni a gyümölcsöző együttműködéseinket a különböző művészeti intézményekkel, mint a Filharmónia Magyarország, a Bartók Plusz Operafesztivál, a város művészeti iskolái, együttesei és a Párizsi Konzervatórium” – tette hozzá az ügyvezető. Kiemelte még a gyermek- és ifjúsági programok sikerét, a Ciróka Babakoncertet, a Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal programot, a Hang-ár tehetséggondozó sorozatot és a Balázs Győző Református Gimnáziummal közösen létrehozott produkciókat és az egyre nagyobb sikerű bérleten kívüli koncerteket.

„Új kezdeményezésként indult el egy együttműködés a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermekrehabilitációs Osztályával, ahová negyedévente viszünk egy kis muzsikát, valamint tervezzük, hogy a régióban több helyre is ellátogatunk egy-egy koncerttel, ennek első állomása az augusztusi encsi szereplés lesz” – tette hozzá az elmondottakhoz, Antal Mátyás.

A zenekar szakmai színvonalát bizonyítja az is, hogy újra folyamatosak a turnéfelkérések. Az elmúlt évadban Dél-Franciaországban, Sisteronban, valamint az olaszországi Ravennában koncerteztek, de a következő szezonra is körvonalazódnak már turnék; például Erdélyben.

Az évadzáró végén díjazták a legtöbb szolgálatot teljesítő, a jubiláló kollégákat, valamint az „Évad Zenésze” díj is gazdára talált.

25 éve dolgozik a zenekarnál Menyhártné Tatár Beáta, oboista.

30 éve erősíti a társulatot Bereginé Kundráth Klára, fuvolista, valamint Nagy László, kürtös.

Az elmúlt évadban a legtöbb szolgálatot teljesítette Dömötör Tamás és Soós Tibor, ütőhangszeres művészek.

Az „Évad Zenésze” díjat a zenekar tagjai ítélik oda valakinek az együttes soraiból, ebben az évadban Simonova-Balogh Jaroszlava, cselló szólamvezető kapta meg.

Az új évadot augusztus 19-én nyitja majd az együttes, Encsen egy filmzenés koncerttel, majd augusztus 23-án egy borkóstolóval egybekötött hangulatos Kastély-szerenád koncertet adnak az edelényi L’Huillier Coburg kastély udvarán, ezt követően pedig szeptember 5-én a Szinva teraszon adnak ízelítőt a 2019/2020-as évad kínálatából az Aperitif koncert keretében.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!