Ugrás a tartalomra

Pörög az előválasztási kerék Miskolcon

Kujan István
Utoljára módosítva
2021. szeptember 04. szombat 10:07
Miért is gyűjtenek ajánlásokat az ellenzéki országgyűlési előválasztási jelöltek városszerte? Miről szól ez az egész? És ők milyen tapasztalatokat gyűjtöttek az elmúlt két hét során? Az előválasztási kisokosunk mellett mindezekről olvashatnak tematikus összeállításunkban.

2020-ban hat párt – a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – úgy döntött: közösen indulnak 2022-ben az országgyűlési választáson, közös miniszterelnök-jelöltet, a 106 országgyűlési egyéni választókerületben pedig 106 közös jelöltet és közös listát állítanak.

Miről szól tehát az előválasztás?
Arról, hogy megtalálják a legalkalmasabb ellenzéki jelöltet, aki egyedüli kihívóként eséllyel száll szembe a Fidesz jelöltjével.

Hol tart jelenleg a folyamat?
Az elmúlt két hétben ajánló aláírásokat gyűjtöttek a jelöltek a maguk és a miniszterelnök-jelöltjük számára.

Ez akkor még nem a „rendes” választásról szólt?
Nem. Ha az induló országgyűlési képviselőjelöltnek megvan a 400, a miniszterelnök-jelöltnek pedig a 20 ezer aláírás, akkor indulhat a szeptember 18-26. között megtartandó első előválasztási fordulóban.

Hogy lehet majd szavazni?
Személyesen az egyes választókerületek kijelölt választási pontjainál, továbbá az interneten. A szavazópontok listáját elérhetővé fogják tenni a www.elovalasztas2021.hu oldalon és a médiában. Nagyrészt közterületen felállított sátrakban, kisebb részt irodákban, zárt helyiségekben lehet majd voksolni. A sátrak szeptember 18-26. között jellemzően reggel 8 órától este 6 óráig lesznek nyitva, de érdemes figyelemmel kísérni a saját választókörzet információit.

Mire van szükség a szavazásnál?
Egy lakcímkártyára és egy érvényes fényképes igazolványra (személyi, útlevél, jogosítvány).

Ki szavazhat?
Az előválasztáson minden magyar állampolgár szavazhat, akinek magyarországi állandó bejelentett lakhelye van.

Hogyan tudják megőrizni a szavazás tisztaságát?
A szavazóhelyiségekben megjelenő szavazóknak igazolniuk kell magukat fényképes igazolvány felmutatásával, valamint be kell mutatni érvényes lakcímigazolványukat, amellyel igazolják, hogy melyik választókerülethez tartoznak. Mindenki csak a saját állandó lakcíme szerinti választókerület jelöltjeire szavazhat, és mindenki csak ott szavazhat egyéni jelöltre, ahol lakcíme szerint él.

Kikre szavazhatunk?
Aki olyan helyen lévő szavazóhelyiségbe megy szavazni, ami a saját választókerületében van, az kettő szavazólapot kap: egyet a miniszterelnök-jelöltek neveivel, és egy másikat a helyi egyéni jelöltek neveivel. Mindkét lapon maximum 1-1 főt választhat ki. Hét miniszterelnök-jelölt van: Dobrev Klára, Ecsenyi Áron, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József. Ha közülük egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát, akkor - már csak számukra - második fordulót tartanak október 4-10. között.

Lesz vita?
A miskolci jelöltek szeptember 25-én 5 és 7 órától vitáznak majd élőben a Partizán Youtube-csatornáján, a 444 Facebook-oldalán, az elovalasztas22.hu vagy a hamarosan induló 444.hu/partizan oldalakon. És három miniszterelnök-jelölti vita is lesz: szeptember 12-én az ATV-n, valamint szeptember 24-én és valamikor október 4–10. között az RTL Klubon.

A jelöltek:

Csabalik Zsuzsanna (Civil Bázis Egyesület, Főnix Mozgalom, Függetlenek SZIVE, Miskolci Padtársak, PSZ Miskolc VSZ) pártoktól független országgyűlési képviselőjelölt, B.-A.-Z. megye I. vk.

Bőven megvan a 400 aláírás, de gyűjtünk tovább, szeretném minél több helyre elvinni a Civil Bázis hírét – ezzel is mutatva, hogy van választás a pártjelöltek mellett. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek egyre jobban magukba fordulnak, „fortélyos félelem igazgat” az országban, mint a Rákosi-rendszerben. De ránk, civilekre azt mondják, hogy van remény. Miskolcon jelenleg a legfőbb problémát a közösségi közlekedés jelenti, amit a kormányzati elvonások generáltak, de a menetrendet sem sikerült jól összehangolni. Problémás az utak állapota is. Az előválasztás válasz arra, hogy a Fidesz annak idején egyfordulóssá tette a választási rendszert. Csak egy jelölt marad majd az ő politikusukkal szemben. Biztos vagyok abban, hogy elég erős lesz az összefogás, és alapjaiban kezdhetjük meg az ország átalakítását. Szeretnénk megszólítani a bizonytalanokat, a politika szerintünk nem egyenlő a pártokkal, hanem a nép ügyeivel való foglalkozást és az együtt cselekvést jelenti. Népképviseleti rendszert akarunk kialakítani, ahol kevésbé a pártfegyelem, mint inkább a választók érdekei dominálnak. Valódi rendszerváltást hirdetünk, de az emberekkel együtt. Országosan kell megoldást találni például a Vasgyár romterületeinek felszámolására, de a város is sokat tehet azért, hogy a természeti adottságokat, a kulturális hagyományokat hasznosítva biztosítani tudja a fiatalok megélhetését. Az ITC-ben például irodákat lehetne kialakítani a kezdő vállalkozók számára. Az oktatás és az egészségügy az összeomlás szélén áll, külön minisztériumok kellenek ezeknek.


Hegedűs Andrea (DK, Jobbik, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Liberálisok) országgyűlési képviselőjelölt, B.-A.-Z. megye II. vk.

A 400 aláírást már az első héten megszereztem – jóval többet kaptam egyébként –, de a hétvégén folytatom a gyűjtést. Azt tapasztalom, hogy az emberek többsége váltást akar, egy igazságos, tisztességes kormányt szeretnének. Ezt egyre nyíltabban, egyre bátrabban vállalják. És tudják, hogy ezt a rezsimet demokratikus keretek között, de szemrebbenés nélküli és őszinte politikával lehet csak leváltani. Az is érezhető, hogy sokan szívesen látnának minél több nőt a parlamentben, és hogy Dobrev Klárát akarják a kormány élére. Európa legszegényebb országai közé süllyedt hazánk, a Fidesz szétzüllesztette az oktatást, az egészségügyet, lerombolta a sajtószabadságot – az előválasztás viszont pont a szabad véleménynyilvánítás egyik formája, amit a tisztességes verseny érdekében hoztuk létre. Ez a kormányváltás első lépése, ahol eldől, ki a legalkalmasabb jelölt, aki 2022-ben legyőzi a fideszes sablonra formált NER-politikusokat. Én egyenes gerinccel politizálok, a választóim akaratát képviselem, és nem egy kéj- és kémbotránytól zűrös kormányét. Ragaszkodom az elszámoltatáshoz. Programomban fontos elem a tanári bértábla és a nyugdíj összegének rendezése, de megoldást kell találni arra is, hogy a fiatalok a megszerzett tudást itthon kamatoztassák. Fejlesztenénk a víziközműhálózatot, a panellakásokat önrész nélkül fogjuk felújítani, és az úthálózatot is rendbe kell tenni: a tapolcai és az egyetemi elágazáshoz körforgalom szükséges, és fontosnak tartjuk, hogy Lillafüredre kerékpárút vezessen ki.


Simon Gábor (MSZP, Párbeszéd) országgyűlési képviselőjelölt, B.-A.-Z. megye I. vk.

Természetesen megvan a 400 ajánló aláírás, sőt a szükséges mennyiségtől jelentősen több gyűlt össze. Nagyon köszönöm azt az óriási bizalmat, amely az elmúlt két hétben felém áradt. Az emberek változást akarnak, azt akarják, hogy Miskolcnak valódi képviselete legyen az országgyűlésben – sokan bennem látják ezt, hiszen tapasztalt képviselőként és jogászként én tudok a legtöbbet tenni a parlamentben. Az előválasztás legfontosabb üzenete, hogy bevonja a választókat a jelöltek kiválasztásába, és ráirányítja a figyelmet a közelgő választásra. És lehetőséget teremt a találkozásra, az emberek valódi problémáinak felmérésére. Jelentős tétje, hogy a választók döntik el, ki győzze le a fideszes jelöltet; arról döntenek, hogy ki az, aki rendelkezik azzal a szakértelemmel, tapasztalattal, ami ahhoz szükséges, hogy egy kormányváltás után segítse lebontani az Orbán-rendszert. Fontos, hogy egy olyan jelölt mérkőzzön meg a Fidesszel, aki egyesíteni tudja az ellenzéki tábort. A DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a helyi civilek már alkalmasnak találtak arra, hogy mindannyiukat képviseljem, hiszen egyhangúlag választottak frakcióvezetőnek. Én az országgyűlésben is kötelességemnek tartanám, hogy valamennyi embert képviseljem; tapasztalataimat és jogászi végzettségemet felhasználva szeretnék mindenki hangja lenni, hiszen Miskolc mindannyiunk közös otthona. A város országgyűlési „nagyköveteként” hatékony érdekérvényesítést vállalok Miskolc és térsége számára. Győzzön Miskolc!


Szilágyi Szabolcs (Jobbik, DK, Momentum, LMP, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Új Világ) országgyűlési képviselőjelölt, B.-A.-Z. megye I. vk.

Már az első két napban több mint 300 aláírás érkezett, így természetesen sikerült összegyűjteni a megfelelő számú ajánlást. A választókerület minden településére, Miskolc minden idetartozó városrészébe el szerettünk volna jutni. Szinte biztos, hogy 2018-ban a miskolci körzetek azon mentek el, hogy az ellenzéki jelöltek nem tudtak visszalépni egymás javára. Most a választók mondhatják meg, hogy ki legyen az az egy jelölt, aki le tudja, és le is fogja győzni a Fidesz helytartóját. Ez pedig olyan legitimációt ad a győztesnek, hogy minden ellenzéki párt beáll mögé. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek változást akarnak. Az élelmiszer- és a benzinárak az egekbe szöktek, egyre több a fizetnivaló, miközben a bérek, nyugdíjak alig változnak. Teljesen világos, hogy ezek a változások nem az embereket szolgálják, bármit is harsogjon a kormánypárti propaganda. Jól működő egészségügyre, tisztességes bérekre és nyugdíjakra, minőségi oktatásra, járható utakra és egy új panelprogramra van szüksége a választókerületnek. A 2019-es választáson való buktáért a kormány bünteti Miskolcot, a térséget, hiszen például a tömegközlekedésünket nem csak miskolciak veszik igénybe. Mindenféle indokkal súlyos milliárdokat vonnak el a várostól, amivel a működőképesség szélére sodorják az önkormányzatot. A Városgazda, az MVK Zrt. képtelen ellátni a normális működést az alulfinanszírozottság okán. Miskolcnak vissza kell adni azokat a pénzeket, ami nekünk jár. Azért vállaltam a jelöltséget, hogy ne dönthessenek újra a miskolciak feje fölött, és hogy a választókerületnek valódi érdekképviselete legyen.


Varga László (MSZP, Párbeszéd, Momentum, LMP) országgyűlési képviselőjelölt, B.-A.-Z. megye II. vk.

Gyorsan összegyűlt a szükséges mennyiség, és már az első időpontot kihasználva leadtam jóval több ajánlást az elvártnál. Nagyon köszönöm a bizalmat, és remélem, hogy képviselőként a jövőben is szolgálhatom Miskolc és vonzáskörzete lakosságát, számítok támogatásukra az előválasztáson. A választók tudják: ahogyan eddig, ezután is számíthatnak rám. 2014-ben egyszer már le tudtam győzni a fideszes ellenfelemet, 2022 tavaszán pedig – összefogva – újra győzünk majd Miskolc és a városkörnyék érdekében. Az előválasztáson együtt döntünk arról, ki lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt és kik lesznek az ellenzéki képviselőjelöltek, akik mögé minden változást akaró erő felsorakozik majd. A 2-es körzetben a visszajelzések alapján azt gondolom, én vagyok az, aki le fogja győzni a Fidesz-kormány jelöltjét. Fontos, hogy az önkormányzatok visszakapják az elmúlt két évben elvett forrásaikat az új kormánytól. Ez a miskolciak érdeke is. Ezért is kezdeményeztem például a parlamentben, hogy Miskolc kapja vissza a kormány által elvett tömegközlekedési állami támogatást. Továbbra is kiemelten szeretnék foglalkozni a nyugdíjasok, a munkavállalók és a közbiztonság problémáival. A települések fejlesztési programjaiért is harcosan fogok küzdeni. Célom, hogy a kormányváltás után megvalósuljanak azok a javaslatok – a panelprogram újraindítása, az átfogó útfelújítás, a légszennyezés csökkentése, Diósgyőr fejlesztése –, amelyeket évek óta képviselek a parlamentben.

(Az összeállítás a Miskolci Napló 2021. szeptember 4.-ei lapszámának 5. oldalán is megjelent.)

További hírek

Olvasnivaló