Ugrás a tartalomra

Programkavalkáddal színesíti az őszt a MÜHA

Cziffra Andrea
Utoljára módosítva
2022. szeptember 21. szerda 17:23
Országosan ismert színművészek előadásában prózai és zenés műsorokat, valamint koncerteket és ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó rendezvényeket kínál idén ősszel is a Művészetek Háza. A programokat szerdán, együttműködő partnereivel ismertette a Miskolci Kulturális Központ.
Fotók: Juhász Ákos

- A korábbi években elkezdett tematikus programjaink rendkívül sikeresek, mind a közönség, mind a szakma részéről pozitívak a visszajelzések, ezért a nagy népszerűségnek örvendő rendezvénysorozataink idén is folytatódnak - vezette fel a Miskolci Kulturális Központ napokban elinduló 2022-2023-as szezonjának programjait ismertető sajtótájékoztatót Majorné Bencze Tünde, az intézmény ügyvezetője. Mint mondta, céljuk újabb együttműködések kialakítása is, de legalább ennyire fontos, hogy a társintézményekkel már meglévő együttműködéseket magasabb szintre emeljék.

Bartókkal indítják a bérletes szezont

Hosszú évek óta koncerthelyszíne a Miskolci Szimfonikus Zenekar fellépéseinek a Művészetek Háza: a hangversenyeik többségét itt szokták megtartani. A zenekar ebben az évben két bérletsorozatot hirdetett meg, amelynek a helyszíne a Művészetek Háza hangversenyterme.

- A Szimfonikus bérletünket nyolc, a Yamaha bérletünket pedig három hangversennyel hirdettük meg. Előbbi szeptember 26-án, hétfőn indul el. Bartók halálának évfordulójára időzítettük ezt a koncertet, így Bartók mű is meg fog szólalni – ismertette Szászné Pónuzs Krisztina, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője, aki hozzátette: a Yamaha bérlet - három zongorahangversennyel - az évad közepe után indul el. Ezek az előadások kifejezetten a zenekar új hangversenyzongorájára épülnek, és versenygyőztes fiatalok, illetve ismert zongoraművészek lépnek majd fel. De az évad során folytatódnak az ifjúsági koncertek is, október 1-jén pedig a Zenita Alapítvánnyal közösen, a Musical és Miskolc előadással emlékeznek meg a zene világnapjáról.

Zene, tánc, stand up

A szimfonikusok hangversenyei mellett számos egyéb színes, kulturális program várja a miskolciakat az ősz folyamán a Művészetek Házában – erről már Halászné Rőthy Anita, a Miskolci Kulturális Központ közművelődési szakmai vezetője és a Művészetek Háza vezetője beszélt.
- Csak úgy, mint eddig, arra törekszünk, hogy mindenki a korosztályának, érdeklődési körének megfelelő programokat megtalálja nálunk. Szeptember 22-én, csütörtökön dumaszínházas, önálló esttel érkezik Pottyondi Edina, szombaton Szabó Balázs Bandája ad koncertet, a szeptembert 30-án pedig az Amíg az asszony alszik című előadással zárja hónapot a Művészetek Háza – sorolta.

Az októbert a már említett Musical és Miskolc előadás nyitja, majd fellép az idén 75 éves Charlie, és Szenes Iván slágereit is meghallgathatjuk egy emlékműsorban. Az önfeledt kikapcsolódáshoz két könnyed színdarab is hozzájárul: Hernádi Judit főszereplésével érkezik a Becéző szavak, valamint a népszerű Anconai szerelmesek. A hónap programjából a humor sem hiányozhat: Bödőcs Tibor Meg se kínáltak című színdarabját Thuróczi Szabolcs tolmácsolásában láthatjuk, míg a gyermekeket Halász Judit koncertje és a Kicsi Gesztenye Klub várja a hónapban.

Novemberben aztán Abba show-val és Honeybeast koncerttel készül az MKK, de fellép a Csík zenekar is. Kormos Anett a Dumaszínház Dumaswing című előadását hozza el Miskolcra, de érkezik a Ne most drágám című vígjáték is, valamint a népszerű Válótársas folytatása, a Munkatársas Pokorny Liával és Kovács Patríciával. Az adventet pedig a gyerekeknek szóló Magic Show-val, a Padlás című musicallel és a Diótörővel, valamint a Budapest Bár koncertjével varázsolják igazán ünnepivé.

Hangszínhely ráadás

De mindezeket megelőzően, már szeptember utolsó hétvégéjére izgalmas programokkal készül a Miskolci Kulturális Központ. Augusztusban rendkívül sikeres volt a belvárosban, több helyszínen megrendezett Hangszínhely Fesztivál, amelynek a ráadás napját tartják 24-én, szombaton. Ennek keretében felavatják a művészeti iskola augusztusban elkezdett, színesre festett betonoszlopait a Csengey-Uitz utcák sarkán. Szombaton nyílik meg a Miskolci Galéria nagyszabású grafikatörténeti kiállítása is, amelyen az 1961 és 1971 közötti Országos Miskolci Grafikai Biennálék anyagából látható egy reprezentatív válogatás.

- Ez tulajdonképpen egy dupla kiállítás. Az 1960-as évek a magyar grafika évtizede, akkor volt egy komoly robbanás a magyar grafikában, nagy mértékben Miskolcnak köszönhetően. Ez a válogatás egyrészt bemutatja a hatvanas évek magyar grafikájának a legfontosabb alkotóit, a tükör pedig, amin ezt keresztül látjuk, az a Miskolci Biennálé sorozata – jelentette ki Kónya Ábel, a Miskolci Galéria vezetője. - Betekintést nyerhetünk az első hat biennále nagydíjasai és kiemelt miskolci grafikusok életművébe. De korabeli újságcikkeket, reakciókat is tartalmaz a kiállítás.

Az ötven éve elhunyt Kondor Béláról külön kiállítási egységben emlékeznek meg.
- Kondor életműve kiemelt fontosságú. Őt elsősorban rézkarcairól ismerjük, viszont itt Miskolcon nagyon szeretett alkotni, és itt volt lehetősége litográfiával foglalkozni, úgyhogy egy válogatást látunk ebből az anyagból – tette hozzá Kónya Ábel.

Szintén szombaton délután nyílik meg Grela Alexandra kiállítása, akinek könyvillusztrációival a Művészetek Háza Kortárs Galériában ismerkedhetnek meg a látogatók. A grafikatörténeti kiállításon délután háromtól tárlatvezetést tartanak, a galéria udvarán délután négytől akusztikus koncertet ad Kacsenyák Gábor és Nahaj Máté, majd délután öttől „A határ a csillagos ég!” című meghívásos képzőművészeti verseny eredményhirdetése lesz a MÜHÁ-ban. Este 7-től Szabó Balázs ad koncertet, a MÜHA kávézójának teraszán pedig Asztroplacc várja a csillagászat iránt érdeklődőket.

Visszatérő tematikus programok

Idén februárban indult el a MÜHA kávézójában a Jazz Inside Klub rendezvénysorozat, és már rögtön az első szezon nagy népszerűségnek örvendett, így egyértelmű, hogy ősszel is folytatódik a program.
- Hagyományt sikerült teremtenünk ezzel a rendezvénysorozattal, az embereknek igénye van a jazzre. Köszönjük a lehetőséget a Művészetek Házának – mondta Kovács Zoltán, a Jazz Inside Band vezetője. A továbbiakban latin klubbal, kubai esttel, konga show-val és neves magyar jazz zenészekkel készülnek az őszi szezonra.

A Jazz Inside Klubhoz hasonlóan, havi rendszerességgel – minden hónap első szerdáján - rendezik meg az ArTTér találkozások programsorozatot. Czikora Ágnes, szerkesztő-műsorvezető, a BluePixel Kommunikációs és Produkciós Iroda ügyvezetője elmondta: a rendezvény specialitása abban van, hogy a jelen lévő közönség építi a programot.

- Bizonyos témákat választunk az estek vezérfonalául, ezeket a témákat építjük fel másfél-két órás beszélgetésekkel. Itt a Művészetek Házában egy nagyszerű közegre talált a program, nagyon megkedvelte a közönség. A következő évad eseménysorozatához egy rendkívül egyszerűnek tűnő, ám annál izgalmasabb témakört választottunk: színekről fogunk beszélgetni – fogalmazott Czikora Ágnes. A programot október 5-én folytatódik, és ez alkalommal rózsaszín szemüvegen át nézhetjük a világot.

A korábbi tradíciónak megfelelően a (S)ikertörténetek című sorozat is folytatódik az idei évadban a Műút szakmai mentorálásában. Idén is a Műút kollégái, Kőris Imre és Bazsányi Sándor moderálja a páros beszélgetéseket. A sorozat vendégeiként Miskolcra érkezik Varró Dániel, Nádasdy Ádám, Winkler Róbert, Balla Zsófia, Tompa Imre és Keresztesi József is.

De új programmal is készül az MKK a Művészetek Háza Kávézójába idén ősszel. MÜHA Klub címmel zenei sorozat indul: népszerű zenekarok szűkített, akusztikus formációi lépnek fel. A Blahalouisiana és az Ivan and the Parasol már biztos fellép, de önálló esttel érkezhet Beck Zoltán, az Elefánt és az Esti Kornél is.

Újra vásznon a fesztiválsikerek

A Művészetek Házában a filmekre is érdemes figyelni.
- Uránia és Béke Art Mozi terem ősszel is minőségi, színvonalas art filmekkel várja a nézőket – mondta Godós Rita, a CINE-MIS Nonprofit Kft. kulturális szervezője. - Évek óta sikeres és visszatérő, kiemelt programjaink vannak. A Dr. Hilscher Rezső Szociális Alapítvánnyal együttműködve két programot valósítunk meg, az egyik a Szépkorúak filmklubja: helyi nyugdíjasokat várunk ingyenes vetítésekre minden hónap utolsó hétvégéjén. Másik sikeres programunk a Mozi kicsiknek és nagyoknak – itt pedig családi vígjátékokkal, animációs filmekkel várunk családokat minden hónap utolsó hétvégéjén.

Azok, akik lemaradtak egy-egy filmről a Cinefesten, lehetőségük lesz pótolni az élményt: a filmfesztivál programjából szemezgetve több alkotás is bekerül a következő néhány hónap moziműsorába, egyebek mellett a Magasságok és mélységek, az Elátkozott barlang, a Szent pók, A fűző és a Hétköznapi kudarcok is. De idén is megrendezik a Mozinet Filmnapokat, és a korábbi évekhez hasonlóan a mozi most is csatlakozott az Európai Art Mozi Naphoz. Novemberben előbb Lengyel, majd Francia Filmnapokkal várják a nézőket. Az évet adventi matiné vetítéssorozat zárja.
 

Kiállítási lehetőséget adnak

A MissionArt Galéria célja megtalálni és kiállítási lehetőséget biztosítani a fiatal helyi képzőművészeknek – ismertette Kishonthy Zsolt, művészettörténész, a galéria vezetője a nonprofit kiállítóhely misszióját. A MissionArtban rendszeresen rendeznek egyéni és csoportos kiállításokat, igyekeznek minél több ezeknek a tárlatoknak a hírét. A Miskolci Kulturális Központ egyik együttműködő partnereként – a Miskolci Galériával együtt – úgy döntöttek, hogy felveszik a kapcsolatot azokkal az egyetemekkel, amelyek miskolci diákokat művészeti képzésben részesítenek és konkrét terveket készítünk arra, hogy az adott intézményekbe járó fiatalok Miskolcon kiállítási lehetőséget kapjanak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!