Ugrás a tartalomra

Részt venni, majd részesülni

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. január 16. vasárnap 09:28
A helyi közösség bemutatkozásával, életképeik vetítésével és megannyi lufi eregetésével vette kezdetét a Részvétel Hete a Bábonyibérc-Újtelepen szombaton délután.
Fotók: Juhász Ákos

Közös gondolkodás, közös tervezés és akár közös megvalósítás – ekképpen summázhatnánk a nevezett önkormányzati akció lényegét. A mottóban foglalt cél nem kevesebb: ne csak a választásokon formáljunk véleményt közös ügyeinkről! Ezzel pedig elérve, hogy Miskolc fejlesztési koncepcióján minél inkább leképeződjenek a helyi lakosok, egyesületek, intézmények vagy éppen vállalkozások ötletei, javaslatai. 

A közügyek intézésének egy újfajta logikáját szeretnék 

– A bábonyibérci közösség régen egy elég jó közösség volt, aztán az utóbbi évtizedekben széthullott. Tavaly nyáron kezdtünk el újraszerveződni, így csatlakoztunk az önkormányzat részvételiségi kezdeményezéséhez. Miután nekünk nincs semmilyen közösségi házunk, úgy gondoltuk, hogy szabad téren szervezünk egy kis összejövetelt némi teával, pogácsával és zenehallgatással, majd levetítünk eddigi életképeinkből – ismertette Wágner Tamás, a terület mentora.

„Ez egy leromlott lakókörnyezet, ahol csatornarendszer és aszfaltos út sincsen, és ahol nagyon sok olyan perifériára szorult szegény, ugyanakkor dolgozó ember lakik, akiknek a környezete el lett hanyagolva.”

Fontosnak tartják, hogy valódi beleszólásuk legyen

A kezdeményezők szándéka szerint a hamarosan induló TervezzükMiskolcot.hu weboldal a városbéliek közös ügyeinek fóruma lesz majd. Emellett valóságos beszélgetőhelyek is létrejöhetnek, miután szintén kialakulóban az úgynevezett Részvételi Pontok hálózata. 

– Még az út elején járunk. Van egy magja a közösségnek, de meglehetősen hullámzó, hogy hogyan tudjuk összehozni az embereket. Tartottunk közösségi szemétszedést, csináltunk vízelvezetőt az egyik kútnál, rendbe raktunk egy húsz éve kigazolatlan járdaszakaszt. Az önkormányzat pályázati programjainak a révén próbáljuk megerősíteni ezeket a folyamatokat – tekintett bizakodva a jövőbe Wágner Tamás.

A Részvételi Pontok kitalálását és majdani működtetését civil közösségek, társadalmi szervezetek vállalják fel 

A programsorozat jövő héten már dübörög is tovább: a hét első felében az Avasi Közösségi Kávézón és a Kilián Észak Közösségen a sor, majd a Civil Központ Iroda, a Célpont Közösségi Tér és a Pont Központ közösségeire terelődik a figyelem. 

További hírek

Olvasnivaló