Ugrás a tartalomra

Rövidebb ápolási idő, kevesebb fájdalom és gyógyszer – új eszközök a kórházi osztályon

Kujan István
Utoljára módosítva
2019. május 27. hétfő 17:00
Mintegy 30 millió forint értékben újabb eszközökkel gyarapodott a megyei központi kórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej- és Nyaksebészeti Osztálya. Az egészségügyi intézmény a színházzal közösen gálaestet szervezett októberben, az itt befolyt összeget megduplázta a kórház.

A berendezésekkel rövidül a betegek ápolási ideje, az életminőségükön is sokat tudnak javítani, az operáció utáni fájdalom jelentősen csökken, ráadásul egyre kevesebb gyógyszert kell felhasználni, és nincsenek külső metszések sem; továbbá a beavatkozás költsége is jelentősen csökkenthető, és a berendezések ára már az amortizációs időn belül megtérül – sorolta az új eszközök számtalan előnyét az osztály vezető főorvosa. Karosi Tamás egyetemi docens rámutatott: most már az ambuláns betegellátás szintjén is olyan diagnosztikai berendezésekkel rendelkeznek, amelyek „jóval meghaladják egy megyei kórháznak a szükséges minimum feltételeit”.

Fotó: Végh Csaba

– A jótékonysági est bevételét a kórház megduplázta, amihez mi saját forrást is hozzátettünk, így összességében mintegy 30 millió forintból vásárolhattunk új eszközöket – tudatta az osztályvezető, hozzátéve: Révész János főigazgató hirdette meg azt, hogy amennyiben egy kórházi osztály jótékonysági bevételhez jut, akkor azt az intézmény a beérkezett pénzzel egyenértékű összeggel kiegészíti a támogatást.

Karosi Tamás sorolta: beszereztek egy endoszkópos tornyot, az ambuláns betegellátásban pedig olyan monitorokkal gazdagodott az osztály, amiken a beteg és a hozzátartozó pontosan tudja követni a beteg állapotát az endoszkópos vizsgálat során. Beszereztek továbbá kettő diódalézert (a szemüregi sebészettől kezdve a könnycsatorna-szűkületeken át a bőrelváltozások kezelésére is használatóak ezek), illetve vásároltak nyolc 4K-felbontású merev optikát, hat endoszkópos fülsebészeti kiegészítőt, valamint egy fogorvosi széket is, komplex kiegészítőkkel.

Az adományozási kedv nagyon intenzíven növekszik a kórház főigazgatójának elmondása szerint. Révész János felhívta a figyelmet arra, hogy elég, ha csak az elmúlt hetet vesszük alapul: kaptak eszköz- és pénzadományt, de például gyermeknapon a Csodamalom Bábszínház Lúdas Matyi című előadását láthatták a gyerekek, majd ajándékot is kaptak a Segítsünk közösen egy mosolyért Facebook-csoporttól. Aztán nagy vidámságot hoztak a kórházba a bohócdoktorok is.

– Most már hetente inkább kettő-három olyan rendezvényt is tudunk tartani, ami segíti a kórház munkáját. Az elmúlt év első negyedévében kapott adományok értékét messze túlszárnyaltuk idén, ezen a téren is jó úton halad a kórház – hangsúlyozta.

Révész János példaértékűnek és példa nélkülinek nevezte azt az összefogást, ami a rengeteg adományhoz vezet, főleg egy olyan régióban, amiről azt tartják, hogy az ország nyugati megyéihez képest lemaradó terület.

További hírek

Olvasnivaló