Ugrás a tartalomra

A sertéshús árának komoly emelkedése várható jövőre

agrarforum.hu
Utoljára módosítva
2019. december 14. szombat 14:41
Világpiaci folyamatok miatt emelkedhet az ár.

Novemberben húsz, az afrikai sertéspestis miatt elpusztult vaddisznó tetemét találták meg Lengyelországban, a német határ közelében, egy erdővel borított területen, távol a gazdaságoktól. Ez mindenesetre riasztó a német húsipar számára, olyannyira, hogy a német húsipari szövetség, a BVDF elnöke, Sarah Dhem komoly fogyasztói áremeléseket prognosztizált a jövő évre – írja az Agrárfórum.

Az európai húsár-bizonytalanság azzal van összefüggésben, hogy Kína nagy tételeket vásárol a világpiacon. A fogyasztói áremelkedés visszaszorítására irányuló kísérlet során a pekingi kormány becslései szerint idén több mint megkétszerezi a sertéshús-termékek importját, ami az év végére meghaladja a 3 millió tonnát.

A sertésárak már rekordmagasságba szöktek Kínában, bár a fagyasztott termékek stratégiai tartalékának felszabadítása hozzájárult az árak stabilizálásához. Amellett, hogy több sertéshúst importál, Peking azt tervezi, hogy több húst szabadít fel tartalékaiból, hogy biztosítsa a kereslet kielégítését a januári holdújévi ünnepségekre. Másrészt Kína megszüntette az amerikai baromfitermékekre vonatkozó behozatali korlátozásokat is, amelyeket öt évvel ezelőtt vezettek be a madárinfluenza kitörése miatt.

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!