Ugrás a tartalomra

Siker volt a gyűjtés első felvonása

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. január 15. vasárnap 13:16
Eddig majdnem tizenötmillió forintnyi adomány gyűlt össze, de továbbra is szüksége van a segítségre a színháznak.

Az energiaárak drasztikus növekedése miatt a kisvállalkozások és a vendéglátóhelyek mellett számos városi intézmény is különösen nehéz időket él. Önmagában a fűtésszámla is horribilis összegeket emészt fel. Sokan sokféleképpen küzdenek azért, hogy nyitva maradhassanak, a Miskolci Nemzeti Színház megsegítését célzó összefogás azonban egyedülálló.

Mocsári László archív felvétele

Még tavaly októberben tartott sajtótájékoztatót a teátrum vezetése, ahol kifejtették, az energiaválság kilátástalan helyzet elé állíthatja a 2023-ban kétszáz éves Miskolci Nemzeti Színházat. Hogy ezt elkerüljék, és januárban is nyitva maradjon az ajtó a nézők előtt, adománygyűjtésbe kezdtek.

- A színház egy városban a reményt jelenti. A színház megszűnésével a városban a remény szűnik meg. Az nem lehet, hogy a kétszázadik évfordulóját bezárva kezdje az ország első kőszínháza. Ha az első bezár, annak súlya lesz az egész magyar kultúrára nézve - fogalmazott az októberi sajtónyilvános eseményen Béres Attila színházigazgató.

Számokban a sikerről

A gyűjtés a kezdeti célt elérte, a bicentenáriumot nyitott ajtók mellett kezdte meg a teátrum. Ehhez pedig számos miskolci járult hozzá valamilyen formában. Eddig összesen 14 millió 727 ezer forinttal segítették a színházat. Nagyjából 700-an adományoztak, köztük 20 cég tett felajánlást. Tartottak nagyobb gyűjtőakciókat is. A Mackó Mama Kuckója által szervezett Jótékonysági Mackóvásár bevétele csaknem negyedmillió forint volt.

Juhász Ákos archív felvétele

A Miskolci Road Cycling Club (MRCC) akciója több mint félmillió forintot hozott a színháznak. A Népkerti Vigadó jótékonysági vacsoraestjének egy részét is a teátrum megsegítésére ajánlották fel, emellett a Barkland Pincészet 200 palack egyedi címkével ellátott bort adományozott. Az adventi jótékonysági vásárból befolyó összeg is az intézmény számlájára került, ami tételesen 200 ezer forintot jelent. Ez azonban a sikersztorinak csak az első felvonása volt.

Második felvonás

- Csakis a legmélyebb hála nyelvén beszélhetek az adománygyűjtésről. Fantasztikus érezni azt a szeretetet, amit a miskolciak táplálnak a színházuk iránt – fejtette ki gondolatait Béres Attila szerkesztőségünknek, hozzátéve, erre a szeretetre az elkövetkező időszakban is szükség lesz. - Ez a köszönetnyilvánítás helye, nem a kérésé, ám továbbra is nagyon nehéz a helyzetünk. Az adományoknak hála, ebben a hónapban ki tudjuk fizetni a számláinkat, sőt, talán a következőben is, de a színház jövőbeni működtetése még mindig komoly kihívás elé állít minket, ezért bármilyen mértékű támogatást örömmel fogadunk. Jó lenne, ha az a féltő szeretet, amit a miskolciak tanúsítottak felénk az utóbbi hónapokban, továbbra is kísérné a munkánkat – árnyalta a helyzetet a direktor.

(Címlapkép: Juhász Ákos 2022 novemberi fotója a sajtótájékoztatót tartó Béres Attiláról)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!