Ugrás a tartalomra

Sikeres év és megújulás a Miskolci Törvényszéken

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. július 19. péntek 10:40
Előremutatónak és hasznosnak nevezte féléves értékelőjében dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia, a Miskolci Törvényszék elnöke a törvényszéken bevezetett megújulásra irányuló intézkedéseket.
Képünk illusztráció, a Miskolci Törvényszék májusi összbírói értekezletén készült / Fotó: Mocsári László

Dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia, a Miskolci Törvényszék elnöke a Bíróságok Napja alkalmából nyilatkozott portálunknak értékelve a Miskolci Törvényszék elmúlt fél évének eredményeit és megújulási folyamatait is. 

Az elnök a tavalyi évről azt mondta, hogy minden nehézség ellenére sikeres esztendőt tudhatnak maguk mögött, fenntartották az igazságszolgáltatási tevékenység színvonalát és biztosították folyamatosságát. Megítélése szerint az idei első félév mutatatói alapján ez az év is eredményesnek ígérkezik. Kiemelte: amellett, hogy Alaptörvényi kötelezettségüket a már megszokott, ugyanakkor változatlanul elvárt szakmai színvonalon maradéktalanul teljesíteniük kell, törekszik a közösségi élet pezsdítésére is, és szeretné minél inkább megteremteni az egyensúlyt a munka és a dolgozók magánélete között. 

Úgy gondolja ugyanis, hogy az ember akkor kiegyensúlyozott, ha mind a családi, mind pedig a munkahelyi szerepével elégedett, ha a különböző kötelezettségeire megfelelő időt tud fordítani. Azt vallja, hogy a megfelelő légkör és a jó kedély záloga a konfliktusoktól mentes emberi kapcsolatoknak, ezáltal a hatékony munkavégzésnek is.

Megújulás, új színfoltok

Az elnök hasznosnak és előremutatónak nevezete a május 1-től bevezetett rugalmas munkaidőt. Ez a bírósági szervezetrendszeren belül is kivételesnek, a Miskolci Törvényszék életében pedig abszolút nóvumnak számító olyan intézkedés volt, amely biztosítja a magánélet és a munka könnyebb összeegyeztethetőségét. Meglátása szerint a rugalmas munkaidő bevezetésével lehetővé vált a munkaidő egy részének személyre szabása, természetesen a hivatali kötelezettségek szem előtt tartásával.

Az elnök elmondta azt is, hogy rendezvényekkel is igyekeznek fokozni az összetartást. Hagyományteremtő szándékkal először 2022-ben rendezték meg a Bírósági Juniálist azzal a céllal, hogy az ítélkezési szünethez közeledve a bírák, igazságügyi alkalmazottak és családtagjaik egy szabadtéri rendezvényen testmozgással, közös főzéssel és más fakultatív programokkal együtt köszöntsék a nyarat. A nagy izgalommal várt rendezvényt idén június 15-én tartotta meg a törvényszék a Miskolci Rendvédelmi Technikum területén. 

A juniálison kívül szintén a munkatársak személyes kapcsolatait ápolja a batyus bál, a nyugdíjas találkozó, a mikulás ünnepség, de a karácsonyi ünnepi értekezletek is ezt szolgálják. 

Hagyományápolás

Dr. Tuzáné dr. Papp Szilvia szót ejtett arról is, hogy a bírósági múlt kutatásával egy újabb hagyomány folytatódik idén. „Az ember a pulpitus mögött – Bírói portrék III.” című kötetet októberben mutatják majd be ünnepélyes keretek között. A kiadvány az Országos Bírósági Hivatal által kiírt Ráth György Bírósági Történelem és Hagyományápolás pályázat anyagi támogatásával készül.

A kötetben a törvényszék, illetve jogelődje gazdasági és munkaügyi ügyszakának nagyformátumú nyugalmazott bíráival folytatott személyes hangvételű beszélgetések olvashatóak majd, amely bemutatja életpályájukat és a jövő generációnak is példát állít mindenek felett álló szakmaiságról, alázatról, munkabírásról és emberségről. 

További hírek

Olvasnivaló