Ugrás a tartalomra

A szakma csúcsa már a kilátó alját is méltatja

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 09. kedd 11:34
Körívekre szerkesztett, tágas közösségi épületet nyert a borsodi megyeszékhely - fogalmaz az országos szakmai portál.
Felvételek: magyarepitok.hu

Nem csupán az Épkar Zrt. munkájával megőrzött Avasi kilátó második emeleti, 225 négyzetméteres „presszója” nyújt mára lehetőséget a borsodi tájban és a városi panorámában való elmerülésre, de elkészült a kilátót övező, enyhén lejtő intenzív zöldtetővel amfiteátrum-szerűen a városra forduló, többfunkciós épület is - e sorokkal köszönti a Miskolc emblematikus kilátójának lábánál tapasztaltakat a magyarepitok.hu.

Ahogy a népszerű szakmai portálon leírják: koncentrikus körcikkelyekre szerkesztett épületet emelt a kivitelező, amelynek egyenetlen elosztású beugratásokkal karakteressé emelt, a markáns vasbeton vázat sejteni engedő homlokzatát a kilátó felé vezető széles lépcsősor osztja két, funkciójában is elkülönülő részre. Az erőteljes fény-árnyék hatásokkal játszó, váltakozó szintmagasságú épület felületképzése és kompozíciója egyaránt az ókori amfiteátrumok romjainak parafrázisa, amelyben a kivitelező vendéglátó egységet, komfortpontokat, valamint információs kiállító teret hozhatott létre, összesen 1021 négyzetméteren.

A város és a kilátó felől természetes dombnak tetsző együttes délen húzódó, völgy felőli oldalán 50 adagos főzőkonyhával ellátott, több oldalról megközelíthető étterem húzódik meg hatalmas, két pillér-gerenda elemmel osztott terasszal. A nyugati oldalon az étteremhez tartozó irodák, a szociális helyiségek, illetve a személy- és teherforgalom helyiségei zárják az épületet, amelynek kivitelezése komoly kihívásokat is tartogatott. Amint Stupeczky Attila építésvezető beavatta a magyarepito.hu-t a részletekbe:

„az altalaj rossz teherbírása miatt komplett talajcserét kellett végrehajtanunk, a külső térburkolat alatt pedig szintén az elégtelen talajtömörség végett cementes talajstabilizálást kellett készíteni.”

Egyik fő attrakcióként – az akadálymentesség biztosítása mellett – a fejlesztés során a kilátó földszinti, szabadtéri teraszát alkalmassá tették szabadtéri előadóestek, zenei rendezvények, koncertek vagy épp fogadások megtartására is, így Miskolc mára nemcsak visszakaphatta jelképének számító kilátóját, de újabb közösséget szolgáló, karakteres épülettel is gazdagodott a város lakossága - olvasható a cikkben.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!