Ugrás a tartalomra

Szemnek és léleknek is kedves állandó kiállítása van Miskolcnak

Kujan István
Utoljára módosítva
2022. szeptember 25. vasárnap 13:03
Befejezték a Művészeti Központ betonkerítésének festését szombaton - ezzel egy kültéri, állandó kiállítás "nyílt" meg Miskolc belvárosában, a Csengey és Uitz utca sarkán.
Seres László festőművész. | Fotók: Horváth Csongor

Legószínekkel megfestett, pozitív benyomást keltő műve mellett áll Seres László miskolci festőművész. A lélekre próbál hatni, de ráhagyja a nézőre, mit lát bele a színes betontömbbe.

- A művészet kevésbé magyaráz, sokkal inkább egy belső érzést kell, hogy keltsen. A kép beszél - mondja, miközben felidézi: bár nagyon sok terv volt a fejében, miután felkérték a feladatra, de aztán már az oszlop előtt állva született meg a végső ötlet.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, augusztus végén festették le a hetven betontömbből álló kerítés első, jelentősebb részét. Már akkor tudták azonban - mondta el érdeklődésünkre a szervező Nagy T. Katalin művészettörténész -, hogy lesz második felvonás. Most már az volt a cél, hogy a teljes kerítésszakasz színekbe öltözzön.

- Eleinte kétkedve fogadtam a Miskolci Kulturális Központ ötletét, de aztán láttam, hogy izgalmas az oszlopok elhelyezése, érdekes, hogy átlátunk közöttük. Azt mondtuk, tegyünk egy kísérletet, és kérjünk meg művészeket, hogy jöjjenek el hozzánk. A legnagyobb meglepetésünkre nagyon sokan fantáziát láttak az ötletben - árulta el.

Augusztusban a Columna-csoport oszlopfestő művészei jöttek el Miskolcra, most pedig újabb akciót szerveztek. Két miskolci művész - Seres László mellett Varga Éva szobrász - is bekapcsolódott, Sóváradi Valéria festő, grafikus és Lévai Nóra textilművész Budapestről jött el, Debrecenből itt volt Erdős Mária Éva festő, Szentendréről pedig Verebélyi Diána képzőművész és Görög László festőművész csatlakozott.

- A héten újabb csodák születtek. Azért fantasztikus ez a dolog, mert szépen jönnek elő a karakterek az oszlopokon. Ez egy szabadtéri, ráadásul állandó kiállítás, ami a sokszínűséget és stíluspluralitást mutatja; valahol elképesztően színes és harsány, máshol visszafogott stílusokat látunk - fogalmazott a művészettörténész.

Szobrászként elmondása szerint "szorongva" állt a feladathoz Varga Éva; monokróm, plasztikára hajazó oszlopa szoborszerű hatást kelt.

- Az élénk változatosságban van az egésznek szépsége; egyfajta effektet ad az enyém a kerítés hangulatához - fogalmazott.

Varga Éva szobrász

Elmondta azt is, hogy két okból vett részt a munkában: a kerítés korábban se szép, se pozitív hangulatot keltő nem volt. A másik: nagyon sok jó kollégája jött el az ország minden részéből, hogy együtt fessenek. Ez számára motiváló volt.

Erdős Mária Éva festőt a gyerekágyak feletti plüssfigurák ihlették meg, további játékosságot ad az oszlopsornak. Lévai Nóra textilművész pedig egy optikai trükköt vetett be: messziről nézve úgy tűnik, mintha domborodna az általa lefestett oszlop.

- Meg akartam törni a szigorúságot - tette hozzá.

Lévai Nóra textilművész

Majorné Bencze Tünde, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője felidézte, az új székhelyük kerítését szerették volna színesebbé tenni, és az első festés sikerét látva sokan fellelkesültek, így tudták folytatni a munkát.

- Ezt azért a mostani hétvégére időzítettük, mert most van a Miskolci Galéria grafikai kiállításának megnyitója. A kettőt összekötöttük - mondta.

Azt is elárulta, nem szeretnék, hogy itt legyen a vége: terveik szerint jövőre folytatódhat a színes kerítésfestés.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!