Ugrás a tartalomra

Szénszálas távvezeték a FUX-tól

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. augusztus 15. csütörtök 21:27
Európában másodikként épített ki szénszálas hálózatot a FUX Zrt. A 28 éves magyar vállalkozás egy amerikai technológia használatára nyert jogot. A könnyebb, erősebb és szilárdabb vezeték kiválóan alkalmazható dombos, hegyes területeken. Az 500 méteres próbaszakasz Szlovákiát köti össze Magyarországgal.
Fotó: Juhász Ákos

A Pest megyei Göd és Szlovákia között épült meg az 500 méteres próbaszakasz, amit a hét elején kapcsoltak be a hálózatba. Különleges vezetékkel dolgoztak a szakemberek. Nincs benne acél, így jóval könnyebb, nagy szakító szilárdságú, és az energiaellátási biztonságot is növeli.

A megvalósítás közös munka volt. A vezeték belső karbon szálát az Egyesült Államokban gyártották, majd Miskolcon vonták be speciális alumínium réteggel.

Barkóczy Péter, a Fux Zrt. fejlesztési igazgatója elmondta, az teszi egyedülállóvá, hogy különleges paraméterekkel rendelkezik. - A nagy szilárdsághoz kis súly társul és egy nagy áramátviteli kapacitás.

A FUX Zrt. a második gyártó cég Európában, mely megkapta a jogot az amerikai szénszálas vezeték gyártására. Több éve próbálják megvalósítani, hogy hogy lehetne ezt a vezetéket megcsinálni. A megvalósítás óta több hazai megkeresésük volt, de a csehek is érdeklődnek. Barkóczi István szerint a technológia a cég jövőjét is megalapozza. - Én bízom benne, hogy a magyaron kívül a következő nagy referencia szakaszunk Csehországban lesz. A villamosenergia átvitellel foglalkozó cégek nem váltanak gyorsan, félnek a kockázattól, fokozatosan lépésről lépésre kell őket meggyőzni, hogy ez egy nagyon jó, biztonságos vezeték, ami a jövőt szolgálja - mondta a vezérigazgató.

A 28 éves miskolci cég a fejlesztés által egy újabb innovációs rést tudott betölteni. A technológia a régi, túlterhelt hálózatok cseréjénél is alkalmazható lesz a jövőben.

További hírek

Olvasnivaló