Ugrás a tartalomra

A Szentpéteri kapui tagkórházban is fogadják a koronavírusos betegeket

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. november 16. hétfő 17:13
A koronavírus megbetegedések számának emelkedéséből adódóan, a folyamatos és biztonságos betegellátás érdekében, a Semmelweis és a Szent Ferenc Tagkórház kapacitásait kiegészítve, a Szentpéteri kapui tagkórházban is fogadják majd a COVID fertőzött betegeket - tájékoztatott az intézmény honlapján a megyei kórház főigazgatója. 

Az elhelyezési lehetőségeket lépcsőzetesen bővítik, elsőként az onkosebészeti épületben, később az ápolási épület és a JÁFEK ellátó egysége is rendelkezésre áll. A COVID betegek esetében a járóbeteg ellátás továbbra is a Semmelweis Tagkórház COVID ambulanciáján történik, ezért azt kérik, hogy a koronavírusos betegek ott jelentkezzenek - írja a közleményben Dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház főigazgatója. 

Biztosítják a nem koronavírusosak ellátását is

Az intézmény a koronavírus fertőzéssel nem érintett betegek ellátását is biztosítja: a sürgős szükséget szenvedők, a tumoros, a szív-és érrendszeri betegek, a transzplantált páciensek kezelése a megszokott rendben történik, egészségkárosodást nem szenvedhetnek betegek - hangsúlyozzák. Az intézmény valamennyi tagkórházában továbbra is tilos a látogatás, emlékeztet a közlemény. A járvány terjedésének megelőzése érdekében - az intézmény telephelyeinek területén is - kötelező a maszkviselés, az előjegyzés és a testhőmérséklet mérése, illetve a kézfertőtlenítés a belépési pontokon.

- A bevezetett védelmi intézkedések és az elektív egészségügyi beavatkozások elhalasztásáról szóló - miniszteri - utasítás azt a célt szolgálja, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetén is minden koronavírusos beteget el tudjanak látni a kórházak. Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, folyamatosan alkalmazkodunk a járványügyi helyzet okozta kihívásokhok - emelte ki Dr. Révész János. 

Van elég szakember és ágy 

A főigazgató arról is tájékoztatott, hogy van elég ágy a kórházban: a rendelkezés szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg ellátást nyújtó egészségügyi intézmény – kivéve a korábban mentesítést kapott egységek – köteles ellátni a középsúlyos és súlyos, igazolt COVID-fertőzött, valamint gyanús betegeket. Az érintett intézmények kötelesek elkülöníteni a COVID-betegek ellátására az összes NEAK finanszírozott ágyszámuk 40%-át - tájékoztatott. - Van elég szakember: az elektív beavatkozások elhalasztásáról szóló korábban kiadott rendelkezésnek köszönhetően a felszabaduló orvosokkal és szakasszisztensekkel kiegészülő Covid-osztályok képesek lesznek ellátni a növekvő számú, ellátásra szoruló betegeket - tette hozzá. 

Diszpécserközpont a hozzátartozóknak

A közlemény kitér arra is, hogy az intézmény mindent megtesz azért, hogy a páciensekről információt kérő hozzátartozók tájékoztatást kapjanak. Mint írják, az orvosok, szakdolgozók védőfelszerelésben dolgoznak, emiatt a telefonos elérhetőségük korlátozott. A probléma áthidalására elsőként a Szent Ferenc Tagkórházban kezelt COVID betegek hozzátartozói számára készült el az a diszpécserközpont, amely hétköznap 8.00 és 12.00 óra között a 06-30/010-38-07, és a 06-30/010-38-08 telefonszámokon fogadja a hívásokat, itt jelezhetik tájékoztatási igényüket hozzátartozóik állapotáról.

- Kérjük türelmüket, ha hosszabban kell várakozniuk! A kollégák a betegazonosítás (név, születési időpont, lakcím) és a visszahívandó telefonszám megadását követően értesítik az érintett szakellátó egységeket. A jogszabályoknak megfelelően az adott osztályról a kezelőorvos heti 3 alkalommal (hétfőn, szerdán és pénteken) 14.00 és 15.00 óra között visszahívja a hozzátartozót, és felvilágosítást nyújt a kezelt beteg állapotáról. Egy betegről csak egy hozzátartozónak van módunkban telefonos információt adni. A többi telephely diszpécseri elérhetőségéről november 18-án, szerdán adunk tájékoztatást - tudatta a megyei kórház főigazgatója. 

A csomagok átvételének eljárásrendje

A csomagok átvételéhez eljárásrendet dolgozott ki az intézmény, amely hétfőtől, november 16-tól lépett életbe. A csomagok átvételének időpontja: naponta 16:30-17:30 óra között; helye: a fekvőbeteg ellátást végző épületek bejárata. A csomagok méret és súlyhatára: 50X50X50 cm és maximum 5 kg.

Ajánlott tartalom:

  • Tisztálkodási felszerelés (mosdószivacs, vagy mosdókesztyű is)
  • Evőeszközök (tompa, szúrásra nem alkalmas kés)
  • Vizespohár és/vagy bögre (lehetőleg műanyag), zárókupakos palack/itatóüveg, esetleg szívószál
  • Mobiltelefon+töltő
  • Kis mennyiségű, nem romlandó élelmiszer


A kórház kéri, hogy az alábbiakat ne tégyek a csomagba: 

  • Alkoholt, és más tudatmódosító szereket;
  • Dohányárut;
  • Jelentős összegű készpénzt, ékszereket, egyéb értékeket
     

Átadás-átvétel folyamata:

Az épületek bejáratánál az olvasható névvel, emelettel ellátott csomagokat a portás megőrzésre átveszi. Az ott elhelyezett szállítóeszközre teszi. Az éjszakás műszakba érkező ápoló 17:30-18:00 között felviszi az osztályra, ahol a beteg részére átadják a csomagot. A megadott méret és súlyhatár feletti csomagokat nem veszik át, a csomagokban elhelyezett értékekért felelősséget nem tudnak vállalni.

Halotti ügyintézés

A kegyeleti szempontokat figyelembe véve és a járványhelyzetre tekintettel a Semmelweis Járványkórházban és a Szent Ferenc Tagkórházban elhunytak esetében a Semmelweis Tagkórház Pathológiájának épületében található irodában történik a halotti ügyintézés, dokumentumok átadása, beleértve a zárójelentés egy példányának átadását, és a temetés módjáról történő nyilatkoztatást is. A Központi Tagkórház (Szentpéteri kapu) vonatkozásában a korábbi rendnek megfelelően a Pathológia épületének kijelölt helyiségében fogadják a hozzátartozókat. A halálesetekkel kapcsolatos ügyintézés időpontja: az értesítést követően leghamarabb 24 óra elteltével, munkanapokon 10:00 és 13:00 óra között történik a már említett helyszíneken.

További hírek

Olvasnivaló