Ugrás a tartalomra

Szinva díj: irodalmi elismerésre váltott kárpótlási jegy

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2020. december 03. csütörtök 08:52
Ő felajánlotta, Ő lehetővé tette, Ő megszervezte, Ő pedig hazavitte – a legelső Szinva irodalmi díj átadásának története hasonlít gyerekkorunk ujjszámolós mondókájára, már csak azért is, mert a díj szintén több ember összehangolt munkája mentén született.
Fotó: Végh Csaba

Szvoren Edina kapta Miskolc legújabb irodalmi díját – jelentették be szerdán a Városháza Ovális termében.

A Szinva Irodalmi díj – legalábbis annak finanszírozása - egy érdekes, generációkon átívelő történet eredménye. Az elismerés mögött egy miskolci magánszemély áll: Bereti Gábor neve nem ismeretlen a város irodalmi berkeiben.

- Régebben megfogalmazódott már bennem, hogy szívesen támogatnék egy irodalmi elismerést. Többekkel egyeztettem a témában, végül megalakult a Szinva Irodalmi Alapítvány, ezt követően pedig a Szinva irodalmi díj. Utóbbinak az anyagi részét én ajánlottam fel: vállaltam, hogy minden évben 500 ezer forintot juttatok a díj alapjának. Így tehát nem csak idén osztjuk ki a díjat, hanem hosszabb távra tervezünk.

Szellemi és anyagi hozzájárulással

A díjat megálmodó költő szerint több embert illet köszönet, mások mellett az átadón is megjelenő Borkuti László közművelődési tanácsnokot, Jenei László írót és Mezei Gábor költőt – utóbbi két említett a döntés folyamatában, a zsűrizésben is segített. A szellemi mellett azonban anyagi tőkére is szükség volt: ennek eredete tulajdonképpen Bereti Gábor nagyapjához köthető.

- Nagyapám kovácsmester volt, a műhelyét azonban államosították annak idején. A rendszerváltozás után édesapám kárpótlási jegyet kapott ezért a kovácsműhelyért. Mivel már idős ember volt akkor, rám bízta a családunkhoz ily módon visszaszolgáltatott összeget, én pedig földet vásároltam belőle, amit bérbe adtam. A bérleti díj éves összege 500 ezer forint, amit szerettem volna olyan célra ajánlani, ami közel áll hozzám. Nem a számtól vontam el ezt a pénzt, de a szívemmel adtam.

Új köteten dolgozik

Az elismerés sorsáról ötfős szakmai zsűri döntött: Szvoren Edina József Attila-díjas író vehette át azt első alkalommal, aki egyébként számos más szakmai díjat is megnyert az elmúlt években.

- 2018-ban jött ki legutóbbi, Verseim című novelláskötetem. Jelenleg is egy új könyvön dolgozom, amelyben – meglepő – szintén novellákat lehet majd olvasni. Ez szerkesztési fázis előtt áll, valószínűleg jövő évben jelenik meg.

A hazai írók, költők vonatkozásában kijelenthető, nem dúskálnak anyagiakban. Aki erre a pályára lép, annak érdemes több lábon állnia.  

- Még a legnagyobb jutalommal járó díjak sem elegendőek ahhoz, hogy csak abból éljen az ember – az ösztöndíjak ellensúlyozzák valamennyire ezt. Nekem is van egy állandó foglalkozásom, ami a megélhetésemet biztosítja. A díjak inkább arra alkalmasak, hogy a figyelmet ráirányítsák egy-egy szerzőre, életműre.
A Szinva irodalmi díjat a jövőben is kiosztják: a szépírók mellett szakíróknak is járhat az évente odaítélhető elismerés.
 
  

További hírek

Olvasnivaló