Ugrás a tartalomra

Szülinap a Vascular Plazmában a MEAFC röplabdázóival

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. április 09. szombat 14:09
A Vascular Plazma működése ötödik évfordulóját ünnepli, ennek apropóján az egyetemi röplabdacsapat három tagja látogatott el a központba, hogy vérplazmájukkal ők is segítsék a rászorulókat és felhívják a figyelmet a donáció fontosságára.

A cég 2017 óta működik Miskolc belvárosában, naponta kiemelkedő számú plazmadonort fogadnak. A plazmaközpont így hozzájárul olyan, vérplazmából készülő, életmentő gyógyszerek előállításához, amelyekre naponta csak Magyarországon több mint 4000 embernek van szüksége. A vérplazmát ugyanis nem lehet mesterségesen előállítani, csakis emberi plazmából.

A központ népszerűsége több tényezőnek is köszönhető. A barátságos hangulat és a professzionális működés ide tartoznak. Tóth-Garai Andrea, a centrum vezetője úgy fogalmazott, hogy „munkatársaim nagy családként vigyáznak a hozzánk érkező plazmaadókra, akik közül többen a nyitás óta ide járnak. Már jó ismerősökként köszöntjük őket”.

A MEAFC férfi röplabdacsapat játékosai is a Vascular Plazma csapatával ünnepeltek; Fotók: Mocsári László

Ezt a vendégszeretetet a MEAFC röplabda szakosztályának három játékosa is megtapasztalhatta. Egyikük, Csizmadia János elmondta, hogy rendszeres véradóként szerette volna kipróbálni a vérplazma-donációt is, hiszen ezzel szintén segít embertársainak.

A benyomásait így foglalta össze: „Nagyon kellemes a környezet, kaptunk frissítőt, közben jó zene szól és az itt dolgozók is barátságosak”.

János és csapattársai egy egészségügyi szűrésen mentek keresztül, mielőtt vérplazmát adhattak volna. A szűrés részeként részletes kérdőív mérte fel az állapotukat, orvosi konzultáción vettek részt, végül a központban vérvételre is sor került. Amennyiben az eredményeik alapján megfeleltek, alkalmassá válnak plazmát adni. A plazmaadás egyszerű és biztonságos procedúra – a véradáshoz hasonló folyamat -, amelyet követően a Vascular Plazma a megfelelő és változatos kalóriapótlásról is gondoskodik.

Az ötödik születésnap apropóján a donorbarát hangulatot tovább fokozta a centrum: DJ Atti két napon át élőben zenélt a váróhelyiségben, a donoroknak pedig édességgel, meglepetés ajándékokkal és ajándékkártyával kedveskedett a cég. A leghűségesebbek idejét és kitartását ajándékkosárral köszönték meg.

Plazmaadás a Vascular Plazma központban

Tóth-Garai Andrea gyakorlati tudnivalókat is megosztott: 365 nap alatt 45-ször adhatnak plazmát az erre vállalkozók, két alkalom között pedig legalább 72 órának kell eltelnie. Ennyi idő alatt termeli újra a plazmából kinyert fehérjéket az egészséges szervezet.

Azok az egészséges felnőttek adhatnak egyébként plazmát, akik 18 és 60 év közöttiek és a súlyuk 50 és 150 kilogramm közé esik. Ugyanakkor bizonyos betegségek és egyes gyógyszerek szedése kizáró ok lehet. Érdemes donornak jelentkezni, hiszen a barátságos hangulat mellett a minden alkalommal megtörténő egészségügyi szűrés és a juttatás is vonzó tényezők lehetnek.

További információ és időpont-egyeztetés ide kattintva, a Vascular Plazma honlapján keresztül lehetséges.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!