Ugrás a tartalomra

Szünidei munka diákoknak

Miskolc Televízió/minap.hu
Utoljára módosítva
2020. június 12. péntek 09:06
A koronavírus a nyári diákmunkára is rányomta a bélyegét, mivel az idén kevesebb lehetőség közül válogathatnak a fiatalok. A megkérdezett diákszövetkezetek és toborzó cégek szerint a vállalkozások most elsősorban saját dolgozóik megtartására törekszenek, így az idénymunkára is kisebb az igény.
Kevesebb munkát tudnak ajánlani most a diákoknak.

Idén nyáron is sok diák szeretne munkát vállalni. Bíró Ágnes például boltban, adminisztratív területen vagy az állatkertben dolgozna szívesen. "Még nem dolgoztam korábban, de szívesen vállalnék munkát, mert nemsokára 18 éves leszek." Vass-Gábor Zsombor idén fejezi be az általános iskolát, és a vendéglátásban szeretne elhelyezkedni a szünidőben. "Azért szeretnék elmenni dolgozni, mert anyukám egyedül nevel és szeretnék neki segíteni. Sajnos mindenhol azt mondják, hogy 15 évesen még nem kaphatok munkát."
Az egyik iskolaszövetkezet szerint idén nyárra eddig kevés diáknak tudtak munkát ajánlani. A cégek most elsősorban a 18 évet betöltött fiatalokat keresnik fizikai munkára, vagy nappali tagozatos egyetemistákat gyakornoki pozíciókba. "A nagy megrendelőink visszamondták a diákmunkákat, innentől kezdve a diákok hiába érdeklődnek, egyelőre nem tudunk lehetőséget adni - mondta Barkai Gábor, a Diák-Meló Iskolaszövetkezet elnöke. - Várhatóan azért július vége felé, augusztustól vélhetően már lesznek munkák, de most még nem látjuk, hogy pontosan hogyan és miként."
Az iskolaszövetkezet elnöke hozzátette, hogy már felvették a kapcsolatot a multinacionális cégekkel, valamint helyi kis- és középvállalkozásokkal, de még mindig nagy a bizonytalanság.
Az egyik miskolci fejvadász cég szerint a járvány teljesen átalakította a munkaerőpiacot. "A munkáltatók részéről kevesebb az igény, sőt sok esetben meg is szüntetik a kereséseket - árulta el Kiss Krisztina, az EastJob Bt. ügyvezetője. - Egyrészt azért, mert a rendelésállományuk csökkent, átálltak részmunkaidős foglalkoztatásra vagy egyszerűen csak nincs annyi megrendelésük, hogy újabb bővítéseket tudjanak végigvinni."
Az ügyvezető hozzátette, a munkáltatók most elsősorban saját dolgozóik megtartására törekednek, így az idénymunkát vállalók számára lényegesen kevesebb a lehetőség ezen a nyáron.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!