Ugrás a tartalomra

„Tele vagyunk várakozással” – gyakorlógimnázium lesz a Földes

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. június 24. hétfő 20:15
Az iskola egésze – a diákok és a tanárok is – profitálhatnak abból, hogy a miskolci Földes Ferenc Gimnázium a Miskolci Egyetem fenntartásába került – nyilatkozta a középfokú oktatási intézmény igazgatója.
Fotók: Osztie Tibor

Fazekas Róbertet, a gimnázium igazgatóját azt követően kerestük meg, hogy múlt csütörtökön érkezett a bejelentés: a Miskolci Egyetem hosszútávú oktatásstratégiai tervei között fogalmazta meg a Földes fenntartói átvételét. Azt szeretnék, hogy az intézmény a jövőben az egyetem gyakorlógimnáziumaként működjön.

– Tele vagyunk várakozással – fogalmazott nekünk hétfőn Fazekas Róbert.

Az iskola folyosói most üresek, a tantermekben sincs már óra, hétfőn ugyanis elkezdődött elkezdődött a nyári szünet. Az egész intézményt a várakozás lengi be.

– Azt várjuk, hogy szeptembertől valami új jelenik meg a Földes életében. Természetesen nagyon sokat teszünk annak érdekében, hogy ez sok pozitívummal járjon majd a diákjainknak és az itt dolgozó kollégáknak is – húzta alá.

Mint ismert, az egyetem 2023-ban fogalmazta meg az iskola fenntartói átvételét, hogy az intézmény a jövőben gyakorlógimnáziumként működjön. A kezdeményezést a tanári kar és a szülői munkaközösség is támogatta. Így szeptembertől a diákok nem csak a gimnázium tanulói, de a Miskolci Egyetem polgárai is lesznek egyben. A fenntartóváltásból mindenki profitál meglátása szerint.

Fazekas Róbert, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója

– Azokat az infrastrukturális kereteket, amelyeket a két intézmény eddig külön-külön alkalmazott, most együtt is tudjuk majd használni. Ez azt jelenti, hogy a legtehetségesebb diákjaink részt tudnak venni majd az egyetem kutatási tevékenységében. Természetesnek tartom, hogy az egyetem oktatói szeretnék tudni, hogyan működik a középiskolában az oktatás, hogy órákat látogassanak. Azt gondolom, hogy az eddigi formális és informális kapcsolatok keretei most teljessé válnak – fogalmazott.

Az egyetem rektora múlthét pénteken nyilatkozott a Miskolc Televízió híradójának. Horváth Zita kiemelte, az egyetem tovább bővítette a tanárképzési palettáját, és a szakmódszertani oktatásba szeretnék majd bevonni a gimnázium pedagógusait is.

– A Miskolci Egyetem a minőségi oktatás fenntartása és a tehetséggondozás érdekében szorgalmazta a Földes fenntartói feladatainak átvállalását. A köznevelésért felelős államtitkár hozzájárulását követően a gimnázium az egyetemen folyó tanárképzéshez kapcsolódva gyakorlóiskolaként működhet tovább, erősítve Miskolc oktatási kultúrájának a színvonalát – fogalmazott.

Megkeresésünkre hozzátette: fontosnak tartják a pedagógusképzést, de egyedüli magyar egyetemként nincs gyakorlógimnáziumuk. Az egyetem előtt két út állt: vagy alapítanak egy új intézményt, vagy kérvényezik egy gimnázium fenntartóváltását. Az előbbi megoldást nem látták reálisnak, így a második mellett döntöttek.

– Ugyanakkor a hagyományok, a közös múlt, a több évtizedes jó kapcsolat, valamint a gimnázium tehetséggondozó programja mind-mind a Földes mellett szólt – húzta alá a rektor, aki reményét fejezte ki, hogy a fenntartóváltással még erősebb kapcsolat alakul ki, és még jobbá válik az egyetem tanárképzése.

Horváth Zita rektor

Az előnyök közé sorolta, hogy a két intézmény még intenzívebben vehet részt közös programokban, és például szeretnék a gimnazistákat a szakkollégiumaikba is bevonni. Ugyanakkor valamennyi oktatási intézmény fontos az egyetem számára, de a Földessel erősebb lesz a kapcsolat.

A következő tanévtől lép életbe a változás. Horváth Zita hangsúlyozta, hogy a diákok semmit nem fognak érezni a fenntartóváltásból, a pedagógusokkal pedig munkaszerződést fognak kötni.

Kiemelte: bíznak a zökkenőmentes tanévben, és biztosak abban, hogy a felek csak az előnyeit fogják érezni a változásnak.

A rektor elmondta azt is, hogy több hallgató fog szakmai gyakorlatot teljesíteni a gimnáziumban, mint eddig. Rámutatott arra is, hogy bővítették a tanárképzési palettát: korábban humán, közismereti tanárszakos kollégákat képeztek, ez idén matematikával, fizikával és kémiával bővült. A szakmódszertan-oktatásba bevonják a gimnáziumi pedagógusokat.

– Azt szeretnénk, hogy a gimnázium megtartsa a magas szakmai színvonalat, miközben erősítjük a diákokban a városhoz, az egyetemhez való kötődést is. Azt szeretnénk, hogy minél többen maradjanak itt, hogy a régió fenntartható fejlődési pályán tudjon maradni. Ez fiatal, lelkes, lokálpatrióta értelmiség nélkül nem fog menni – fogalmazott a rektor.

A Földes diákjai és tanárai ősszel, a következő tanévet már az új intézményi rendszerben kezdik meg.

További hírek