Ugrás a tartalomra

Tombolt a vihar hétvégén, jön a következőn is

Miskolc TV / minap.hu
Utoljára módosítva
2019. július 29. hétfő 16:09
Vasárnap hatalmas vihar söpört végig Kelet-Magyarországon. Az eső és a nagy erejű szél B.-A.-Z. megyét sem kímélte. A tűzoltókhoz több mint kétszáz bejelentés érkezett. Főleg kidőlt fák és leszakadt ágak miatt kellett intézkedni. A károkat még hétfőn is takarították. A meteorológus szerint a hét vége felé hasonló vagy még nagyobb viharra kell számítani.

Idén már sokadszorra árasztják el a közösségi oldalakat a hatalmas viharokról készült videók. Vasárnap újra előkerültek a telefonok. A pusztítás nyomai hétfőn is látszottak. A tűzoltók után a lakók is elkezdték rendbe tenni az udvart.

Bardi Gézáné úgy nyilatkozott, este tíz körül érkezett egy nagyon nagy vihar. – Nagy kárt okozott, eltört a fa. Most próbáljuk rendbe rakni, megtisztítani a területet.

Kidőlt fa és leszakadt ágak az út szélén, a Kilián városrész egyik parkolójában is. A vihar az egész városon végigsöpört. Hejőcsabán, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban egy védett tölgyfát is megtépázott. A hatalmas ág a reformáció 500. évfordulójára készült sziklakertre zuhant rá.

Kiss Ákosné Gonda Erika intézményvezető elmondta, ennek az eszmei értéke felbecsülhetetlen. – Ez a fa körülbelül kétszáz éves. Minden évben megvizsgáljuk a fákat, van, amit gyógyítani kell, úgyhogy nincsenek elhanyagolva, de hatalmas vihar volt tegnap! Háromméteres jukka pálmákat vitt egyik helyről a másikra.

A művelődési ház kertjét átrendezte a vihar. A pálmákat kivétel nélkül megtépázta, még a cserepek is összetörtek. Vasárnap csak Borsod megyéből több mint kétszáz bejelentés érkezett a tűzoltókhoz. Ezt Hudák Andrea hivatalvezető mondta. – Csaknem százhatvan helyszínre vonultak ki a tűzoltók. Főként kidőlt fákhoz mentek. Előfordult olyan eset is, ahol vezetékek sérültek meg, illetve házakat rongált meg a vihar.

A vihar vonulása főleg Kelet-Magyarországot érintette. A meteorológus szerint a további kilátások sem túl biztatóak. A héten sok napsütésre kell számítani, de szinte minden nap előfordulhat zápor, zivatar. Kovács Attila szerint a jelenlegi számítások szerint pénteken érkezik egy nagyobb csapadék hullám. – Jön egy nagyobb csapadék rendszer, egy hideg fronthoz kötődően. Ez most meglehetősen bizonytalan, de ha ez telibe kapja az országot, akkor akár nagyobb, a vasárnapinál még hevesebb zivatarok is kialakulhatnak még nagyobb károkkal – mondta el az Országos Meteorológiai Szolgálat helyi meteorológusa, aki hozzátette, most úgy tűnik, nem észak-keleten lesz a vihar gócpontja, hanem az ország déli részén.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!