Ugrás a tartalomra

A turizmus lehet a koronavírus-járvány legnagyobb vesztese

minap.hu
Utoljára módosítva
2020. március 12. csütörtök 14:21
A megyei kamara koordinálásával a borsodi cégek is készülnek a koronavírus okozta problémák megoldására.
​Bihall Tamás: A BOKIK a sajátos eszközeivel igyekszik segíteni a cégeknek, vállalkozásoknak a problémák minimalizálásában. (Fotó: Minap-archív) ​ ​

A koronavírus gazdasági hatásai egyelőre felmérhetetlenek, de a borsodi cégek igyekeznek felkészülni a problémák hatékony kezelésére. Ezt szolgálta az a gyorsan összehívott, és szerdán este megtartott megbeszélés, amelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) koordinált – mondta el lapunknak Bihall Tamás, a szervezet elnöke. A találkozón megyénk legnagyobb cégeinek vezetői vettek részt, a termelői-, kereskedelmi és turisztikai szférából.
Mindennek az előzménye a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett március 10-i Gazdasági Évnyitó volt, amelyen részt vettek a kormány tagjai is. Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte a kamarai vezetőket, hogy saját térségükben mérjék fel a vállalati szféra azon tapasztalatait, problémáit, amelyek a koronavírussal kapcsolatban merültek, merülnek fel.
A BOKIK szerda esti találkozóján olyan nagy cégek vezetői vettek részt, amelyek százas, ezres nagyságrendben alkalmaznak dolgozókat. Bihall Tamás szerint jó volt látni, hogy az igazgatók, tulajdonosok mennyire felelősségteljesen, felkészülten érkeztek a megbeszélésre, amelyen több témakört és problémát is érintettek. Valamennyi cégvezető kijelentette, hogy számukra a saját dolgozóik egészsége a legfontosabb, és ennek megőrzése érdekében már számos intézkedést hoztak. A várható problémák közül az egyik legfontosabbnak az óvodák, iskolák esetleges bezárását tartják – amit egyelőre a kormány nem tett meg –, ebben az esetben ugyanis a dolgozók egy jelentős részének mindenképpen otthon kell maradnia, mert nem tudják kire bízni a gyerekeket. Ez ügyben azt kérték a kamarától, hogy igyekezzenek a kormányzattól minél hamarabb információkat szerezni, hogy adott esetben, időben fel tudjanak rá készülni. Erre ugyanis még nem volt precedens, a Munka Törvénykönyve sem foglalkozik ezzel, megoldást viszont mindenképpen kell találni, és ehhez minden jel szerint kormányzati intézkedések szükségesek.
Egyértelműen problémát jelent a fertőtlenítő szerek és eszközök hiánya, ez azonban nemcsak magyar, hanem európai gond is. A kamara is közreműködik abban, hogy megtalálják azokat a cégeket, amelyek termelését át lehetne állítani az ilyen termékek gyártására.
Szintén nehézségek jelentkeznek már most a szállítás és logisztika terén, különösen azon cégeknél, amelyek olasz vagy kínai partnerekkel dolgoznak. Kisebb gond, könnyebben áthidalható az üzleti tárgyalások, egyeztetések lebonyolítása, amelyeket most nem személyesen, hanem például videokonferenciák révén oldanak meg.
A megbeszélésen elhangzott, hogy a kereskedelemben akkor léphetnek fel problémák, ha bármilyen okból nem lesznek például hadra fogható eladók. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy nagy készletek állnak rendelkezésre, áruhiány nem várható, nem érdemes felvásárlásba fogni. Az már most látszik, hogy a koronavírus-járvány egyik legnagyobb vesztese a turizmus és a vendéglátás lesz, hiszen a nagyobb rendezvényeket az elkövetkező három hónapra már lemondták a szervezők.
A BOKIK a sajátos eszközeivel igyekszik segíteni a cégeknek, vállalkozásoknak a problémák minimalizálásában. A munkaszervezeten belül egy erre kialakított csapat foglalkozik a témával kapcsolatos naprakész információk összegyűjtésével, közvetítésével és megosztásával. Ez nagyon lényeges lehet, hiszen senki sem tudja, mi várható akárcsak a következő napokban is, de az információáramlás felgyorsításával sok gond enyhíthető.
Bihall Tamás végül azt kérte a cégektől, hogy a napokban kiküldött online kérdőíveket mindenképpen töltsék ki, mert az így beszerzett adatok nagy segítséget nyújtanak a kormány számára a helyzet kezelésében, a szükségek döntések meghozatalában.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!