Ugrás a tartalomra

Új diákpolgármester Miskolc élén

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2022. november 30. szerda 17:49
Az ősz utolsó napján ült össze a Miskolc Városi Diákönkormányzat (MiDÖk), hogy tavalyhoz hasonlóan megválassza diákpolgármesterét. Szerdán a városháza közgyűlési termében két jelölt mérettette meg magát.

Az eseményt megnyitó és levezénylő Bálega János mindenekelőtt az egyéves mandátumát kitöltő és most leköszönő diákpolgármester munkáját méltatta. A KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület stratégiai vezetője szerint Hudák Lilla azt a nem könnyű utat taposta ki, melyen utódja immár tovább haladhat.

Ezúttal is határozott és talpraesett diákpolgármestert kerestek, akinek feladata – hangzott el a szervezőktől – nem kevesebb, minthogy tanulótársainak érdekeit a városvezetés irányába közvetítse és a döntéshozatalban való részvétel során érvényesítse. Pető Csenge, az Alternatíva Életfa Iskola, valamint Lőrinczi Dávid Bence, a Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola növendékeit három gyakorlati feladattal tették próbára. Az elsőben egy interjúszituációban találták magukat, a következő gyakorlatban már konkrét köznevelési és közoktatási témák mentén kellett részletesen ismertetniük megoldási javaslataikat. Végül villámkérdésekkel bombázták őket.

Varga Andrea szerint Miskolc vidám és dinamikus jövőjét alapozták meg akkor, mikor a diákokat bevonták a döntéshozatalba: egy olyan városkép alakításába, melyben valamennyi korosztály hallathatja hangját. Az alpolgármester beszédében felelevenítette: benne és Szarka Dénes képviselőtársában 2019 végén fogalmazódott meg a gondolat, hogy hosszú évek kihagyása után Miskolc ismét adjon diákpolgármestert.

Az újonnan pajzsra emelt ifjú politikus a MiDÖk nemrég megválasztott elnöke, a főként operatív feladatokért felelős Kovács Patrik mellett alapvetően protokolláris teendőket fog ellátni, de persze ez nem jelenti azt, hogy ne tudna majd fontos, a nemzedékét érintő ügyeket képviselni – mindezt már Szarka Dénestől tudtuk meg. Az ifjúsági tanácsnok úgy értékelte, az elmúlt egy esztendőben – minden előzetes helyi tapasztalat híján – a miskolci diákönkormányzati rendszert sikerült egy alapvetően jól működő modell mentén felállítaniuk és működtetniük.

A végül győzedelmeskedő Lőrinczi Dávid Bence karácsonyi adománygyűjtésben, Valentin-napi romantikus programokban, télűző felvonulásban, nőnapi spontán köszöntésben, sétáló utcai húsvéti locsolkodásban, jótékonysági sportversenyekben, megunt holmik börzéjében, bükki túrák szervezésében, valamint a virágosításban és parkosításban való részvételben jelölte meg főbb ötleteit és elképzeléseit.

Mocsári László képgalériája

Varga Andrea, Szarka Dénes és Hudák Lilla mellett a pontozók közt Ignácz Dávid jegyzőt, Kovács Boglárka ifjúsági referenst és Király Csaba kommunikációs szakértőt találhattuk. A végeredmény a zsűri és az alkalom okán az iskolájukból igazoltan távol maradó MIDÖK-képviselők szavazatának elegyítésével alakult ki. A tavalyi esztendőhöz képest újítás, hogy a második helyen végzett aspiráns ezzel automatikusan elnyerte Miskolc városának diák-alpolgármesteri címét – vagyis Pető Csengének sincs miért búslakodnia, bőven tehet még a közeljövőben generációjáért, városáért. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!