Ugrás a tartalomra

Újabb módosításokat társadalmasítottak az Avas szálló fejlesztése kapcsán

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. május 28. kedd 17:04
Lakossági fórumot tartottak az Avas szálló kapcsán kedden a polgármesteri hivatalban.
Ilyen lehet az Avas szálló főutcai homlokzata. Látványterv

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Alapítvány 2021-ben vásárolta meg az épületet, hogy tehetséggondozási célokra felújítsa. A miskolci közgyűlés 2023 októberében hagyta jóvá az MCC Alapítvány és az Avas Talentum Ingatlanfejlesztő Kft. között kötendő megállapodást a fejlesztésről.

A tervek szerint a régi épületszárnyban szálloda, a telek hátsó részén, egy új épületszárnyban pedig egy kollégium működik majd. A legutolsó információk szerint az MCC még idén lefuttatja a közbeszerzést, és a kivitelezés is hamarosan elkezdődhet, mindezeket megelőzően azonban még különböző engedélyekre és bizonyos módosításokra is szükség van.

Február végén a városi közgyűlés már tárgyalt ilyen módosításokat, és hamarosan – akár két hónapon belül – újabbak kerülhetnek a grémium elé. Mint az ilyen módosításoknál szokás, ezúttal is lakossági fórumot tartottak. A keddi eseményen beszélgettünk Szunyogh Lászlóval, a város főépítészével, akitől megtudhattuk, mit szeretne módosítani az alapítvány.

Szunyogh László főépítész

– A legfontosabb, hogy az egykori Korona szálló kertjéből annak idején kihasítottak egy kis sarkot, ahol elhelyeztek egy gáznyomásszabályozót. Ha ezt itt hagynánk, akkor magas tűzfalak vennék körbe, az utcaképet pedig jelentősen rontaná egy ilyen sikátor. Ezt nem szeretné senki, ezért az eszközt kihelyeznék egy közterület alá, a Pátria-tömb udvarába, a helyén pedig normális térfalakkal határolt tér jöhet létre – húzta alá a főépítész.

Ezen kívül mivel az egész udvar alatt pince húzódik, így itt zöldfelület nem alakítható ki – az önkormányzat pedig „felmentést” ad ehhez.

A módosítások esetén szóba került még az is, hogy az Avas szálló melletti telken egy társasházat készülnek építeni, ennek terveit korrigálták egyes részleteiben.

Az egykori Korona, majd Kossuth, később Avas szálló amellett, hogy Miskolc ikonikus épülete, műemlékileg is védett. Évtizedek óta félbehagyott, szétvert állapotban csúfítja a város főutcáját. Az önkormányzat megpróbálta ugyan ezt a helyzetet rendezni, a felújítás magas költségei azonban évtizedekig gátolták a magántőke befektetési kedvét, látszott az állami szerepvállalás szükségessége.

Rostás László, korábbi főépítész és Szunyogh László, jelenlegi főépítész

A kedd délutáni lakossági fórumon több mint tucatnyian vettek részt, mások mellett a város korábbi főépítésze, Rostás László is közzétette észrevételeit. A gáznyomásszabályozóról, a mélygarázsok átkötéséről, és egy lehetséges hangversenyteremről is szót ejtett. Szunyogh László részletesen megválaszolta a kérdéseket: a gázszolgáltató műszaki okok miatt döntött a szabályozó elhelyezéséről; a lakótömböt építő cégek pedig nem kívántak élni a mélygarázs-átkötéssel. A hangversenyterem kapcsán pedig úgy tudja a főépítész, hogy az MCC terveiben szerepelt egy ilyen helyiség kialakítása, ehhez újabb területet vásároltak volna meg, de végül elálltak az ötlettől.

Szunyogh László azt is hangsúlyozta, hogy az alapítvánnyal maximálisan egyetértettek abban, hogy olyan értékeket, mint amilyen például a főutcai homlokzat, a gyönyörű lépcsőház és a termek, mindenképpen megtartanak a köz érdekében.

További hírek