Ugrás a tartalomra

Újra támad a szamárköhögés

Kujan István/Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. augusztus 03. szombat 15:23
Egyszerű náthás tünetekkel kezdődik, köhögési rohammal folytatódik, ami aztán súlyos esetben hányással, kisgyermekek esetében légzéskimaradással is járhat.
Fotó: Nagy-Hankó Krisztina

A legnagyobb veszélyben az újszülöttek vannak, hiszen ők két hónapos korban kapják meg az első oltást a baktériumfertőzés ellen. A szamárköhögés elleni utolsó védőoltást aztán 12 éves korban adják be a fiataloknak – a védettség azonban idővel csökken, így azok, akik több mint tíz éve kaptak utoljára oltást, szintén megbetegedhetnek.

A Miskolc Televízió híradójának nyilatkozó szakemberek elmondták, a szamárköhögést okozó baktérium sosem tűnt el, és néhány évente felüti a fejét a fertőzés. Asztalos Ágnes vármegyei tisztifőorvos szerint most valószínűleg a covid miatt kialakult óvatosság okozza a nagyobb esetszámot, hiszen az elmúlt években a higiénés szabályok szigorúbb betartása, a maszkviselés, a kevesebb találkozás miatt nem csak a koronavírussal, de már vírusokkal és baktériumokkal sem találkozott a szervezetünk. Ez pedig nem erősítette az immunrendszerünket.

A szakember óvatosságra intette azokat a családokat, ahol újszülött van. Azt mondta, fontos átgondolni, hogy mikor és hova mennek a csecsemővel, illetve kiket hívnak látogatóba.

Erre erősített rá Török András házi gyermekorvos is. Ő is azt javasolta, hogy az első hetekben érdemes minimalizálni a babalátogatásokat. Hozzátette, elsősorban a harmadik trimeszterben járó várandós kismamáknak ajánlja az emlékeztető oltás felvételét, hiszen az újszülötteknek nincs ellenanyag a szervezetükben. Azt is elmondta, hogy a szamárköhögés ellen két hónapos kor után még 3, 4, 18 hónapos, illetve 6 és 12 éves korban kapnak oltást a fiatalok.

– Fontos azonban tudni, hogy a védőoltás nem biztosít védettséget egy egész életre. Felnőttek gyakran úgy esnek át ezen a cseppfertőzéssel terjedő betegségen, hogy nem is tudnak róla, mert csak egy elhúzódó köhögést tapasztalnak. Antibiotikummal kezelhető ugyan, de ez egy elhúzódó betegség, hosszú a gyógyulás – mondta.

További hírek

Olvasnivaló