Ugrás a tartalomra

Újraindult a Betegakadémia a vármegyei kórházban

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. március 20. szerda 20:25
A tavaly nagy sikert aratott előadássorozat idén ismét várja az érdeklődőket.
Fotók: Mocsári László

A Betegakadémiát a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház a Magyar Rákellenes Liga Miskolci Segítő Szolgálatával együttműködésben újító szándékkal szervezi meg idén.

A rendezvény abban segít, hogy a betegek megismerjék a kórház intézményeit, ellátásait és információt kapjanak arról, milyen tünetekkel hová fordulhatnak, milyen kezelési lehetőségeik vannak, mit és hol találhatnak meg. 

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy az itt megszerzett tudással új alapokra helyezze a kórház (orvos/szakdolgozó) és a betegek kapcsolatát.

A sorozat idei első előadását csütörtökön délután tartották meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház, Prónay Gáborról elnevezett Orvosi Könyvtárában (3526 Miskolc, Szentpéteri kapu. 72-76.), ahol Dr. Kardos Zsófia, a Szent Ferenc tagkórház orvosigazgatója, a Reumatológia Osztályának osztályvezető főorvosa nyújtott általános információkat a vármegyei kórház Reumatológiai Osztályának ellátásairól. A főorvosnő elmondta, hogy a hajdan tüdőkórházként működő intézmény mára mozgásszervi ellátó intézménnyé alakult, amelyben a hajdani tüdőgyógyászati osztályok mellett előbb átmenetileg a csontsebészet, majd a mai is működő reumatológia kapott helyet, egy külön épületben pedig a betegek fizioterápiás kezelését látják el. Hangsúlyozta, hogy ma már a kezelések szinte minden spektrumát meg tudják valósítani az intézményben. Megemlítette, hogy nemrég egy uniós támogatásnak köszönhetően számos modern fizioterápiás készülék érkezett az intézménybe, melyek között rehabilitációs robotok is vannak. A főorvosnő a Szent Ferenc tagkórház jelenlegi struktúrájával összefüggésben felsorolta az intézményben működő osztályokat. Többek között azt is elmondta, hogy a Semmelweis Kórházból átköltözött a Bőrgyógyászati Osztály és egy új, 30 ágyas Ápolási Osztály is alakult az intézményben. Kiemelte, hogy Budapest után a legtöbb biológiai terápiával kezelt beteg Miskolcon, a Szent Ferenc tagkórházban van. Rámutatott, hogy a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztályon lehetőség van segédeszközök, protézisek felírására is, amit csak kevesen tudnak. Hozzátette, hogy a tagkórházban valamennyi rendelés beutaló köteles. 

A főorvosnő a tagkórház struktúrájának ismertetése után a reumatológiai betegségekről és kezelésükről beszélt. Dr. Kardos Zsófia rávilágított, hogy a kopásos, degeneratív elváltozások tekintetében is nagyon fontosnak tatja, hogy elnyerjék a betegek együttműködését, melynek érdekében mindent elkövetnek. Mint mondta: nem az orvosok, hanem a betegek tudják a legtöbbet megtenni a maguk érdekében. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!