Ugrás a tartalomra

Ukrajnai háború - Több száz katonai jármű és rakéták ezrei az új amerikai támogatási csomagban

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. január 08. vasárnap 10:03
Az Egyesült Államok sebességfokozatot vált a háborúban, a legújabb csomagban mintegy ötven gyalogsági harci járművet és több száz más katonai járművet küld Ukrajnába, föld-levegő és egyéb rakéták és lőszerek mellett, a héten bejelentett 3,75 milliárd dolláros katonai támogatás részeként.
M2 Bradley (Fotó: Wikipedia)

Laura Cooper orosz, ukrán és eurázsiai ügyekért felelős védelmi államtitkár-helyettes még pénteken azt közölte, hogy értékét tekintve az eddigi legnagyobb támogatási csomagról van szó a háború kitörése óta.

A védelmi minisztérium részletes közlése alapján a szállítmány tartalmaz ötven Bradley típusú gyalogsági harci járművet tankelhárító rakétával és lőszerrel, száz páncélozott csapatszállítót, ötvenöt aknaálló járművet, valamint százharmincnyolc Humvee-t, 18-18 önjáró tarackot és lőszerszállító járművet, harminchat vontatott tarackot, csaknem 100 ezer hozzá való lőszertárral.

Emellett szerepel a csomagban több tízezer tár tüzérségi lövedék, precíziós tárak, 1200 páncéltörő tarack, kiegészítő lőszer rakétarendszerekbe, valamint légvédelmi rakéták, 4 ezer repülőgép-rakéta, 2 ezer páncéltörő rakéta.

A részletes számok megnevezése nélkül az Egyesült Államok emellett eljuttat Ukrajnába kézifegyvereket, köztük mesterlövész-puskákat, géppuskákat, valamint gránátvető és kézifegyverlőszert, továbbá egyéb eszközöket, például gyalogsági aknákat, éjjel látó készülékeket és pótalkatrészeket.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma pénteken jelentette be, hogy összesen 3,75 milliárd dollár értékű új katonai támogatást nyújt Ukrajna és európai szövetségesei számára a védelmi képességeik fokozására. A hivatalos közlemény szerint 2,85 milliárd dollárnyi felszerelést az Egyesült Államok védelmi minisztériumának készleteiből adnak át Ukrajna számára azonnali hatállyal. 

A támogatási csomagban szerepel további 225 millió dollár katonai finanszírozási támogatás, az ukrán hadsereg hosszú távú képességeinek fejlesztésére és modernizációjára. További 682 millió dollárt az Egyesült Államok európai partnerei és szövetségesei vehetnek igénybe szintén katonai finanszírozási támogatás formájában. A háború folytatódik. (MTI)

További hírek

Programok

Jelenleg nincsenek programok!