Ugrás a tartalomra

Választási földrajz: fontos választóvonal az új beosztás

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. január 13. szombat 10:12
Így értékeli az idén életbe lépő új önkormányzati körzeteket a választási elemzéseken túl tudományos ismeretterjesztéssel is foglalkozó Facebook-oldal.
Ignácz Dávid jegyző a Helyi Választási Bizottság előtt ismerteti az új körzethatárokat | Fotó: Juhász Ákos

A 2019 márciusában létrehozott Választási földrajz vonatkozó elemzésein túl számos egyéb vizsgálatot végzett már a társadalomföldrajz széltében-hosszában. Minden olyan adattal számolnak, mely területi jellegzetességeket mutat, legyen szó a Covid ellen beoltottakról, a tanárbérekről vagy akár a falusi CSOK-ról.
 
Múlt héten indított cikksorozatunk első részeiben a „gerrymandering” nemzetközileg ismert politikai fogalmát járjuk körül – mindvégig Miskolcon tartva a körző hegyét. Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hol jelölik ki az önkormányzati választókerületek határait, miután azok döntő befolyással lehetnek a közgyűlés majdani összetételére.
 
Jól rálát 
 
A Választási földrajz alapítójához, a szegedi Kovalcsik Tamáshoz 2021-ben csatlakozó Bódi Mátyás Miskolcon született, a Vörösmarty-lakótelepen nőtt fel, majd 2006-ban itt is érettségizett. Családjához a mai napig visszajár, figyelemmel kíséri a helyi közélet történéseit. 
 
Az ELTE Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszékének PhD-hallgatója megkeresésünkre elmondta: a TASZ-szal minden olyan nagyváros és budapesti kerület választókerületi térképét felülvizsgálták, ahol csökkenteni kellett a választókerületek számát, így ennek megfelelően új körzethatárok meghúzására volt szükség.

Bódi Mátyás az RTL 2022-es választási műsorában | Fotó: rtl.hu

– Szerettem volna több önkormányzatnak is segíteni ebben, de mire Ignácz Dávid jegyzővel tavaly októberben felvettük a kapcsolatot, már annyira előrehaladtak a tervezésben, hogy lényegében kész térképei voltak Miskolcnak – számolt be.
 
Arányérzék
 
Az így hát abszolút külső szakértőként megkérdezett Bódi Mátyás szerint az új miskolci választókerületi beosztás toronymagasan a legarányosabbra sikerült. Hozzátette: a választókerületek kialakításakor még a kompaktság szempontjaira is ügyeltek – magyarán arra, hogy ne legyenek "fura alakú", elnyúlt kerületek, amelyek össze nem kapcsolódó városrészeket terelnek egy képviselet alá. 

– A 2019 utáni körzethatárokhoz hasonlóan a 2019 előttiek is aránytalanok voltak, szóval ez a mostani választókerületi rendszer mindenféleképpen fontos választóvonal. A politikai bátorság vagy akarat nem igazán volt meg eddig arra, hogy arányosítsák a kerületeket – fogalmazott lapunknak a szakember.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!