Ugrás a tartalomra

Van segítség a párkapcsolati erőszakban élőknek

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. november 25. csütörtök 10:08
A nők elleni erőszak leggyakrabban családon belül, a párkapcsolatban, a négy fal között nyilvánul meg.
Képünk csak illusztráció

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja elnevezésű napot a nők elleni erőszak felszámolásáért küzdő aktivisták már 1981 óta november 25-én tartják. A dátum sem véletlen, hiszen ezen a napon –1960. november 25-én– a dominikai diktator parancsára végezték ki a Mirabal nővéreket, akik a diktátor politikai ellenfelei voltak és feminista aktivistákként harcoltak az emberi jogokért.

Az ENSZ Közgyűlése 1999 decemberében döntött úgy, hogy ezt a napot a nők elleni erőszak  világnapjává tűzi ki azzal a céllal, hogy ezen a napon a nemzetközi és civil szervezetek mellett minden ország hívja fel az emberek figyelmét erre a súlyos problémára. A cél, hogy a szakemberek figyelemfelhívásként szervezzenek megemlékezéseket, programokat ezen a napon.

Sajnos a nők elleni erőszak kapcsán Magyarország sem képez kivételt. Reprezentatív felmérések rámutatnak arra, hogy hazánkban minden ötödik nő élete során elszenved valamilyen testi, lelki, szóbeli, gazdasági vagy szexuális erőszakot partnere részéről, ami gyakran rejtve marad.

Minden, olyan eset erőszaknak számít, amely során a partner vagy családtag szándékosan olyan magatartású, amellyel a másik fél felett hatalmat, félelmet, fenyegetést, zsarolást, előidézett lelki gyötrelmet, terrort vagy anyagi, jogi dominanciát gyakorol.

Sokszor a közös háztartásban élő családtagok, ismerősök, munkatársak, szomszédok sem veszik észre, ha egy hozzájuk közelálló ember kapcsolati erőszak elszenvedője. A tapasztalat azt mutatja, hogy sok esetben az áldozat ebből a helyzetből nagyon nehezen tud kitörni, amelynek sajnos több oka is van. A szenvedő fél szégyelli, tagadja, hogy ilyen kapcsolatban él, és valójában önmagát hibáztatja a testi-lelki bántalmazásért. 

Kikre és milyen jelekre kell, hogy figyeljünk? Családtagokra, szüleinkre, gyermekeinkre, barátunkra, szomszédunkra, munkatársunkra... sajnos bárki élhet bántalmazó kapcsolati erőszakban.

A legfontosabb kérdés, amit meg kell fogalmaznunk, tudjuk-e, hogy a kapcsolat, amiben élünk, esetleg erőszakos, bántalmazó-e? Beismerjük-e? Felismerjük-e, hogy valami nincs rendben családunkban, párkapcsolatunkban? Akarunk-e, tudunk-e ezen a helyzeten változtatni? Merünk-e segítséget kérni? Tudjuk-e, hová lehet fordulni, kik azok a szakemberek, szervezetek, akik segítséget tudnak nekünk nyújtani?   

Az alábbi helyekre fordulhat:
Ökumenikus Segélyszervezet, Miskolci Krízisambulancia (hétfőtől-péntekig 08.00-16.00) 06-30-309-1552
Országos Rendőr-főkapitányság Telefontanú 06 80 555 111 (éjjel-nappal hívható)
Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Országos Szövetsége (LESZ) 116 123 (éjjel-nappal)
Áldozatsegítő Szolgálat 06 80 225 225 (éjjel-nappal hívható)
NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) +36 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18-22 óra, szerda 12-14 óra között)
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 116 111; 116 000
Patent Egyesület ingyenes jogsegélyszolgálata +36 70 220 25 05 (szerdánként 16-18 óra, csütörtökön 10-12 óra között)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!