Ugrás a tartalomra

Végig feszültségben tartja az olvasót

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. július 23. csütörtök 15:45
Az idei ünnepi könyvhéten mutatták volna be Bátorligeti Mária május 26-án megjelent első regényét. A miskolci írónő könyvét annak ellenére is elkapkodták, hogy a mintegy egyhetes rendezvénysorozatot nem szervezték meg a pandémia miatt.
fotó: Végh Csaba

Közösségi oldalon ritkán övezi egy regény megjelenését akkora érdeklődés, mint Bátorligeti Mária új könyvét, A gondozónőt. A vélemények nagyon jók: „Az évtized egyik legjobb regényének” tartják. Aki elkezdi olvasni, nem tudja letenni a könyvet, írta több olvasó is. Témája időszerű: egy olyan fiatal nő története, aki külföldre megy dolgozni. Bátorligeti Mária szerint a téma nagyon aktuális.

– Nincs konkrét számadat, hány magyar nő vállal külföldön gondozói munkát. Egy felmérés szerint van olyan település, ahol minden második család érintett. Másrészt idegen nyelvet tanítottam olyan munkanélküli nőknek, akik német nyelvterületen dolgoztak. Mikor hazajöttek, beszámoltak. Három hét erejéig magam is kipróbáltam: Németországban egy hónapig helyettesítettem volna egyik tanítványomat, de ennyi ideig nem bírtam. Még a szökés gondolata is foglalkoztatott, végül a regényem főhősnője, Magda tette ezt meg helyettem - meséli az írónak, akinek az ott átélt megaláztatás élete legmeghatározóbb élménye lett.

A szerző szerint szerencse kérdése, hogy egy gondozónő milyen családba kerül. Ott, ahol meghittség és szeretet honol, hamarosan befogadják azt, akinek a segítségére rászorulnak. Magdának nem ez a sors jutott. A téma évekig szunnyadt Bátorligeti Máriában, elnyomta magában, de az mégis kikívánkozott belőle.

– Összeillesztésre váró történetek jellemzik ezt a hagyományos és modern formájú regényvilágot. Az énelbeszélés általában magában hordozza a személyesen is megélt történetek hitelességét. Van olyan bekezdés, amit legkevesebb tízszer alakítottam át, de voltak gyorsan gördülő mondatbokrok is. Példa előttem Kosztolányi Édes Annája. Az író vallotta, hogy az emberi kapcsolatokat nem lehet intézményesen megoldani, csak az irgalom segíthet. Írásomban a felelősséget és az emberséget is ideemelem.
 

„A gondozónő végig feszültségben tartja az olvasót. Gyönyörű a regény nyelvezete, meghökkentőek költői képei. A történet pedig a kegyetlen realitás és egy mágikus, képzeletbeli világ keveréke” – jellemezték az olvasók. Nagyon erős atmoszféra jellemzi ezt a regényvilágot, van, aki hiánypótló műnek nevezte. Az olvasók hamarosan újra hozzájuthatnak, mert az Irodalmi Jelen gondozásában megjelenik a második kiadás.

Bátorligeti Mária végzettsége szerint középiskolai tanár. Pályája során leghosszabb ideig a kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnáziumban tanított magyar nyelvet, irodalmat, oroszt, németet és kommunikációt. A tanítás mellett fordítással, lektorálással, üzemi tolmácsolással is foglalkozott. 2015 óta Miskolcon él, lánya után jött ide. Húsz éve rendszeresen publikál. Írásait közölte a Valóság, a Kortárs, az Irodalmi Jelen, az Eső, a Műút, az Ellenfény, a Litera és a Kalligram. Több könyv társszerzője. Korábban regénykritikákat, esszéket írt, nem csak kifejezetten irodalmi témában. A jövőbe tekintve úgy érzi, van még benne egy regény. – Forr a bor 2. Ez a téma érdekel, nyilván azért kettő, mert a mai változata, de ennek még meg kell érnie bennem, hogy tárgyilagosan tudjak hozzányúlni.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!